Het EK is iedere vier jaar een waar voetbalfeestje. In onze EK-special zoomen we elke dag in op de belangrijkste ontwikkelingen en analyseren die met een trainer, speler, bestuurder of analist uit de regio. In aflevering twaalf komt Fabian van der Poll  aan het woord. De Haarlemmer was als verslaggever van het Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad jarenlang volger van het amateurvoetbal en werkt nu voor NRC, waarvoor hij het EK in Frankrijk volgt. 

Fabian, de groepsfase zit erop. Hoe zijn jouw ervaringen?

,,Het is heel leuk. De mensen zijn enthousiast en de sfeer in de stadions is heel goed. Dieptepunt waren de rellen op de tweede dag van het EK bij Engeland – Rusland, een wedstrijd waarbij ik aanwezig was. Dat was heel heftig en het ging goed verkeerd, al is dat voor een journalist natuurlijk wel interessant. Toch vond ik het beangstigend om te zien hoe mensen tegen de hekken werden aangedrukt. De Russen, getrainde hooligans, sloegen die Engelsen echt helemaal weg. Maar verder zijn mijn ervaringen erg positief. Kleine voetballanden als Albanië en Noord-Ierland zijn echt heel blij dat ze er bij zijn al zijn ze misschien voetballend wat beperkt. Zo stond ik opeens bij de kofferbak van een auto over Albanese tradities te praten. Dat zijn leuke dingen.”

Jij juicht de uitbreiding van 16 naar 24 landen dus toe?

,,Ik ben meer een verhalen-man dan dat ik voetbaltechnisch naar de wedstrijden kijk. In dat opzicht is het natuurlijk mooi. Er waren, vooral in de groepsfase, veel leuke verhalen te maken. Dat wordt nu wel lastiger. In de groepsfase zaten alle journalisten verspreid. Nu zijn er nog twee of drie wedstrijden per dag, maar straks nog maar één. Bovendien krijg je niet overal toegang toe. Als Nederlandse journalisten staan we toch onderaan de prioriteitenlijst. Dat komt omdat wij er niet bij zijn, en 24 andere landen wel. Ik heb voor sommige duels een wedstrijdkaartje gehad, maar voor de mixed-zone en de persconferentie heb je weer aparte kaartjes nodig. Dat wordt allemaal geregeld door de UEFA.”

Vanuit de Nederlandse journalistiek is er bovenmatige interesse in de Rode Duivels. Hoe ver zie jij het de Belgen schoppen? 

,,Mensen, bijvoorbeeld Marc Degryse, zeggen dat ze de finale gaan halen. Dat zou zomaar kunnen, omdat ze in het gunstige deel van de loting zitten. Maar van Wales – ervan uitgaande dat beide landen de kwartfinale halen – hebben ze echt nog niet zomaar gewonnen. Die zijn beter dan veel mensen denken. Wellicht is België misschien ook niet zo goed als iedereen stelt. Op sommige momenten zag het er goed uit, maar was die kopbal van Zweden bij 0-0 er in gegaan, dan hadden ze ook zomaar als vierde kunnen eindigen.”

De Belgische bondscoach, Wilmots, ligt onder een vergrootglas en heeft veel kritiek gehad. Wat is jouw beeld van hem?

,,Ik heb hem nog niet heel vaak gezien en gesproken, nu twee keer. Media als de NOS, Telegraaf, Volkskrant en het AD hebben vaste mensen op België, ik ben tot nog toe alleen bij wedstrijden geweest. Wilmots probeert een beetje zijn gram te halen op mensen die hem in zijn ogen al hadden afgeschreven. Persoonlijk denk ik dat hij na de eerste wedstrijd heeft ingezien dat De Bruyne op een andere plek moest spelen. Ze hebben een goede ploeg, misschien wel de beste spelers van het EK, maar het is er pas met momenten uitgekomen.”

Voor welke landen heb jij het meeste sympathie op dit EK?

,,Ik vind Noord-Ierland heel leuk, al zit het toernooi er voor hen met Duitsland als volgende tegenstander waarschijnlijk na deze ronde op. Wales zie ik wel ver komen en ook voor Italië heb ik sympathie. De hysterie bij de fans en de passie bij het meezingen van het volkslied vind ik mooi. Ook waren ze ook gewoon na twee wedstrijden al geplaatst. Ik hoop dat ze gaan winnen van Spanje, een land waar ik heel weinig mee heb.”

Over welk verhaal ben jij tot nog toe het meest te spreken?

,,Het verhaal over de ‘horrorzaterdag’ met de rellen bij Engeland – Rusland heb ik goed op papier kunnen zetten. Daar was ik erg te spreken over. Daarnaast heb ik een leuk verhaal over multiculturaliteit kunnen maken. Heel veel spelers op dit EK zouden ook voor andere landen mogen spelen. Zeven jongens van Albanië zouden bijvoorbeeld voor Kosovo mogen uitkomen, dat in september voor het eerst gaat meedoen aan de WK-kwalificatie. Een van de spelers gaf aan dat het nu geen optie is. Maar hij voegde er aan toe dat als hij bij Albanië niet meer in beeld is, Kosovo een optie wordt. Spelers mogen van land wisselen als er een nieuw land wordt opgericht.”

POPULAIRE BERICHTEN