Wie in de pauze had gedacht dat Kagia er tegen Zwammerdam niet met de winst vandoor zou gaan werd waarschijnlijk voor gek verklaard. Er leek gezien de 3-0 voorsprong geen vuiltje aan de lucht. Zo dacht ook oefenmeester Anton Wijsman. ,,In de rust heb ik gezegd dat we rustig moesten blijven en op zoek moesten gaan naar de 4-0.’’ Allesbehalve rustig verliep het tweede bedrijf. Zwammerdam wist in een duel waar het publiek uiteindelijk de winnaar was, de achterstand om te buigen naar een 4-4 gelijkspel.

,,Als we in een andere fase van de competitie hadden gezeten, zou ik misschien boos zijn geweest. Het is natuurlijk niet goed dat je zo’n voorsprong weggeeft, maar we spelen nergens meer om’’, vertelt Wijsman.

Zoals gezegd begon Kagia voortvarend aan het duel tegen de middenmoter. Wijsman: ,,Over de eerste helft heb ik niets te klagen. Die was gewoon goed.” Via Rens Lamboo werd de score geopend. Daarna kregen de elf van Wijsman de smaak te pakken. ,,Zwammerdam was zeker niet slecht, maar wij waren net iets creatiever en wisten de kansen beter te benutten. Jesper Imanse en Dirk-Jan Ligtenberg zetten ons uiteindelijk in de eerste helft nog op een 3-0 voorsprong. Eigenlijk zaten we op rozen.’’

Ogen knipperen

Wie de Lisserbroekers in de tweede helft zag voetballen moest waarschijnlijk even een paar keer met de ogen knipperen. Van een goed voetballende ploeg in de eerste helft transformeerde het in een elftal dat na de thee vooral erg onrustig was. ,,Ik weet niet wat dat was. Het kan gemakzucht zijn, maar de wind speelde ook een zeer bepalende rol. Wij hebben daar in de eerste helft ons voordeel mee kunnen doen. Zwammerdam deed dat in de tweede helft, waardoor we niet meer konden heersen.’’

Al vlot wist Zwammerdam de aansluitingstreffer te maken. Wijsman begon zich zorgen te maken toen de 3-2 viel. De angst voor de gelijkmaker was gegrond. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. ,,We maakten in de achterhoede teveel persoonlijke fouten en gaven daardoor onnodig goals weg.”

Uiterste slotfase

Net als de rest van het duel was ook de slotfase knotsgek. ,,In de 90e minuut wist Niels Ganzevles een mooie aanval aan de linkerkant om te zetten in een doelpunt. ,,Normaal krijgen wij altijd doelpunten tegen in de laatste minuten. Nu dacht ik dat wij eindelijk een keer het geluk aan onze zijde hadden.’’ Er werd alleen te vroeg gejuicht in Lisserbroek. Diep in de blessuretijd viel opnieuw de gelijkmaker.

Het seizoen loopt voor Kagia bijna op zijn eind. In de laatste vier duels wachten er nog wel een aantal ploegen die om de prijzen spelen. ,,Het is jammer dat SEV heeft gewonnen van Koudekerk. Zij hebben zich daardoor een beetje vrijgespeeld in de race om het kampioenschap. Wij moeten nog tegen SEV spelen en als wij hun pootje kunnen lichten kan Koudekerk, afhankelijk van de andere resultaten die zij boeken, wellicht weer aanhaken bij SEV. Het streven is om in de laatste wedstrijden zoveel mogelijk punten te pakken.’’

Kagia – Zwammerdam 4-4 (3-0). 11. Lamboo 1-0, 18. Imanse 2-0, 30. Ligtenberg 3-0, 48. Van Riessen 3-1, 65. Berghoeff 3-2, 78. Van Riessen 3-3, 90. Ganzevles 4-3, 95. Noorlander 4-4

Kagia: Luister, Timmermans, Van der Lans, Robelus, Malhi, Van Beek (70. Nijenhuis), Clemens, T. Sluymer, Imanse, Lamboo (70. Ganzevles), Ligtenberg

Tekst: Danny van den Bosch