Ter Leede heeft drie punten overgehouden aan het bezoek aan FC Rijnvogels. Doelpunten van Mike Dam en Robert Steemers zorgden ervoor dat de Sassenheimers met een 2-0 zege van het veld stapten. Dat was verdiend. In een gelijkopgaand duel wist Ter Leede wel kansen te creëren, terwijl het hier bij Rijnvogels aan ontbrak.

Bij verlies van Katwijk zou Rijnvogels medekoploper worden in de Hoofdklasse B. Een overwinning van Ter Leede zou betekenen dat de roodgelen over Rijnvogels heen zouden springen naar de tweede plaats. Kortom: een heuse topper met grote belangen werd gespeeld op de Kooltuin.

Vooraf werd aanvallend voetbal en een leuk scoreverloop voorspeld door de aanwezige supporters. Beide ploegen wisten de afgelopen duels het publiek bijzonder goed te vermaken. Ter Leede won zijn laatste competitiewedstrijd zelfs met 8-1 van SHO. In het eerste kwartier werden de fans nauwelijks op hun wenken bediend. Een handsbal die duidelijk te horen was op de tribunes werd niet als zodanig erkend. Een penalty voor Rijnvogels bleef uit en dit was dan ook het enige hoogtepunt in een verder vlakke openingsfase.

In de 25ste minuut werd na een paar speldenprikjes aan beide kanten opeens de score geopend. Mike Dam schoot van ongeveer 20 meter op doel. De bal werd onderweg van richting veranderd, waardoor keeper Peter Messemaker kansloos was. 0-1. Tien minuten later soleerde Robert Steemers door de verdediging van Rijnvogels. Zijn schot werd in eerste instantie nog geblokt door de goed acterende Messemaker. In de rebound was de goalie echter kansloos, toen diezelfde Steemers vanuit een moeilijke hoek raak schoot. Dit prachtige doelpunt kon ook het thuispubliek bekoren, gezien het applaus dat van de tribune kwam. Met de 0-2 tussenstand werd de kleedkamers opgezocht.

Venijn in de staart

De eerste veertig minuten van de tweede helft konden snel vergeten worden. Rijnvogels probeerde kansen te creëren, maar Ter Leede hield zich makkelijk staande. Pas nadat Rijnvogels-trainer Hein van Heek, die afgelopen week zijn contract verlengde, in de 85ste minuut Hendrik van Beelen en Jeffrey Beukenholdt bracht, kwamen er weer kansen. Ter Leede-keeper Bogdan Constantin stond echter meerdere keren zijn mannetje. Doordat de Kooltuinbewoners aanvallender gingen spelen, kwam er meer ruimte voor Ter Leede. De spitsen van  de bezoekers faalden jammerlijk oog-in-oog met Messemaker. Dat het 0-2 bleef na de spannende eindfase was verwonderlijk.

Ter Leede-middenvelder Youssef Ait El Houssi vond het een verdiende overwinning. ,,De eerste helft was voor ons. Wij creëerden kansen, terwijl Rijnvogels niet op doel heeft geschoten. Je weet dat je de tweede helft de mouwen moet opstropen om tegendoelpunten te voorkomen. Wij hebben niets weggegeven, waardoor we de overwinning terecht binnen haalden.”

Ondanks dat Ter Leede tweede staat – vier punten achter Katwijk – vindt Ait El Houssi een uitspraak over een eventueel kampioenschap gevaarlijk. ,,Als we dit seizoen vrij blijven van blessures en schorsingen kunnen we meedoen om de titel. Dat is echter geen verplichting bij ons.”

Tekst: Matthijs Snepvangers