Op 68-jarige leeftijd is Cees Berbée nog altijd bijzonder betrokken bij het Hillegomse voetbal. Nadat hij zich – na lang wachten- op zijn tiende aanmeldde bij het voormalig rksv Concordia Hillegom is de geboren en getogen Hillegommer inmiddels helemaal vergroeid met SV Hillegom. De ‘sv’ is het fusiekindje van zijn voormalige club en vv Hillegom. Daar speelt Berbée nog wekelijks zijn partijtje mee bij het trimvoetbal, draait er kantinediensten en supportert hij het eerste elftal daar waar mogelijk.

,,De fusie is een zegen voor het Hillegomse voetbal”, steekt Berbée van wal. ,,Het is echt fantastisch. Ik was er van meet af aan groot voorstander van. Het heeft jammer genoeg alleen heel lang geduurd. Ik keek altijd met een soort afgunst naar clubs als FC Lisse, VVSB, Foreholte en SJC, clubs waartegen ik in een ver verleden zelf heb gespeeld. Die gingen wel mee in de vaart der volkeren. Hier stond de ontwikkeling stil. Sinds de fusie zit de groei er hier ook in. Het sportcomplex is echt een plaatje, prachtig gewoon. Van oude sentimenten en rivaliteit die de fusie lang hebben tegengehouden is niets meer te merken. Het is alleen jammer dat SIZO is afgehaakt. Dan was het helemaal compleet geweest.”

,,Om lid te worden van Concordiaheb ik nog wel gejokt over mijn leeftijd.  Mocht ik wat eerder gaan voetballen. In die jaren kon je pas op je tiende gaan voetballen. Om toch iets te doen te hebben werd ik daarvoor noodgedwongen lid van de gymnastiekafdeling van Concordia. Voetbal was echter mijn lust en mijn leven en daarom begon ik al toen het eigenlijk (nog) niet mocht.” Na de jeugdelftallen doorlopen te hebben, was er op 18-jarige leeftijd een plekje als rechtsback weggelegd voor hem in het eerste elftal, dat destijds doorgaans in de Vierde Klasse acteerde. ,,Een team bestaande uit jongens die je allemaal van school en anders wel vanuit het dorp kende. Na verloop van tijd werd ik, zoals dat toen zo mooi heette, voorstopper.  Ik omschrijf me zelf als een pittig,  robuuste verdediger met veel loopvermogen. Techniek liet ik aan de anderen over.”

Vriendenteam

,,De Derde Klasse hebben we nooit gehaald. We speelden afwisselend in West I en II. Dat laatste betekende veel derby’s tegen clubs als rivaal Hillegom, Lisse, Teylingen, Foreholte, VVSB  en SJC. Een mooie tijd. Uiteindelijk kwam het zover dat we naar de toenmalige HVB degradeerden. Nota bene na een beslissingswedstrijd tegen vv Hillegom. Dat was minder leuk natuurlijk. Omdat we wat ouder werden en het ook met de trainer niet klikte, is een deel van het team toen recreatief op zaterdag gaan spelen. Een echt vriendenteam. Van de Vijfde Klasse promoveerden we al snel naar de Eerste Klase van de HVB en speelden we even hoog als het zondagteam. We dreigden zelfs kampioen te worden  en dat was tegen het zere been van het bestuur, omdat we als recreanten dan hoger zouden gaan spelen dan het ‘echte’ eerste elftal. We hebben er toen net niet expres voor hoeven te verliezen om te promoveren, maar het scheelde niet veel’, lacht Berbée jaren later.  De verdediger draaide in die tijd ook op latere leeftijd nog gemakkelijk mee. ,,Waarschijnlijk omdat ik mijn loopvermogen dagelijks op peil hield in de straten van Hillegom, waar ik drie decennia als postbode mijn ronde deed.”

Na die succesvolle periode stapte Berbée op 50-jarige leeftijd over naar het trimvoetbal. Wekelijks ongedwongen een balletje trappen met voetbalvrienden. ,,Je blijft in beweging en we hebben samen nog de grootste lol. En in de kleedkamer is het altijd lachen. Alles komt daar voorbij. Tot politiek aan toe en de problemen zijn door ons in een mum van tijd opgelost. Ik kan het nog altijd niet missen, hoewel het voetballen zelf me wel wat lastiger afgaat. Maandag en dinsdag ben ik nog wat stram, maar op woensdag begint het alweer te kriebelen.”

Mijn grootste wens was altijd dat ik de fusie nog zou meemaken. Nu het zover is en het een daverend succes is geworden, hoop ik mee te maken dat we nog minimaal de Eerste Klasse of liever nog hoger weten te bereiken. Dat zou echt fantastisch zijn. De meeste ingrediënten daarvoor  zijn al aanwezig. We hebben een heerlijk seizoen achter de rug. Kampioen en winnaar van de HC Cup, vorige week tegen EDO. Maar laten we het geleidelijk doen. Eerst maar eens een stabiele tweedeklasser worden en dan weer verder omhoog. Via de weg der geleidelijkheid.”

Tekst: Leo Schrama

POPULAIRE BERICHTEN