"banner

Het is een woord waar niet alle trainers erg blij mee zijn. Verwachtingen. Elke trainer krijgt er mee te maken. Sommigen spreken zelf die verwachtingen uit, andere oefenmeesters willen zich er niet aan binden. Arend Jan Kranenburg leeft nu met zijn SV Hillegom tussen de verwachtingen en de realiteit, zo werd ook duidelijk tegen Fortuna Wormerveer (0-2). ,,Dit is hoe het nu loopt.”

,,Ik weet niet of het kwaliteitsverschil zo groot was”, gaat Kranenburg verder. ,,Zij hadden vandaag meer de bal, maar het viel wel mee hoeveel kansen ze creëerden. We begonnen echt slecht aan de wedstrijd. Noem het maar naïef. We gaven na een minuut al een vrije trap weg die op de lat uiteenspatte en daarna kregen ze nog een kans. Ons begin was echt matig.”

,,Na de 0-1 durfden we zelf pas te voetballen en toen zag je wel dat we vooruit kwamen en balbezit konden houden. De tweede helft zetten we veel meer druk dan in de eerste helft. Het begin was gewoon goed. Ik weet niet of het een penalty (0-2, red.) was. Echt zuur, want het duwde ons verder weg uit de wedstrijd. Ik wilde op dat moment nog aanvallend wisselen. Het is wel een verschil of je dat doet bij 0-1 of bij 0-2. Voor Fortuna zat de wedstrijd toen op slot.”

Zelfvertrouwen
,,Wat is zelfvertrouwen? We moeten gewoon durven, want dit team heeft genoeg vertrouwen. We hebben gewoon een succesje nodig, want dan gaat het vertrouwen omhoog. Het verwachtingspatroon wat er nu is, dat halen we op het moment niet. Zowel als team en individueel niet. Dan is het gat tussen wat je wilt en wat je laat zien groot.”

Hillegom opende de wedstrijd dramatisch. Al binnen een minuut werd er een vrije trap weggegeven die op de kruising kwam. Even daarna mocht de thuisploeg blij zijn dat de bal recht op Rahim Gök werd geschoten. Aan de andere kant kreeg Hillegom nog een kansje met Jasper van Trigt, maar die schoot de bal in het zijnet.

,,We maakten te gehaaste keuzes en zochten heel snel de diepte.”

Tien minuten voor de rust was het wel raak voor de bezoekers. Frank de Groot werkte de bal niet goed weg en Fortuna-aanvaller Ferry Heijnis kon raak schieten: 0-1. Na de thee begon Hillegom goed, maar zag het tot zijn eigen verbazing dat de scheidsrechter naar de penaltystip wees.

Danny van de Berg maakte een tackle op de bal, maar zou daarvoor eerst de man hebben geraakt. Nick Snelders benutte het buitenkansje vanaf elf meter en besliste de wedstrijd: 0-2. Hillegom wisselde aanvallend en werd wat dreigender. Tom ten Have had tien minuten voor het einde nog een kans om de spanning terug te brengen, maar zijn afvallende bal ging naast.

Gehaast
Kranenburg: ,,Ik vond ons vandaag niet goed genoeg aan de bal. We maakten te gehaaste keuzes en zochten heel snel de diepte. Dat is zonde, want we staan wel redelijk goed compact. Als je bal hebt moet je gewoon durven voetballen. Daarin moeten we nog zeker stappen maken.”

,,De tweede helft zag je dat het iets beter ging, maar toen creëerden we eigenlijk geen kansen. Op die van Tom ten Have na dan. Ja, het is een klote start. We zijn nu drie wedstrijden onderweg en ik vind dat we na vijf of zes wedstrijden echt kunnen aangeven waar we zitten. Dan weet je ook wat onderling de verhoudingen zijn. Dit is hoe het nu loopt en daar kan je niks aan veranderen. Hier moeten we weer verder mee.”

Hillegom – Fortuna Wormerveer 0-2 (0-1). 35. Heijnis, 61. Snelders (strafschop).

Hillegom: Gök, Van de Berg, Tebbens, De Groot, Meiland, Van de Paard (84. Sobhi), De Jong, Pijpers (62. Arendse), Ten Have, Van Trigt (62. Turenhout), Ryan.

Archieffoto: Hillegom PR