David Verweij kreeg vorig seizoen als verdediger na meer dan tien goals een bijnaam van de supporters van SJC. Met z’n krullen erbij zou hij wel wat weghebben van Feyenoord-verdediger Eric Botteghin. Na het duel tegen DHC kunnen de Noordwijkse supporters weer een nieuwe bijnaam zoeken. De 26-jarige Noordwijker eiste een hoofdrol op door diep in de blessuretijd een penalty te stoppen voor de koploper van de Hoofdklasse. Daarmee bleef het in Delft 0-0.

Het bizarre schouwspel deed zich voor in de absolute slotfase van een wedstrijd die ook niet het stempel van een standaard 0-0-duel kon krijgen. Daarvoor was SJC simpelweg te lang de meest dominerende ploeg, daarvoor hadden de Noordwijkers zelf teveel kansen gemist, en daarvoor was het gebluf van DHC in het laatste kwart van de wedstrijd te overheersend.

Maar net op het moment dat de ploegen leken te blijven steken op een 0-0 eindstand, werd de Delftse aanvaller Djerreld Muntslag op doelman Schelvis afgestuurd. De twee spelers botsen in het strafschopgebied tegen elkaar, terwijl de bal tussen de beiden heren viel.

,,Of hij een biertje krijgt? Wat mij betreft drinkt ‘ie vanavond een heel krat leeg”

De scheidsrechter gaf daarin de aanvaller het voordeel. Schelvis ontving zijn tweede gele kaart – hij had eerder al een prent gekregen voor aanmerkingen op de leidsman – en kon vertrekken. Het centrale duo, Verweij en Mike Verhoek, ging daarna in conclaaf wie er op de goal zou moeten gaan. ,,David zei: laat mij het doen, ik ga ‘m honderd procent zeker stoppen”, lachte Verhoek na afloop. De 28-jarige Noordwijker zal blij zijn dat hij naar z’n maatje heeft geluisterd.

Wie verzint een nieuwe bijnaam voor penaltykiller @verweijdavid ? 🙌⬇️

Een bericht gedeeld door Voetbal in de Bollenstreek (@voetbal_in_de_bollenstreek) op

De hoofdrolspeler zelf gaf na afloop zijn geheim prijs. ,,Wat ik bij een aanloop vaak van een speler zie is dat ze naar de ene hoek kijken en ‘m dan in de andere schieten. Ik zag dat bij deze jongen ook. Hij ging staan en keek alleen maar naar de bal. Hij keek heel eventjes naar een hoek, waar hij ‘m dacht ik dan niet in zou schieten, nam een aanloop, twijfelde een beetje en schoot ‘m dus in de andere hoek.”

‘Geluk’
,,Toen hij twijfelde dacht ik: ‘nu moet ik niet gaan duiken, want dan schiet hij ‘m alsnog in de andere hoek’, daarna dook ik naar de juiste kant en ging hij precies op m’n hand. Ach het was meer geluk dan wijsheid. Als hij ‘m nou in de andere hoek had geschoten hadden we hier niet met elkaar staan praten.”

Jeroen Dedel probeert de bal te controleren met Anthony Pique vlak bij hem

Z’n trainer Sjaak Polak wist ook niet wat hij zag. De oefenmeester baalde al openlijk na de late strafschop tegen. Terwijl de Hagenees zich voor de dug-out alsnog omdraaide richting de strafschop die genomen moest worden zag hij Verweij naar de juiste hoek duiken. ,,Of hij een biertje krijgt? Wat mij betreft drinkt ‘ie vanavond een heel krat leeg”, reageerde Polak op een voor hem kenmerkende wijze.

Bluf
De coach was over een groot gedeelte van de wedstrijd content over z’n ploeg. Hoewel hij SJC wel eens beter had zien acteren. SJC domineerde zonder grootst te spelen. Toch had de ploeg voor rust al op voorsprong moeten staan. Abbas al Tamimy had teveel tijd nodig toen hij z’n solo wist door te zetten tot aan de keeper. Spits Tom Duindam had vanaf elf meter nog de beste kans op de openingsgoal.

Ook in helft twee leek SJC via Jeroen Dedel op 0-1 te komen. Andermaal oog in oog met doelman Mats Mangelmans, schoof Dedel deze keer de bal naast. Rechtsbuiten Stef van der Zalm vond even later de voeten van de sterk keepende Mangelmans. Ondertussen blufte DHC zich de wedstrijd in. Het elftal werd geniepiger, intimideerde meer en meer en knokte zich het duel in. SJC knakte niet, maar kon ook geen vuist meer maken.

,,Nu hoef ik jou de betekenis van dat woord niet uit te leggen. Maar dat je dan ook kansen tegen krijgt is inherent.”

DHC kreeg zelfs nog de beste kansen, onder andere via de neef van SJC’er Verhoek: Wesley Verhoek. De aanvaller van DHC liet wel zien dat voetballend zijn beste tijd ver achter hem ligt. Datzelfde gold aanvaller Jordy Brouwer, die in het verleden zelfs nog in de jeugd van Liverpool voetbalde.

Balans
Het spel van SJC werd minder toen Juriaan van Duyn het veld moest afstaan voor Timo Ruigrok. Daarmee was de balans een beetje uit het elftal. Polak had na afloop wel een verklaring voor die wissel. ,,We wilden risico nemen, omdat we het duel wilden winnen. Nu hoef ik jou de betekenis van dat woord niet uit te leggen. Maar dat je dan ook kansen tegen krijgt is inherent.”

,,Dat er nu na afloop een downstemming heerst, zegt iets over de verhoudingen. Als wij in de eerste helft die pingel hadden gemaakt, waren we over deze ploeg heen gelopen. Daar ben ik zeker van.”

DHC – SJC 0-0 (0-0)