Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, zaterdag geen doelpunten gezien bij Katwijk – Excelsior Maassluis. Hoe was het?

,,Teleurstellend, al was het geen slechte wedstrijd. Maassluis probeerde waar mogelijk ook vooruit te spelen. Katwijk kreeg voldoende kansen, maar benutte ze niet. Dat was eigenlijk het verhaal. Zo’n wedstrijd loopt er wel eens tussendoor. Daar moeten ze zich bij Katwijk niet teveel zorgen over maken. Bovendien kun je niet verwachten dat je zomaar even met 6-1 wint van Maassluis. Dat is ook wel weer het mooie van voetbal. Het blijft onvoorspelbaar.”

Heb je wel genoten, of was het een lange zit?

,,Met radio en televisie zit er altijd een spanningselement in. Katwijk creëerde genoeg kansen, dus slecht speelden ze niet. Ze gaven ook niet veel weg. Alleen de afronding was niet voldoende.”

,,Ik wil een pluim aan Michiel van Dam geven. Die heeft toch wel wat tegenslag gehad met het kwijtraken van zijn plekje centraal achterin en het verliezen van de aanvoerdersband. Hoe hij zich heeft terug geknokt en zaterdag de linksbackpositie invulde, daar maak ik een diepe buiging voor. Het is geen jongen die net komt kijken. Hij heeft dus wel recht van spreken. Maar net als Danny Guijt, aan wie ik vorige week memoreerde, is Van Dam geen speler die gaat lopen mekkeren. Daar kunnen veel spelers een voorbeeld aan nemen.”

,,Verder was er natuurlijk de vermeende interesse van RKC voor Mengerink. Of het nu waar is niet: feit is dat veel BVO’s de Topklasse volgen. Als je er dan zoals Mengerink zes in hebt liggen, gaat er bij mensen wel een lichtje branden. Maar er zullen ongetwijfeld meer spelers gevolgd worden.”

Kan Mengerink in jouw ogen hogerop?

,,Zoals hij zaterdag speelde niet. Dat gaf hij zelf ook toe. De vraag is ook of een jongen als Mengerink het ziet zitten. Hij heeft het al een keer bij de profs geprobeerd en is ook met zijn studie bezig. Bovendien moet je jezelf afvragen of het wel een stap vooruit is. Qua niveau natuurlijk wel, want je gaat een niveau hoger spelen, maar qua belangstelling, ambiance en beleving vraag ik me dat ernstig af. Ik heb zeven jaar ADO Den Haag voor Omroep West gevolgd en ben toen vaak bij RKC geweest. Een gezellige en gemoedelijke club. Maar de uitstraling van de Jupiler League is niet fantastisch. Die competitie wordt op televisie uitgezonden. Maar ik zou niet weten waar en wanneer.”

,,Ik vond bij Katwijk Plat goed spelen. Hij kreeg een megakans, maar uit de televisiebeelden bleek dat het nog niet zo’n gemakkelijke kans was. Daarnaast viel me op dat hij alle spelhervattingen neemt, terwijl hij nieuw is. Dan zal hij wel een bepaalde naam op dat gebied hebben, zoals bijvoorbeeld Jerghinio Sahadewsing. Maar Plat viel me op. Hij deed het vanaf de zijkant best goed. Hij kwam een aantal keer tot een voorzet, een paar keer ook niet, maar je kan zien dat het een echte voetballer is. Hij is slim, behendig. Volgens mij een goede speler.”

Voor de rivaliserende club uit Katwijk was er wel goed nieuws. Quick Boys won ruim bij Zwaluwen.

,,Voor Quick Boys is het heel goed dat ze een klinkende zege hebben geboekt. Dit hadden ze nodig. Ik sprak vanmorgen in de sportschool Joey Ravensbergen nog even en die vertelde dat ze weinig hadden weggegeven. Dennis van der Plas uit het tweede speelde op de plek van Aafjes en deed dat heel goed. Ik las in verschillende verslagen dat er onrust was en dat Quick Boys daarom met de zege goede zaken deed. Ik weiger te geloven dat er al onrust was. Er zal ontevredenheid zijn geweest. Als je drie keer niet wint en in het rechterrijtje komt, is dat logisch bij een club als Quick Boys. Maar Quick Boys heeft de afgelopen jaren genoeg leergeld betaald, dat hoop ik althans.”

,,Knap dat Rijnvogels won met 2-0 van Hoek. Die doen prima mee. Noordwijk leed het eerste puntenverlies. In deze geldt hetzelfde als bij Katwijk. Het kan gebeuren dat je een keer niet wint. So what.”

Wat voor indruk maakt Dogan Corneille op jou?

,,Een rustige en betrouwbare. Hij weet wat-ie wil. Het gaat prima bij Noordwijk, dan valt er ook weinig op een trainer aan te merken. Het kan ook snel veranderen, dat zie je aan het ontslag van Erik Assink bij GVVV. Ik zet daar toch mijn vraagtekens bij. Net als bij Oranje. Iedereen wijst naar Blind, maar onder Hiddink is het fout gegaan. Eigenlijk zou Van Oostveen nu moeten zeggen: dit was het. Als het niet goed gaat, wordt vaak de trainer geslachtofferd. In mijn ogen zouden ook beleidsbepalers vaker consequenties aan hun functioneren moeten verbinden.”

,,Ik ben de eerste speelronde bij GVVV tegen Katwijk geweest en zie ze zaterdag weer aan het werk tegen Scheveningen. Ik weet dat Assink een aantal belangrijke spelers mist. Ik vind het te vroeg voor zo’n ontslag, we zijn pas net onderweg. Het heeft natuurlijk alles te maken met die eerste zeven plekken en plaatsing voor de Tweede Divisie. Wat is wijsheid? Feit is dat de nieuwe trainer aan de slag moet met een selectie die hij niet zelf heeft samengesteld.”

,,Datzelfde geldt voor Robbert de Ruiter bij FC Lisse. Die speelden tegen Spakenburg, een kampioenskandidaat. Daar kun je als Lisse zijnde van verliezen, net zoals tegen Rijnsburgse Boys, Katwijk en IJsselmeervogels. Natuurlijk kan Lisse ook winnen, maar als ze verliezen kijkt niemand er gek van op. Lisse moet juist de punten pakken tegen de met alle respect mindere goden.”

Wie heeft volgens jou de beste papieren in de Topklasse, of is het daar nog te pril voor?

,,Dat kun je pas over een wedstrijdje of zes zeggen. En dan nog: de prijzen worden pas aan het einde van het seizoen verdeeld. Je moet gewoon na de winterstop een goede serie neerzetten.”

Wat heb je van de remise van Rijnsburgse Boys bij Sneek meegekregen?

,,Niet veel. Het was een verre uitwedstrijd en daar gaan we dan met West niet naartoe. Ze spelen gelijk, en ik zag dat Richard van Nieuwkoop kritisch op zichzelf was. Het blijkt toch lastig te zijn die verre uitwedstrijden, dat zie je ook aan VVSB bij EVV. Hoe dat komt? Van zo’n verre busreis word je niet fitter, maar aan de andere kant moeten de tegenstanders die reizen richting de Bollenstreek ook maken.”

Van Nieuwkoop lijkt dit seizoen in iets mindere doen.

,,Dat is me niet opgevallen. Toevallig nu drie wedstrijden waarin hij foutjes heeft gemaakt, dat klopt. Maar ik vind Richard een goede keeper, die ook veel punten voor Rijnsburgse Boys heeft gepakt. Het is een ervaren doelman en hij zal ongetwijfeld bij zichzelf te rade gaan. Zo zit hij in elkaar.”

Ben je zondag nog ergens geweest?

,,Nee het was een voetballoze zondag voor mij. Ik heb nog even getwijfeld, maar ik ben uiteindelijk niet geweest. We zijn bij vrienden op bezoek geweest. Ik zag dat VVSB verloren had, en Foreholte gelijkspeelde. Ik volg het dan wel even via Twitter. Volgende week zondag kan ik overigens ook niet. Dan is één van mijn kleinkinderen jarig. Dat gaat boven alles.”

Zie jij dit seizoen dat er meer resultaatgericht wordt gespeeld, in verband met de komst van de Tweede Divisie?

,,Het kwaliteitsverschil is niet zo groot. Ik zie wel veel clubs die zich aanpassen. Ploegen als VVSB, Rijnsburgse Boys en Katwijk spelen altijd om te winnen. Maar de op papier mindere goden passen zich wel meer aan. Die komen in eerste instantie om niet te verliezen, en kijken vervolgens wat er eventueel meer te halen valt. Daar is niets mis mee hoor. Als ploegen denken zo aan resultaten te komen, is dat hun goed recht. Een punt bij Katwijk is voor Excelsior Maassluis een prima resultaat. Datzelfde geldt voor XerxesDZB bij Noordwijk.”

Verder nog iets? Zijn we nog iets vergeten?

,,Jazeker. Ter Leede. Die denderen maar door. Ik las dat Selmo Kurbegovic goed speelde. Leuk voor die jongen, want hij heeft al veel tegenslag gehad. En ik heb het al eerder gezegd, maar met Henk Wisman heeft Ter Leede een prima trainer. Geen blaaskaak, maar een rustig type. Iemand die bovendien gepokt en gemazeld is. Het draait allemaal lekker, niet alleen bij Ter Leede. Ik vind dat we als streek niks te klagen hebben.”

bannerwillem

POPULAIRE BERICHTEN