Eindelijk zat het geluk een keer mee bij Foreholte. In de slotminuten schoot Christiaan Guijt zijn ploeg naar een verdiend gelijkspel. Het werd 3-3  tegen VUC op sportpark Elsgeest.

Daarmee kwam een einde aan een amusant en bovenal bizar slotstuk van de wedstrijd. Een kleine tien minuten voor tijd bracht VUC  een aanvallende wissel binnen de lijnen. De linksachter werd gewisseld voor supersub Wessel van Vliet die voorin werd geposteerd met zijn 2 meter 10.

En dat leverde resultaat op voor bezoekers. Bij zijn eerste balcontact lag de bal in het netje en de eindstand leek een minuut na die wissel op het scorebord te staan. De supersub ging terug naar de verdediging om de voorsprong te verdedigen.

Goal
Maar Foreholte richtte zich op en gaf de laatste minuten nog één keer gas. Dat leidde dus tot de gelijkmaker van de buitenspeler van de Voorhouters. Maar of de bal echt over de lijn was gegaan, was na afloop de grote vraag.

„Ik kreeg de bal van Toni Arroyo en probeerde hem met de binnenkant van mijn voet onder de keeper door te schuiven in de lange hoek”, legt Guijt uit. ,,Via de onderkant van zijn voet stuiterde die een beetje op en ik zag een verdediger op de doellijn. Ik weet niet of die ervoor, erachter of erop stond, maar hij sloeg de bal met zijn handen in ieder geval het doel uit.’’

,,Hij sloeg die bal de goal uit, maar de scheids wees naar de middenstip.”

De scheidsrechter wees resoluut naar de middenstip en Foreholte was door het dolle heen. Bij VUC waren ze wat minder blij met de toegewezen goal van Guijt. De spelers bestormden massaal de scheidsrechter en daarbij viel een aantal gele kaarten door de protesten van de ploeg uit Den Haag.

Na afloop waren de emoties nog niet bezonken bij de Hagenezen. De trainer liep naar de scheidsrechter toe om verhaal te halen en ook in de catacomben was het nodige gemopper nog te horen. Foreholte had volgens VUC een onverdiende gelijkmaker gemaakt.

Maar al had de 3-3 niet geteld dan had het wel een penalty en een rode kaart moeten zijn voor de verdediger van VUC. Al met al een hectische eindfase, vond ook Foreholte coach Marcel IJzendoorn: „Bij de 3-3 kunnen wij niet zien vanaf de dug out of die bal erin zit of niet. Maar die gozer maakte sowieso hands. Hij sloeg die bal de goal uit, maar de scheids wees naar de middenstip.”

Andere spelopvatting
Bij de ploeg uit Voorhout was duidelijk te zien dat er wat was veranderd ten opzichte van andere wedstrijden dit seizoen. „Het strijdplan was vandaag om wat meer vanuit de lange bal te spelen richting Toni (Arroyo. red) en van daaruit een wedstrijd te maken. Het plan pakte goed uit”, vond de Leidse oefenmeester

Dat de keuze een goede was bleek al gelijk aan het begin van het duel. Eindelijk kwam de ploeg van IJzendoorn een keer op voorsprong. Via een bal uit de kluts kon Joost van Dam binnentikken. Foreholte was fel en gretig en had ook regelmatig de bal. Met name Arroyo was daarin belangrijk, want hij verlengde veel ballen met zijn hoofd zodat de andere aanvallers de bal konden veroveren.

„Je wil wat minder risico nemen achterin. We willen wat meer zekerheid inbouwen en als je hem op de tegenstander zijn helft verliest krijg je minder snel een goal tegen dan dat je hem achterin ergens in de opbouw verliest.’’

Toch kregen de Voorhouters een kleine tien minuten voor rust een nieuwe klap te verwerken. Joost van Dam dacht dat het buitenspel was en bleef met zijn handen wapperen. Daardoor kon Jergo Leijdekkers zo doorlopen en de 1-1 binnenschieten. Vlak voor rust schoot Guijt de ploeg uit Voorhout met een prachtige volley op voorsprong. Verdiend was het op dat moment zeker.

,,Het is een beetje wat de trainer wil. En tegen wie we spelen is ook belangrijk.’’

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. De ploeg uit Den Haag drong wat meer aan, maar beide teams hadden kansen. Na een klein uurtje spelen was het weer Leijdekkers die de Hagenezen op gelijke hoogte bracht. Waarna dus tien minuten voor tijd zich een bizar schouwspel voltrok op Sportpark De Elsgeest.

IJzendoorn vond het al met al een verdiend gelijkspel: „Ondanks dat wij de tweede helft fases hadden waar we te ver naar achter moesten, hadden wij op 3-2 kunnen komen. Op het moment dat het 2-3 werd dacht ik: daar gaan we weer, maar gelukkig maakten we de 3-3.’’

Spelopvatting
Na de 3-3 had de Haagse ploeg nog bijna de wedstrijd gewonnen, want via een corner kwam de bal onderweg twee keer de paal tegen. Foreholte had geluk en dat mocht ook wel een keer na de pech van de afgelopen weken.

Man of the match Guijt was te spreken over de gekozen spelopvatting, maar kon nog niet garanderen of Foreholte zo doorgaat in de komende wedstrijden: „ Ook al hebben we niet gewonnen, je moet een ‘winnend’ team natuurlijk niet veranderen. Het is een beetje wat de trainer wil. En tegen wie we spelen is ook belangrijk.’’

Tekst: Roy van der Meij