Noem het geniepig, noem het gemeen. Betitel het als slim. Maar Quick Boys-aanvaller Yordi Teijsse ontstak in het duel tegen Harkemase Boys het vuurtje dat de Katijkers nodig hadden. De spits sleurde, praatte, hield verdedigers bezig en gaf daarmee zijn ploeg het extraatje wat in de eerste helft ontbrak. De derdedivisionist kwam terug van een 0-2 achterstand en won in de absolute slotfase met 3-2.

Er was ruim een uur gespeeld toen Teijsse claimde een elleboog in z’n gezicht te hebben gekregen in het strafschopgebied. Het gebeurde op een moment dat een offensief van Quick Boys net weer wat kalmeerde. De Katwijkers stonden met 1-2 achter.

Teijsse bleef zo lang mekkeren met zijn directe tegenstander Jens Jurn Streutker dat scheidsrechter Sander de Roque Brito er na ruim een minuut wel klaar mee was. Beide heren kwamen er vanaf met een gele kaart. Daar kleefde ook een voordeel aan. Met z’n fanatisme gaf Teijsse z’n eigen ploeg het extra gif dat het nodig had.

Met z’n praatjes en z’n imposante voorkomen boezemde hij zaterdagmiddag juist angst in bij diens tegenstanders. ,,Het kwam misschien wat naar over, maar ik ben een eerlijke speler”, begint Teijsse z’n uitleg over z’n manier van spelen tegen Harkemase Boys.

,,Ze werden bang, dat merkte ik ook. Misschien kwam het mede door m’n babbeltje.”

,,Maar even over dat elleboogmoment. De bal was bij de cornervlag en ik word opeens omver gebeukt met een elleboog in m’n gezicht. De scheidsrechter kijkt naar de bal, dus ziet het niet. Maar dat hoort toch niet thuis op het veld? Dat hij uiteindelijk met twee keer geel van het veld af gaat op een later moment noem ik karma.”

Niet alleen dat moment, maar ook de vroege 1-2 in de tweede helft na een 0-2 ruststand (via Jan Hooiveld en Jesse Renken red.) zorgde voor onrust in de defensie van de Friezen. Waar ze voor rust soeverein leidde, werd het zelfvertrouwen in het tweede bedrijf brozer en brozer.

Opstelling
,,Ze werden bang, dat merkte ik ook”, vertelde Teijsse na afloop. ,,Misschien kwam het mede door m’n babbeltje.” De Katwijkers klopten meerdere malen op de deur, maar vonden telkens in doelman Erick Jansema van Harkemase Boys het eindstation.

Toch wisten de Katwijkers in de absolute slotseconden van de wedstrijd het scorebord nog finaal om te draaien. Na negentig officiële minuten stond het elftal van Jan Zoutman nog met 1-2 achter. Vijf minuten later stond het 3-2 na een penalty van Teijsse en een intikker van Arie de Vreugd.

De euforische taferelen op Nieuw Zuid deed de eerste helft naar de achtergrond verdwijnen. Een zoekend Quick Boys opende andermaal matig. Maar waar vele supporters misschien het veelbesproken 5-3-2-systeem weer hadden verwacht koos trainer Zoutman nu voor een 4-2-3-1-opstelling.

Mede door het systeem van de Friezen en de fitte Hamza Boukhari zocht de oefenmeester z’n geluk in een nieuwe opstelling. Toch ontbraken de automatismen. Ook de buitenspelers Boukhari en Reda Kharchouch toonden aan in potentie versterkingen te zijn voor Quick Boys, maar kenden beiden te weinig rendement in hun acties. Het zorgde er voor dat de in de tweede helft uitblinkende Teijsse in helft één op een eiland stond.

,,Maar de uitvoering moet absoluut beter. Er zijn zat dingen die beter kunnen. Echt, er is nog werk genoeg.”

De geleverde arbeid in helft twee verbloemde het spel van de Katwijkers, dat altijd nog beter kan. Zoutman is de laatste die dat tegen wilde spreken, maar stak ook de loftrompet over z’n aanvalsleider. ,,Dat ruzietje maakte Teijsse wel heel erg fel. Daardoor ging hij voor elke bal en ging hij met heel veel passie en inzet de duels in. Daar wordt hij niet minder van. Harkemase Boys had veel overtredingen nodig om de snelheid uit het spel te halen, maar uiteindelijk breekt dat ze wel op.

De Friezen eindigde met negen man nadat Streutker en Jim de Leeuw beiden met twee keer geel konden inrukken. Zoutman besloot va banque te spelen en bracht Max van Steen, Jesse van Nieuwkerk en Madjer Lukoki in. Het loonde uiteindelijk met twee goals in de absolute slotfase.

Werk aan de winkel
Het bracht Quick Boys de winst die het gezien het spelbeeld van de tweede helft uiteindelijk wel verdiende. ,,Voetbal draait in eerste instantie om winnen en dat is iets wat we vandaag gedaan hebben”, begint Zoutman z’n slotpleidooi.

,,Ten tweede komen we terug van een achterstand en ten derde trekken we de overwinning in de absolute slotfase over de streep. We gooien alles op de aanval en dat wordt beloond. Maar de uitvoering moet absoluut beter. Er zijn zat dingen die beter kunnen. Echt, er is nog werk genoeg.”

Quick Boys – Harkemase Boys 3-2 (0-2) 11. Hooiveld 0-1, 36. Renken 0-2, 49. Teijsse (p) 1-2, 90+2. Teijsse (p) 2-2, 90+5 De Vreugd 3-2.

Quick Boys: Hoogendoorn, De Vreugd, Bentem, Van der Plas, Ravensbergen, Mahmoed, A Cohen, Boukhari, Van Kuyvenhove, Kharchouch, Teijsse