Voetbal heeft een unieke gave: het bindt mensen op een manier en schaal die geen enkele andere activiteit voor elkaar krijgt. Het gaat door alle lagen van de maatschappij. En je kunt er van alles van vinden, maar als óns Nederlands elftal een EK of WK speelt, is alles en iedereen Oranje.

Deze gekte begint ergens. Vaak bij een lokale voetbalclub. Waar iedereen welkom is. Voor mij bij een club waar ik als jongetje met mijn voetbalschoenen al aan het sportpark op kwam rennen. Vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, andere familie en vrienden verzamelen zich langs de lijn. Ze kijken naar iets wat ze samenbrengt: voetbal.

Vorige week vroeg iemand me: ‘Hoe voelt het?’. ,,Euh, hoe voelt wat?”, reageerde ik verbaasd. ‘Niet meer voetballen natuurlijk’, was de reactie met een niet begrijpende blik. En ik snap de vraag. Want voetbal is een mooi spelletje. Door sommigen zelfs bestempeld tot belangrijkste bijzaak in het leven.

Om antwoord te geven op de vraag, het voelt prima. Er is één ding wat ik af en toe mis. Het sociale. Het samenzijn met de jongens. Het lachen in de kleedkamer. Een biertje doen na een training of wedstrijd. Gezamenlijk ergens voor gaan. Het delen van winst en verlies. En dat komt niet alleen door het spelletje. Dat komt door de mensen.

In een tijd waar zelfs in het amateurvoetbal veel draait om geld en (landelijke) publiciteit, worden juist de regionale en lokale initiatieven interessant. Toegankelijk, echt, eerlijk, een gevoel van invloed en verbondenheid.

Daarom vind ik het een eer dat ik het komende seizoen een maandelijkse column mag schrijven op het online platform Voetbal in de Bollenstreek, wat hetzelfde doet als de lokale amateurclubs: mensen met een gedeelde passie samenbrengen.

Een platform voor iedereen binnen (en buiten) de regio. Niet alleen artikelen en nieuws over de Topklasse, ook de lager spelende clubs krijgen alle aandacht. En beseffend zoals, mijn stiefvader en voormalig voorzitter van Ter Leede, Jan Schoen altijd zei: ,,Een voetbalclub is meer dan het eerste elftal.” Want ook bij de dames en op de bijvelden gebeuren elke week mooie dingen.

Een platform voor voetbal. Een platform voor mensen. En iedereen is welkom.

* het bizarre – Op het moment dat ik dit schrijf, belt voetbalvriend Tom Zoontjes me op om te vragen hoe het met me gaat. Voor degenen die het niet weten, met Tom heb ik een aantal jaren centraal achterin gespeeld bij FC Lisse. Toeval bestaat niet, zeggen ze.

Kevin Weijers (27) is voormalig voetballer van FC Lisse. Als professioneel aanpakker, spreker en via zijn blog deelt Kevin graag al zijn kennis over innovatie, technologische en sociale ontwikkelingen, slimmer werken en slimmer organiseren. Wil je dat hij zijn energie en kennis ook met jou deelt? Volg hem op Twitter via @weijerskevin. En hij houdt van goede koffie, dus neem gerust contact op via www.kevinweijers.nl

Foto: Hubert Habers

POPULAIRE BERICHTEN