Vorig seizoen eindigde Noordwijk nog boven Katwijk in de Topklasse. Vijf maanden na dato en een niveau lager zijn de rollen volledig omgedraaid. Katwijk was in het onderlinge treffen een flinke maat te groot en stapte na de 4-0 overwinning content van het veld. De eerste periodetitel was binnen, evenals een goede generale voor de derby tegen Quick Boys. Noordwijk lijkt een zwaar seizoen tegemoet te gaan.

De spijkers van de pijnbank waar Noordwijk al weken op ligt, lijken met de week venijniger te worden. Toen Katwijk na rust de duimschroeven stevig aandraaide, was er voor Noordwijk geen houden meer aan. De beslissing had eigenlijk in het eerste kwartier moeten vallen, maar Noordwijk werd kunstmatig in leven gehouden. Jongeneelen zorgde een kwarter voor tijd voor de beslissing. In het laatste kwartier werd Noordwijk alsnog geslacht.

Bij beide ploegen leek het karakter van de coach in het spel terug te zien. Dick Schreuder – een klein, fel baasje – was nadrukkelijk aanwezig langs de lijn en coachte zijn ploeg naar voren. Collega Alkemade zat op de bank in zijn karakteristieke pose: als versteend, het geheel overziend met de blik van een adelaar. Natuurlijk heeft iedere trainer zijn eigen manier van coachen en mogen daar geen harde conclusies aan verbonden worden. Feit was wel dat Katwijk energieker oogde dan Noordwijk.

Zonder creatieve ziel

Noordwijk kon Katwijk de eerste helft nog aardig bijbenen. De oranjehemden konden de voege openingstreffer van Jeffrey Jongeneelen (een intikker) geen vervolg geven en Noordwijk werd verdedigend niet veel in verlegenheid gebracht. Daar bleef het dan ook bij, want aanvallend werden de bezoekers nauwelijks gevaarlijk. Noordwijk was op de Krom een ploeg zonder creatieve ziel. Katwijk-doelman Atam Koroglu kon zich bij wijze van ongedoucht in de kantine melden om het binnenhalen van de eerste periodetitel te vieren.

Katwijk speelde zijn beste voetbal in het eerste kwartier na rust. Noordwijk werd in die fase onder de voet gelopen. Het was een klein wonder dat Katwijk niet wist te scoren. Doelman Mustafa Amezrine bleek een ware sta-in-de-weg, al werden vrijwel alle kansen in het bereik van de keeper geschoten.

Toen de Katwijkse storm was gaan liggen en stofzuiger Paul de Lange bij de thuisploeg uitviel, zag Noordwijk tot zijn genoegen dat het slechts 1-0 was. In de jacht op een goed resultaat ging Noordwijk achterin 1 op 1 spelen. Vrijwel direct werd de rekening gepresenteerd.

Handelsmerk

Jeffrey Jongeneelen is een speler van het grote verlangen. Als hij aanzet is er altijd de hoop dat er iets moois gaat gebeuren. Zo ook in de 75e minuut. De linkspoot voerde zijn handelsmerk op: vanaf rechts naar binnen komen en dan uithalen. Amezrine werd in de korte hoek verslagen: 2-0. Het bleek de genadeklap voor Noordwijk. Vlak voor tijd liep Katwijk nog uit naar 3-0 en 4-0 via een vrije trap van Robbert Susan en een kopbal van Donny van Oijen.

Noordwijk-trainer Alkemade was na afloop realistissch in zijn oordeel. ,,Katwijk is een flinke maat te groot geweest. Ik vond dat we het de eerste helft niet onaardig deden. Één keer balverlies leverde meteen de 1-0 op. Na rust werden we een fase ondersteboven gespeeld en hield de keeper ons op de been.  Vervolgens zijn we aanvallender gaan spelen en gaven we daarbij ruimte weg. Uiteindelijk wordt het 4-0, wat geflatteerd in mijn ogen, maar we hebben slecht gespeeld.”

Collega Schreuder was in zijn nopjes. ,,Dit is allesbehalve een gelukkige zege. We hebben de wedstrijd gecontroleerd. Elk ploeg die tegen ons inzakt, wordt tussen minuut 75 en 90 kapot gespeeld. Al kregen we de beste kansen tussen minuut 45 en 60. Ik vind het niet vervelend dat ploegen tegen ons ver inzakken, ik zie het eerder als een compliment. Het geeft aan dat ze onder de indruk zijn van ons spel.”

Tekst: Gerben Oostdam