De start van Valken ’68 in de Eerste Klasse is tot dusverre samen te vatten in slechts een woord: perfect. Na twee duels heeft de ploeg van Andries Wendt de maximale score en staat het bovenaan samen met drie andere ploegen, waaronder medepromovendus HVC ’10. Die ploeg is zaterdag de tegenstander, waardoor het duel als topper staat geafficheerd. 

De kraker is er eentje met een heel pikant randje. De twee clubs delen namelijk een heel recent verleden. Samen vochten ze vorig seizoen een hevige strijd uit om de titel. De Hoek van Hollanders stonden in de winterstop elf punten voor, maar die voorsprong verdween de tweede seizoenshelft als sneeuw voor de zon. De genadeklap volgde vijf wedstrijden voor het einde toen Valken in het onderlinge duel met 0-2 zegevierde. ,,We gaven ze daar toen echt voetballes,” zegt trainer Wendt. ,,Laten we hopen dat dat weer lukt.” HVC ’10 promoveerde uiteindelijk via de nacompetitie.

De goede start is ook voor linksachter Jeroen Haasnoot een verrassing. ,,Dit had ik niet durven dromen. We spelen lekker, maar we hebben ook gewoon een goede ploeg.” Waar de Valkenburgers met deze goede start kunnen uitkomen durft Haasnoot niet te zeggen. ,,Dat is na twee duels moeilijk in te schatten. Dat weet je pas als je een wedstrijd of tien hebt gespeeld.”

Wendt rekent zich ook nog niet rijk, maar droomt stiekem wel dat zijn ploeg de goede start een vervolg kan geven. ,,De doelstelling is nog steeds handhaving, maar misschien is het onmogelijke wel mogelijk en kunnen we voor een periodetitel gaan. Ik heb voor het seizoen gezegd dat we 35 punten moeten halen om erin te blijven. Deze zes zitten in de tas. Misschien blijkt aan het einde wel dat je die heel hard nodig had.”

Wendt kan de vliegende start wel verklaren ,,ARC en ook Nootdorp hebben ons, denk ik, iets onderschat. En als je eenmaal bezig bent, is het voor een coach heel moeilijk om daar nog iets aan te doen.” Haasnoot: ,,,Wij hadden niets te verliezen tegen ARC. Het voordeel is dat ploegen ons nog niet kennen, maar dat zal na een paar wedstrijden wel over zijn. Toch ligt de Eerste Klasse ons ook beter. Er wordt meer gevoetbald en daar moeten wij het ook juist van hebben.”

Verschillen heeft Haasnoot ook al ondervonden ,,Zoals iedere club merkt als je een stapje hoger gaat, worden fouten sneller afgestraft en  gaat alles een stapje sneller.”

Respect

Net zoals de roodgele brigade is ook HVC ’10 nog zonder puntenverlies en dus staat de topper van vorig seizoen weer op het programma, maar nu een treetje hoger. Wendt spreekt met veel respect over z’n komende tegenstander. ,,Het is een mooie vereniging met een prachtige kantine en dito veld. En de mensen zijn heel sympathiek. De promotie is ze van harte gegund.”

,,Ik vind het heel knap dat ze toch nog gepromoveerd zijn. Het is niet veel ploegen gegeven om na zo’n instorting, goed te presteren in de nacompetitie. Nu zie je gewoon dat het een hele goede ploeg is.”

Beide ploegen hebben dus geen geheimen voor elkaar. Haasnoot weet waar de kracht van de opponent ligt. ,,HVC ’10 heeft een goed middenveld, net als ons. Daar zal de sleutel liggen voor beide ploegen. De tweede bal winnen en van daaruit gaan voetballen.” Wendt: ,,Ze hebben een hele goede nummer tien, Leroy Smits. Dat is een slimmer speler, die kent het klappen van de zweep.”

Never change a winning team

De afgelopen twee duels begon Wendt in nagenoeg dezelfde opstelling als waarmee het kampioenschap werd behaald. ,,Ik verander niets zolang dat niet hoeft. Ik zal, als er niets geks gebeurt, weer met dezelfde elf starten. Maar er staan behoorlijk wat jongens te popelen die willen laten zien wat ze kunnen. En dat maakt de basis ook scherper en beter. In de loop van het seizoen heb je iedereen nodig.”

Een van die spelers is Ronald Kuyt. De aanvaller is op de weg terug na een achillespeesblessure, die hem de eerste duels kostte. Wendt: ,,Ronald gaat de goede kant op. Hij staat te trappelen om zich te bewijzen in de Eerste Klasse. Dat vind ik heel knap als je al wat ouder bent en toch nog die ambitie hebt.”

Een ingewikkeld tactisch strijdplan uit dokteren is er, evenals tegenstanders analyseren, niet bij ,,Wij gaan elke wedstrijd open in en zullen iedere week onze stinkende best moeten doen. Aan het eind zien we wel waar dat ons heeft gebracht”, besluit Wendt.

Tekst: Tom van der Wilt

Foto: Gerrit van der Nagel

POPULAIRE BERICHTEN