FC Lisse en zenuwslopende ontknopingen. De ploeg van Robbert de Ruiter lijkt er patent op te hebben. Na het wonder van Volendam sloeg een tiental van FC Lisse tegen VVOG wederom in extremis toe. Niels Buijs tekende vlak voor tijd voor de gelijkmaker: 1-1.

Buijs was na afloop de gevierde man. En niet voor het eerst. De verdediger heeft er een handje van om belangrijke goals te maken. ,,Ik sta vaak op de juiste momenten op de goede plaats”, grijnsde Buijs na afloop. ,.,Daar kun je als voetballer nooit genoeg van krijgen. Met een remise schieten we niet al teveel op qua punten, maar vandaag moeten we er blij mee zijn. Wij hebben een hechte groep en zijn nog ongeslagen. Dat geeft een goed gevoel voor de volgende wedstrijd.”

Lisse was de eerste helft oppermachtig. VVOG moest het hebben van gevaarlijke uitbraken, meestal via topscorer Jeremy de Graaf. Het geduld van de Lisse-aanhang leek te worden beloond in de 44e minuut. Martin van Eeuwijk werd getackeld en verdiende een strafschop. Normaliter een kolfje naar de hand voor Tom Zoontjes, maar hij zag zijn inzet gekeerd worden door VVOG-doelman Frans Koornberg.

Lisse VVOG 27-8 eeuwijk penalty           Het moment van de penalty: Van Eeuwijk wordt in de zestien gevloerd

Een minuut later sloeg de vlam in de pan toen Zoontjes eraf moest met tweemaal geel. VVOG-speler Jeffrey Arends speelde het slim en liet zich omverlopen aan de zijlijn. Zoontjes had in de twaalfde minuut al een overdreven gele kaart gekregen van scheidsrechter Puts, die er in de tweede helft een potje van maakte. Het woord consequent kwam niet voor in zijn woordenboek.

De Ruiter: ,,Laten we het erop houden dat het arbitrale trio vandaag niet zijn beste dag had. Wat de penalty betreft was het jammer dat Tom hem niet binnenschoot. Voor mij is het nieuw dat hij miste, want dat heb ik nog niet eerder meegemaakt met Tom. In plaats van een 1-0-voorsprong gingen we rusten met 0-0 en stonden we met tien man. Ja, dat was het kantelpunt van de wedstrijd.”

Lisse VVOG 27-8 Vermeulen                           Rik Vermeulen, vorige week de grote man bij Lisse, legt aan voor een schot

Er zat voor De Ruiter niets anders op dan Steven Olsthoorn te slachtofferen voor Justin Valk. Thierry Monteny en Koen Fokkema moesten voorin voor onrust gaan zorgen met hun snelheid. Dat leek gelijk succes te hebben vlak na rust. Een harde uithaal van Rik Vermeulen kon Koornberg niet controleren. De rebound was een prooi voor Fokkema, maar weer was de VVOG-goalie een sta-in-de-weg.

Onoplettendheid
Daarna brak een lange periode van Harderwijks overwicht aan. Lisse trok zich terug en liet VVOG komen. Zonder Zoontjes ging dat goed, buiten één onoplettendheid. Balverlies op het middenveld leek Lisse fataal te worden in deze gedevalueerde wedstrijd. Oussama Labari, net ingevallen, kon van dichtbij raak schieten met nog zeven minuten op de klok: 0-1. FC Lisse leek geslagen. Alleen Buijs dacht daar anders over. Een minuut voor tijd was hij het die de gelijkmaker snoeihard binnenkopte. Daarmee werd Lisse beloond voor het felle aandringen in de laatste minuten.

FC Lisse-doelman Brian van der Werff was zich er ook mee gaan bemoeien. Hij was de grote onruststoker in een alles-of-niets-offensief. En het lukte, want Buijs kon zoals vermeld profiteren van de chaos achterin bij VVOG. En het had nog gekker kunnen lopen als balgoochelaar Van Eeuwijk de 2-1 had gemaakt. Zijn inzet ging echter hoog over.

Volendam-scenario
De Ruiter: ,,Als Martin die bal had gemaakt, had ik helemaal gek geworden. Dan hadden we voor de tweede maal op rij het Volendam-scenario gehad. Als je naar de gehele wedstrijd kijkt, moet je tevreden zijn met een punt. Het had ook zomaar anders kunnen uitpakken.”

,,De tweede helft moest ik het team aanpassen omdat we met tien man waren komen te staan. In de eindfase toonden we karakter. De jongens gooiden hun volledige ziel en zaligheid in de strijd. Het moment van Niels was genieten voor ons op de bank.”

FC Lisse – VVOG 1-1 (0-0). 83. Labari 0-1, 89. Buijs 1-1.

Rode kaart: 45. Zoontjes, (2x geel).

FC Lisse: Van der Werff, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, De Goede, (78. Rifai), Rauws, Van Eeuwijk, Monteny, (75. Dompig), Olsthoorn, (45. Valk), Vermeulen, Fokkema.

Archieffoto: Hubert Habers