Iedere maandag blikken we in de ‘Analyse van Willem’ terug op het afgelopen voetbalweekeinde. Dat doen we met niemand minder dan Willem van Zuilen, al jaren het gezicht en de stem van het amateurvoetbal.

Willem, je bezocht met FC Gravenzande – FC Rijnvogels weer een wedstrijd uit de Hoofdklasse B. Hoe was het?

,,Best. Voetbal is voetbal. Het is ook leuk om een keer bij een club te komen waar je niet of nauwelijks bent geweest. FC Gravenzande is een bolwerk, een grote club, en heeft zijn zaakjes prima voor elkaar. Ik heb een rondleiding gekregen. Met het sponsorhome en kantine is helemaal niets mis.”

Gold dat ook voor de wedstrijd?

,,Het was wel redelijk. Het is geen Topklasse, dat zie je wel. Rijnvogels speelde bij vlagen aardig en haalde een hoog rendement. Ik kan me voorstellen dat Gravenzande op basis van de kansenverhouding vond dat ze meer hadden verdiend. Hetgeen Peter Messemaker moest doen, deed-ie goed.”

,,Na afloop trof ik een hele realistische Hein van Heek, die echt fantastische antwoorden gaf. Ik stelde hem een vraag over de goede start, de negen punten uit vier duels. Hein wilde niet te hoog van de toren blazen. Volgens hem hebben ze alleen nog maar concurrenten gehad en de grote jongens nog niet getroffen.”

Dat is na zaterdag wel anders. Dan wacht Quick Boys. 

,,Ik ga er heen. Dat wordt leuk. Als je de selecties naast elkaar legt, dan moet Quick Boys altijd winnen. Maar het is een nieuwe dimensie. Ik kan me niet herinneren dat de twee tegen elkaar in competitieverband hebben gespeeld. Rijnvogels heeft natuurlijk een aantal spelers, die het bij Quick Boys niet heeft gehaald. Zij zullen zich willen bewijzen. Rijnvogels zal wel meer moeten brengen dan zaterdag om van Quick Boys te winnen. Een vrije trap op twintig meter is tegen Quick Boys met Jaap van Duijn al een kans.”

Dan naar de Topklasse. Rijnsburgse Boys kreeg een aardig pak slaag.

,,Ik heb alleen de beelden gezien. Ik sprak vanmorgen wel een hondstrouwe supporter en die zei: ‘als we er maar niet uitvliegen’. Ik kan me niet herinneren dat een fan van Rijnsburgse Boys zoiets ooit tegen mij heeft gezegd. Ik begreep van die man dat Rijnsburg op het middenveld werd overlopen. Er staat niemand op, zoals een Peter Freke in het verleden wel deed. Ze missen natuurlijk Danny en Bart voor langere tijd en Van Eeuwijk valt ook steeds uit. Die is volgens mij nog verre van fit. Kozakken Boys heeft een goede selectie, maar die heeft Rijnsburgse Boys ook.”

Rijnsburgse Boys speelde ook zonder Ignacio. Wat vind je van zijn schorsing?

,,Ignacio moet zorgen dat-ie weer door zijn doelpunten in het nieuws gaat komen. Hij is nu drie keer negatief in het nieuws geweest. Één keer kon hij daar niets aan doen. Het valt Ignacio niet aan te rekenen dat zijn toenmalige ploeggenoten bij Spakenburg doping gebruikten, tenzij hij dat zelf ook heeft gedaan. Maar die rode kaart bij ADO ’20 en dit incident heeft hij zelf veroorzaakt.”

,,Hij heeft zich niet netjes gedragen bij een dopingcontrole na afloop van de wedstrijd bij Spakenburg. Wellicht dat het slechte resultaat en alle verwensingen die hij naar zijn hoofd kreeg, van invloed zijn geweest op zijn gedrag. Maar dit is geen slimme actie. Ik vind ook dat Rijnsburgse Boys hem hier op moet aanspreken. Hij brengt met dit soort fratsen de club in diskrediet. Ik sprak gisteren zijn oude coach Wilfred van Leeuwen en die zei: ‘dat is Raily’. Het is een moeilijke jongen. Daarom heeft-ie het waarschijnlijk in het betaalde voetbal niet gehaald. Aan zijn voetbalkwaliteiten ligt het niet.”

Kon het gelijkspel van Lisse in Hardenberg je wel bekoren?

,,Knap, ik begreep uit het verslag dat ze goed hebben gespeeld. Een gelijkspel bij HHC Hardenberg is een verdienstelijk resultaat. Ik denk dat Salden het wel weer aardig op de rit heeft.”

Je hebt gisteren ook VVSB aan het werk gezien. Wat vond je ervan?

,,Dat was bij vlagen prima. Op de eerste zeven minuten na was VVSB de betere ploeg. Maikey Parami kreeg zijn eerste basisplaats en speelde erg goed. Hij forceerde een strafschop en maakte twee goals. Ik denk dat als hij nog iets sterker wordt, hij nog beter wordt. Het is nu een redelijk iele jongen. Verder viel Serbony weer in positieve zin op. Daarnaast vind ik Peet van der Slot een kanjer van een rechtsback.  Die doet mij een beetje denken aan Johan de Kroon (oud-Katwijk en Rijnsburgse Boys) in zijn gouden jaren. Het zou mij niet verbazen als er interesse komt voor Van der Slot. Parami, Serbony en Van der Slot sprongen er samen met Ronald van der Meer voor mij uit. Van der Meer maakte vlak voor tijd een foutje, maar keepte verder uitstekend.”

Voor de neutrale toeschouwer moeten de wedstrijden van VVSB genieten zijn, gezien al die treffers.

,,Ze kregen er toch weer twee tegen. Daar was Van Leeuwen ook niet blij mee. Die laatste valt nu gelukkig bij 4-1, maar als het bij 1-1 gebeurt, ben je de pineut. VVSB speelt gewoon mooi, attractief voetbal. Wat ik ook klasse vind, is dat Van Leeuwen die Tavilla voor de wedstrijd even bij hem roept en uitlegt waarom die gepasseerd is. Dan weet zo’n jongen ook waar die aan toe is.”

POPULAIRE BERICHTEN