Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal. 

Willem, je was wederom op Houtrust. Hoe was het?

,,Scheveningen liep tegen zijn eerste nederlaag aan. Dat kan gebeuren. Barendrecht was de eerste helft beter en kwam via een penalty op voorsprong. Scheveningen had er ook één kunnen krijgen, maar kreeg hem niet. Scheveningen haalde gewoon niet het hoge rendement als tegen Rijnsburgse Boys, toen elke kans er inging.”

Over Rijnsburgse Boys gesproken. Wat vind je van de remise bij Capelle?

,,Ik heb het stukje van Koemans gelezen. Als er de hele week op lopende mensen wordt gehamerd, en afspraken worden dan niet nagekomen, dan moet de trainer maatregelen nemen. Iedereen die een beetje in het voetbal zit, weet dat Bob Vermunt het van zijn diepgang moet hebben. Ik heb de wedstrijd niet gezien en weet niet op wie Oosterlee doelde. Maar als er expliciet niet geluisterd is, moet hij ingrijpen.”

Hoe is de stemming bij de supporters van Rijnsburgse Boys? Ze dreigen nu alweer achterop te geraken. 

,,Ik hoor in ieder geval geen negatieve geluiden. Wel af en toe een cynische opmerking, zoals: hoppa, weer een puntje binnen. Bij Rijnsburgse Boys raken ze niet zo snel in paniek. Ze denken dat als Bart en Danny weer hersteld zijn, ze dan een rol van betekenis kunnen gaan spelen. Maar ze moeten nu wel gaan winnen. Met een goede serie sta je er straks prima bij.”

Het is natuurlijk wel zo dat Rijnsburgse Boys al lang geen prijs meer heeft gepakt.

,,Ik vond de plaatsing voor de Topklasse een prijs. Feit is dat de moeilijkheidsgraad om nu kampioen te worden veel hoger ligt dan in de tijd met drie Hoofdklassen. Bij Rijnsburgse Boys zijn ze vooral realistisch. Er is wel druk, maar niet extreem veel. Rijnsburgse Boys is wel aan zijn stand verplicht om in het linkerrijtje mee te doen en dat gaat ook wel lukken.”

Ik neem aan dat jij – gezien jouw eerdere positieve opmerkingen –  ook niet inzit over FC Lisse?

,,Ik vind het een goed teken dat Tom Zoontjes zegt dat-ie zich zorgen maakt. Ze zijn zich bij Lisse ervan bewust dat er iets aan de hand is. Ze zeggen niet: het komt wel. Een goede zaak.”

Veel mensen hadden wellicht meer van Lisse verwacht?

,,Dat had ik ook verwacht en gehoopt. Net als van Rijnsburgse Boys. Maar let wel, Ajax Zaterdag is geen Bal op het Dak 3. Ze nemen bij Ajax de zaterdagtak heel serieus, trainen 3x, hebben een videoanalist en bekijken de volgende tegenstander. Maar conclusie: het houdt voor onze clubs in de Topklasse nog niet over. Het moet beter.”

Een niveautje lager gaat het de regioclubs voor de wind…

,,Ik word vrolijk van de ranglijst van de Hoofdklasse B, met Katwijk op 1, Quick Boys op 2 en FC Rijnvogels op 3. Van Katwijk en Quick Boys vind ik dat niet verrassend. Van Rijnvogels wel. Natuurlijk weet ik dat ze die derde plek met drie andere ploegen moeten delen, maar het is toch knap. Noordwijk pakte knap een puntje bij ASWH en Ter Leede boekte alweer zijn tweede overwinning op rij. Dat is dus die serie waar ik het net over had.”

Een club mogen we ook niet onbesproken laten: Valken ‘68!

,,Dat is dé verrassing. Het is zeer knap en boven verwachting. Je kunt deze punten maar alvast op zak hebben. Als ze nu twee keer verliezen, hoeven ze niet in paniek te raken. Al zal dat daar niet zo snel gebeuren. Ook al is Valken ’68 promovendus, als ze zo doorgaan, worden ze straks een te kloppen ploeg. Ik ben benieuwd hoe ze daar dan mee om zullen gaan.”

VVSB pakte een spectaculaire zege in Echt. Jouw favoriet Serbony was met twee goals belangrijk. 

,,Zo, hoe is het? Dat waren twee belangrijke goals van mijn vriend Serbony. Dat doet me goed. Ik had het er in de voorbereiding nog over met Wilfred van Leeuwen. Serbony schijnt naast een goede voetballer ook een fijze gozer te zijn en hard te werken. De tijd dat hij de kansen niet afmaakte is nu ook voorbij.”

Morgen spelen Lisse, Rijnsburgse Boys en VVSB voor de beker. Is dat voor FC Lisse en Rijnsburg een prettige onderbreking van de competitie?

,,Ik weet niet of het prettig is. Als je wint natuurlijk wel. Normaliter trainen ze gewoon op dinsdag, dus qua arbeid/rust verandert er niet zoveel. Ik schaal een stunt van Rijnsburgse Boys hoger in dan een stunt van VVSB. Niet omdat Rijnsburg beter is, maar omdat VVSB tegen een betere tegenstander speelt.”

Een aantal jaar geleden zei toenmalig VVSB-coach Marcel Keizer dat de voorpret van zo’n bekerduel eigenlijk leuker is. Een wedstrijd waarin je alleen maar achter je tegenstander aanloopt is niet zo leuk om te spelen.

,,Er is geen reet aan als je snel met 0-2 achter staat. Je moet tegengoals zo lang mogelijk proberen te uitstellen. Rijnsburgse Boys stuntte een paar jaar geleden tegen Emmen, dan is het wel leuk. De laatste jaren zijn er regelmatig amateurclubs die teams uit de Jupiler League verslaan. Maar stunts tegen clubs uit de Eredivisie zie je sporadisch. Ik kan nog wel een overwinning van Rijnsburgse Boys in de jaren tachtig op Willem II herinneren. Die speelden toen in de Eredivisie.”

POPULAIRE BERICHTEN