Waar FC Rijnvogels in de eerste twee wedstrijden van de competitie met weinig plezier terugdenkt aan de slotfase, trok het nu juist in extremis tegen Swift een punt over de streep. Dat dit gezien de kansenverhouding meer was dan men recht op had, zal de equipe van Hein van Heek niet deren. Vooral de mentale opsteker zal door de Kooltuinstrijders worden gekoesterd. Maar dat er nog aardig wat werk aan de winkel is, werd in Amsterdam tegen het sterk spelende AVV Swift wel duidelijk.

,,We moeten inderdaad nog aan elkaar wennen”, gaf Joost Leonard toe. ,,Maar mij hoor je niet klagen hoor over dit resultaat, want die nummer 20 van hun had er wel een paar meer mogen maken.”

Die nummer 20 van Swift luistert naar de naam Tim Wulffraat. Tot twee keer toe was de lepe aanvaller het eindstation van een uitgespeelde aanval over rechts. De eerste keer – al na één minuut – schoot hij de bal na een steekpass diagonaal onder Jeffrey Verkerk binnen. De tweede maal rondde hij in de 37e minuut een knappe aanval af met het hoofd.

‘Het gevaar zit hem er nu vooral in dat de wedstrijden worden gespeeld met de stand in het achterhoofd.’

FC Rijnvogels had na die snelle 1-0 weliswaar het meeste balbezit maar tot echte uitgespeelde kansen kwam het nauwelijks. Wel was Leonard in de 19e minuut met het hoofd dichtbij. Maar zijn poging uit een voorzet van Joey Lahouh ging net voorlangs. De Katwijkers voetbalden op dat moment meer tegen zichzelf dan tegen Swift. De grootste kans was overigens andermaal voor Wullfraat die oog in oog met Verkerk te veel tijd nam.

Joost Leonard probeert het als Beb Bakhuys

Met een 2-0 ruststand greep Van Heek logischerwijs in. De punt op het middenveld ging met het inbrengen van Romano van der Stoep naar voren in plaats van naar achter. Die aanvallende intentie kon direct na rust de ijskast in, ware het niet dat Wulffraat zo niet zijn grootste kans van de wedstrijd mistte. Kaal voor Verkerk faalde hij jammerlijk. Dat maakte dat FC Rijnvogels in de wedstrijd bleef. Sterker nog, het knokte zich knap terug. Van der Stoep beloonde in minuut 70 de aanvallende wissel en verlengde een voorzet van Yvailo Staal met het hoofd.

Pompen of verzuipen
,,Vanaf dat moment is het natuurlijk twintig minuten volle bak gaan voor die goal”, blikt Leonard terug op dat moment. Dat deden de Katwijkers vooral opportunistisch met de lange bal richting diezelfde Leonard. Swift bleef ondertussen kansen creëren waar vooral Max van Wakeren zich telkens slim tussen de linies bewoog. Een van die kansen was wederom niet besteed aan Wulffraat; in de vijf meter wist hij de bal niet in het doel te werken.

Dat kwam de thuisploeg uiteindelijk duur te staan want direct uit de tegenaanval sloeg FC Rijnvogels wel toe. Jaap van Duijn, die tevreden kon terugkijken op zijn eerste basisplek dit seizoen, legde de bal panklaar op het hoofd van Ricardo de Vlugt. De middenvelder hoefde de bal alleen nog maar te toucheren. We schrijven op dat moment de 89e minuut en juist het rechten van de rug in die eindfase moet de ploeg uit Katwijk goed hebben gedaan. Het dacht zelfs nog even aan de winst maar dat was te veel van het goede geweest.

Handenbinders
Na de degradatie uit de Derde Divisie zal men met twee punten uit drie wedstrijden allesbehalve tevreden zijn. Toch heeft Van Heek een ploeg met specifieke kwaliteiten tot zijn beschikking. Met Van Duijn en Van der Stoep heeft hij twee spelers die wedstrijden kunnen beslissen en Leonard is op zijn oude dag als aanspeelpunt en met zijn ervaring nog zeker van waarde. Arno Dijkstra – nu vier weken aan de kant met een scheurtje in zijn hamstring –  maakte vorig jaar 18 goals.

Jaap van Duijn zet een actie in

Op middenveld wordt Van der Stoep geassisteerd door de dynamische De Vlugt en bewaken Staal of Luuk Slegt de balans, waarbij eerstgenoemde iets meer power heeft. Achterin lijkt men nog wat zoekende maar het duo Kevin Wijmer en Mart Spierdijk zag er de tweede helft in ieder geval solide uit. Tot slot heeft hij in Jeffrey Verkerk een op het oog prima keeper met uitstekende trap.

Het gevaar zit hem er nu vooral in dat de wedstrijden worden gespeeld met de stand in het achterhoofd. Aan Van Heek de taak om zijn spelers daar juist doorheen te laten kijken. Dan komen de punten vanzelf.

Swift – FC Rijnvogels 2-2 (2-0): 1. Wulffraat 1-0, 37. Wulffraat 2-0, 70. Van der Stoep 2-1, 89. De Vlugt 2-2

Opstelling FC Rijnvogels: Verkerk, Rifai, Staal, Wijmer (c), Soomer, De Vlugt, Slegt (46. Spierdijk), Lugtigheid (46. Van der Stoep), Van Duijn, Leonard, Lahouh

Foto’s: Piet van Kampen