Als je op ‘pole-position’ ligt om de titel te pakken twee speelrondes voor het einde, dan moet je hem pakken ook. Echter schoot een toekomstig Ter Leede-speler de titeldroom in duigen (Ian van Otterlo) en was een oud FC Lisse-speler (Nigel Hardenberg) in de nacompetitie de boosdoener. Geen titel en geen promotie dus voor de rood-gelen. Maar kunnen de Sassenheimers alsnog van een geslaagd seizoen spreken?

Samen met vv Noordwijk speelde Ter Leede dit jaar in de Hoofdklasse A. Het was tot het eind van de competitie spannend en meerdere ploegen zouden uiteindelijk meedoen om het kampioenschap. Noordwijk, Achilles Veen, Spijkenisse, Swift en Ter Leede deden het langst mee om de titel, maar hoe dichterbij de finish kwam, hoe meer ploegen er afhaakte.

Aan het begin van het seizoen werd er in Sassenheim geroepen dat het linkerrijtje de eerste doelstelling moest zijn. De resultaten waren in het begin wisselvallig en in eigen huis werd er bijvoorbeeld verloren van concurrent Noordwijk. Daarna kwam er een reeks van negen ongeslagen wedstrijden op rij, waardoor de ploeg van Henk Wisman zich in de titelstrijd ging mengen. Maar hoe werd er nou in de eerste seizoenshelft gepresteerd door Ter Leede? Was het sterker thuis of uit? En hoeveel doelpunten werden er eigenlijk gemaakt?

Eerste seizoenshelft: 14-28 (28-17)
Thuis: 8-17 (18-8)
Uit: 6-11 (10-9)

Tweede seizoenshelft: 14-28 (27-21)
Thuis: 6-10 (13-12)
Uit: 8-18 (14-9)

We kunnen dus concluderen dat Ter Leede het voor de winterstop goed deed in eigen huis. Het kreeg in Sassenheim slechts acht tegentreffers om de oren. In uitwedstrijden presteerden de Sassenheimers ook naar vrij redelijk door elf punten te pakken. Na de winterstop was het omgedraaid. Toen waren Wisman en zijn mannen buitenshuis ijzersterk, maar voor eigen publiek werden er toch wat puntjes gemorst.

Het afgelopen seizoen heeft Ter Leede negentien doelpunten meer gemaakt dan vorig seizoen. Het heeft dit seizoen ook minder tegendoelpunten gehad. Namelijk twee minder dan afgelopen jaar.

De vele doelpunten die de bewoners van De Roodemolen maakten, werden niet altijd gekoesterd. Acht maal werd er een voorsprong van één doelpunt weggegeven en eenmaal een voorsprong van twee doelpunten. Op bezoek bij Sliedrecht stonden de Sassenheimers op een comfortabele 0-2 voorsprong, maar de thuisploeg wist zich nog terug te knokken. In blessuretijd wist Tomas Arroyo alsnog ervoor te zorgen dat de drie punten voor Ter Leede waren.

Slechts één keer wist de ploeg van Henk Wisman een achterstand van drie doelpunten goed te maken. In eigen huis werd er in de slotseconden een punt veiliggesteld tegen Spijkenisse. In de 97ste minuut was Hakan Bayram – die deze zomer vertrok bij Ter Leede – de gevierde man. De rood-gelen kwamen dit seizoen vaker op voorsprong dan op achterstand.

Aantal keer voorsprong van 2 goals weggegeven: 1

Keeper Bogdan Constantin heeft de meeste minuten gespeeld bij Ter Leede. Dat terwijl hij met zijn rechteroog nog maar vijftien procent zag. Met 2520 minuten is hij de enige speler die geen minuut miste bij Ter Leede. Volgend seizoen speelt de sluitpost bij Swift, zijn oude ploeg.

Vincent Ammerlaan en Tomas Arroyo vullen de top drie aan met 2405 en 2288 speelminuten.  Wat voor de rest opvalt is dat jongelingen Marc de Kruijs en Toon Zwetsloot in de top 10 staan met 1719 en 1852 minuten. We kunnen dus wel stellen dat beide spelers dit jaar echt zijn doorgebroken op De Roodemolen.

Top 5 meeste speelminuten

1. Bogdan Constantin: 2520
  2. Vincent Ammerlaan: 2405
  3. Tomas Arroyo: 2288
  4. Mitchell Kappenberg: 2126
  5. Jeffrey Bok: 2070

Dit seizoen was Vincent Ammerlaan de topscorer van Ter Leede met vijftien doelpunten. Daarmee nam hij ruim 25 procent van de gehele doelpuntenproductie voor zijn rekening. Een nieuwe doelpuntenmachine voor de Sassenheimers is dus een pré. Wat opvallend is, is dat Ammerlaan twaalf van zijn vijftien doelpunten in de tweede helft van de wedstrijd heeft gemaakt en dat hij dus erg beslissend was. Maar wie maakte na Ammerlaan de meeste goals?

Eindcijfer
In het seizoen 2015/2016 eindigde Ter Leede op een zevende plek met een straatlengte achterstand op kampioen Quick Boys. Een jaar later zag de hele wereld er voor de Sassenheimers helemaal anders uit. De ploeg van Henk Wisman was met 56 punten gedeeld koploper, maar zag het de titel naar Spijkenisse gaan omdat die club een beter doelsaldo had.

Ondanks dat de ploeg geen kampioen is geworden en ook niet is gepromoveerd, kunnen we wel stellen dat de ploeg van Henk Wisman een beter en spectaculairder seizoen heeft gedraaid dan vorig seizoen. Het team heeft meer doelpunten gemaakt, meer punten verzameld en minder doelpunten tegen gekregen dan vorig seizoen.

Ook de inbreng van de jeugd verdient een compliment. Melvin van Stijn besliste de topper in Noordwijk, Toon Zwetsloot was de stille kracht op het middenveld en Marc de Kruijs een sensatie op de linkerkant. Daarom geef ik Ter Leede dit jaar een dikke acht! Mijn verwachting is dat ze volgend seizoen weer om de prijzen spelen.

Foto’s: Hans Schalk