Veel vroeger kan een kampioenschap niet gevierd worden. SV Hillegom kan komende zondag , wanneer er nog zes duels zijn te spelen, al de schaal omhoog houden als er wordt gewonnen van MMO. Met slechts een nederlaag en verder louter overwinningen kent de ploeg een topseizoen dat dit weekeinde al bekroond kan worden. VIDB beschouwt voor met trainer Bas Naber en een van de revelaties van dit jaar, aanvaller Aidan Ryan.

,,Het kan niet vroeg genoeg gebeuren”, zegt Naber over de naderende titel.  ,,We hebben een seizoen gedraaid waarin alles klopte. Vooraf had ik voor dit scenario getekend. Het is een enorm goede prestatie van ons. Ook al beschik je over veel kwaliteit, dan nog moet je het maar doen. En dat hebben we gedaan door elke wedstrijd te willen winnen.”

SV Hillegom/NaberNaber ziet dat zijn ploeg zich goed heeft ontwikkeld. ,,De speelwijze wordt steeds beter begrepen. Er is meer eigen initiatief van de spelers. Als je kijkt hoe bijvoorbeeld Ryan en Mitchell van de Paard  zich hebben ontwikkeld, is dat heel positief. Maar ik kan er nog wel vijf noemen. Er zit nog veel meer potentie in deze groep. Ik ben ervan overtuigd dat wij ook in de Tweede Klasse hoge ogen hadden gegooid.” 

Ook Ryan had niet verwacht dat zijn ploeg zo vroeg de handen in de lucht kon steken. ,,Het gat is groter dan verwacht.  Ik had wel min of meer gehoopt dat we bovenaan zouden staan, maar niet met zo’n verschil.”

Ryan is een van de spelers die dit seizoen tot volle bloei is gekomen. De jonge vleugelaanvaller scoorde vier keer en leverde al meer dan tien assists af. Naber: ,,De mensen praten voornamelijk over Frank de Groot en Jeroen Dedel, maar van die jongens kenden we de kwaliteiten. De grootste winst ligt in de ontwikkeling van onze eigen spelers. Die zijn met sprongen vooruit gegaan.”

Top- of Hoofdklasse

Ryan hoopt ooit bij een top- of hoofdklasser te spelen. ,,Dat is wel het doel. Daar ben ik nu nog te licht voor. Vooral fysiek zal ik sterker moeten worden. Nu word ik soms al zo weggezet. In de Hoofdklasse is dat nog erger. Maar als ik ooit de kans krijg, wil ik hem wel pakken. Maar nu ben ik daar nog lang niet aan toe.”

Veel mutaties verwacht de oefenmeester niet gedurende de zomerstop. ,,De groep zal grotendeels intact blijven. Misschien dat er nog een of twee versterkingen bijkomen. Ik verwacht dat er bijna niemand weggaat. Het eerdere bericht dat Ruben Beentjes zou vertrekken is ook niet helemaal waar. Hij weet voor zichzelf nog niet wat hij gaat doen. Eventuele nieuwelingen moeten beter zijn dan de spelers die we hebben. Het liefst hebben we jongens met een Hillegom-achtergrond die ook op niveau spelen. Daar lopen er wel een paar van in de regio.”

Naber doet nog wel een oproep. ,,We zijn denk ik een aantrekkelijke club in de regio voor spelers die het in de top net niet redden en een stapje terug willen doen om dan weer een stap vooruit te zetten. Soms is dat goed voor de ontwikkeling van een speler. Die spelers moeten dan wel naar ons toe komen. Wij scouten daar niet actief in. Maar ze zijn van harte welkom.”

Overwinning op criticasters

Na de degradatie van vorig seizoen zijn sommige mensen misschien gaan twijfelen of Naber wel de juiste keus voor Hillegom was. Zelf is hij daar niet bang voor geweest. ,,Als trainer heb ik een bepaalde visie en daar ben ik altijd achter blijven staan. Wat dat betreft is dit wel een beetje een overwinning op mezelf, maar ook op mensen die dachten dat ik niet de juiste trainer voor was.”

Ook Ryan roemt zijn trainer.  ,,Ik speel nu twee seizoenen in de senioren en we zijn echt vooruit gegaan. Van trouwe supporters hoor je weleens verhalen dat er vroeger totaal geen voetbal in zat en dat het alleen maar lange halen gauw thuis was. Dat is nu totaal anders. We voetballen van achteruit en bouwen op. Ik denk dat Bas gehoopt had dat hij het vorig seizoen er sneller in kon brengen. Nu met wat meer tijd en ruimte lukt het heel erg goed. Dat wordt volgend seizoen alleen nog maar beter. Dat is echt de verdienste van Bas.”

Toch moet er wel een kanttekening bij de koppositie geplaatst worden, aldus Ryan. Het verschil tussen Tweede en Derde Klasse is groot, erkent hij. ,,Nu hebben we wedstrijden gehad waarin we echt over tegenstanders heen walsden. Dat zal een klasse hoger veel minder snel gebeuren. Daarvoor kunnen die ploegen te goed voetballen.”

Geen platte kar

De platte kar wordt zondag in ieder geval niet van stal gehaald. ,,We vieren het met de supporters in de kantine. Er komt ook een zangertje. Als je een rondrit door het dorp gaat doen, is dat gevoel toch minder.”

Bang dat het misgaat, is Naber niet. ,,De echte spanning is er niet. Dat is een groot voordeel en de spelers hebben laten zien daar goed mee om te kunnen gaan. MMO heeft ons in de heenwedstrijd goed partij geboden, dus we moeten gewoon vol aan de bak. Maar ik verwacht wel dat we zondag kampioen worden.”

Ryan: ,,We mogen niet in de valkuil trappen dat we daarna nog vijf duels hebben om alsnog kampioen te worden. Ik weet zeker dat iedereen er zo over denkt. Wat is namelijk mooier om thuis de titel te pakken?”

In FC Bollenstreek, het gezamenlijke voetbalprogramma van VIDB en Bollenstreek Omroep, kwam al een uitgebreide reportage over SV Hillegom aan bod. Zie onder.

[youtube id=”-qB5CC3CPAg” width=”620″ height=”360″]

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Dirk van de Reep

POPULAIRE BERICHTEN