Marcel IJzendoorn slaagde eind vorig seizoen voor de trainerscursus TC1. Daardoor mag de voormalig doelman nu op alle amateurniveaus training geven. Een mooi gegeven voor de Leiderdorper, die desondanks kritisch is op de invulling van de cursus en de KNVB. ,,In plaats van hele dagen in Zeist in de schoolbanken te zitten, zou ik liever een paar uurtjes op het veld staan.”

Begrijp IJzendoorn niet verkeerd. Hij is blij met het behalen van zijn diploma, iets dat hem bloed, zweet en tranen kostte. En hij heeft absoluut dingen opgestoken. Maar het geheel overziend bekruipt hem het gevoel dat het beter, praktijkgerichter en efficiënter kan.

Training
,,Of het nu over je neurologische filtersysteem richting je hersenen gaat, of over mentale dingen of teamontwikkelingen: het zijn gebieden waar je niet zo snel komt”, bekent de hoofdtrainer van Foreholte. ,,Als je dan les krijgt van iemand die daarvoor gestudeerd heeft, leer je wel veel nieuwe dingen.”

,,Ik vind alleen dat het soms te ver gaat. Als je informatie krijgt van iemand die zegt: ‘dit onthoud je wel in het linkerdeel van je hersenen en dit niet’ dan denk ik bij mezelf: volgens mij kan je alles onthouden als je dat wilt. Bij zo’n les zit ik na driekwartier wel een beetje te zweven, ben ik het wel kwijt. Dan zou ik liever zien dat we uitgenodigd worden bij een training van Jong PSV of Jong Vitesse. Dat is, denk ik, veel leerzamer.”

,,Ik kreeg uiteindelijk mee dat het een zes was, geen negen maar ook geen vier.”

IJzendoorn beseft dat het wellicht ook de aard van het beestje is. ,,Ik denk dat het voetbal-eigen is dat coaches en trainers veel naar het veldwerk kijken. Terwijl de KNVB je probeert te laten inzien dat je het eigenlijk niet meer alleen kan, dat je alleen maar specialisten om je heen moet verzamelen. Ze maken het specifieker.”

Geen hulp
En dan na een korte stilte toch weer een voorbehoud. ,,Aan het einde van het liedje draait het toch om de anderhalf uur die je op het veld staat. Dan moeten de poppetjes en de uitslag de goede kant opvallen. Je kunt altijd maar trainen op een goede, geleidelijke opbouw. Maar als dat geen punten oplevert, moet je die bal misschien toch maar een keer naar voren peren.”

IJzendoorn liep het gehele seizoen stage bij FC Rijnvogels en deed op De Kooltuin ook zijn praktijkexamen. Via een herkansing wist hij daarvoor moeizaam te slagen. ,,Ik kreeg uiteindelijk mee dat het een zes was, geen negen maar ook geen vier. Als het niet goed genoeg is, laten ze je niet slagen, toch?”

Sterker nog, voor zijn gevoel kwam IJzendoorn er zelfs verre van bekaaid vanaf. ,,We waren ingedeeld in drie groepen van acht en daarbij had ik wel het idee dat bij de ene coach iets meer mocht dan bij de ander. Dan druk ik me nog voorzichtig uit. Wij hadden met Franc Meijerman wel de meest kritische. Maar dat hoeft niet nadelig te zijn. Hij heeft er als coach het uiterste uit willen halen. Wellicht hebben we daar later profijt van.”

,,Dat zijn pittige dagen. Maar al met al wist ik waar ik het vanaf mei vorig jaar voor deed.”

IJzendoorn stelt dat de cursus en de vele inspanningen en uren die het met zich meebracht, een zware wissel trokken en misschien wel gevolgen heeft gehad voor zijn werkgever Foreholte.

,,Ik heb daar nog een gesprek over gehad. Ik moest iedere donderdag bij Rijnvogels zijn. Ik vind het ongelooflijk dat ze bij de KNVB willen dat je niet bij je eigen team kan zijn. De eerste speelronde van afgelopen seizoen had ik eigenlijk naar ADO ’20 – Silvolde gemoeten, omdat één van mijn groepsgenoten bij ADO ’20 zat. Toen heb ik gezegd: ‘Maar Frank, ik kan toch niet de eerste wedstrijd van mijn eigen team missen?’ Ik mocht het later inhalen, maar heb er wel twee of drie keer om moeten vragen.”

Pittig
Al met al was de cursus voor IJzendoorn een veel zwaardere beproeving dan gedacht. ,,Ik denk dat ik op werk min 130 uur sta. Ik had op voorhand gedacht veertien keer een dag naar Zeist te moeten, maar daarmee kom je lang niet weg. Moest ik op een doordeweekse dag naar Be Quick. Dan ga je om 12 uur rijden en ben je om 2 uur ’s nachts thuis. Dat zijn pittige dagen. Maar al met al wist ik waar ik het vanaf mei vorig jaar voor deed. Ik mag nu op ieder niveau training geven. Dat geeft een heerlijk gevoel.”

Foto’s: Jeannette Dijkstra

POPULAIRE BERICHTEN