De zorgen nemen voor een aantal clubs in de Bollenstreek toe. De competitie bevindt zich in een cruciale fase en dus worden de punten met de week belangrijker. Eén club kan zaterdag mogelijk al een kampioensfeest vieren.

Katwijk kan zich zaterdag al kronen tot kampioen in de Hoofdklasse B. Als de oranjehemden zelf winnen bij Ter Leede, Quick Boys verliest en ook ASWH punten verspeelt bij Zwaluwen dan keert de huidige koploper volgend seizoen na een jaar afwezigheid definitief terug in de Topklasse. Katwijk verkeert op dit moment niet in de beste vorm. De equipe van coach Dick Schreuder kwam vorige week in de derby tegen Quick Boys goed weg met een 1-1 gelijkspel en incasseerde een week daarvoor in Noordwijk de eerste nederlaag van het seizoen: 2-1.

Ter Leede stelde zichzelf ten doel om de derde periodetitel te pakken, maar na drie wedstrijden moeten de Sassenheimers genoegen nemen met een rol in de anonimiteit. Ter Leede was vorige week niet opgewassen tegen ASWH (3-0) en verloor ook de derby tegen FC Rijnvogels (3-1). Wel werd er met 3-2 gewonnen van SHO. Volgens trainer Henk Wisman is er nog van alles mogelijk. ,,Er zijn nog veel wedstrijden te spelen. We gaan ons best doen en dan zien we aan het einde wel waar het schip is gestrand.”

Duidelijk woorden

Dan naar de Topklasse. Bij Rijnsburgse Boys rommelde het vorige week. De Rijnsburgers verloren vrij kansloos bij HHC Hardenberg (2-0) en na afloop laakte doelman Richard van Nieuwkoop de instelling van een aantal medespelers. ,,Er zijn vandaag zeker mensen bij geweest die niet de volle honderd procent gaven. Daar hebben we al een paar weken last van. Op deze manier ga je geen wedstrijd meer winnen”, waren de duidelijke woorden van Van Nieuwkoop. De Uien treffen zaterdag de amateurs van Ajax, die na de winterstop pas twee keer wisten te winnen en hekkensluiter zijn in de Topklasse.

De problemen stapelen zich op voor FC Lisse. De Lissenaren verloren vorige week verrassend in eigen huis van laagvlieger SC Genemuiden (3-2) en moeten langzamerhand ernstig rekening gaan houden met degradatie. Ook routinier Kevin Winter weet hoe laat het is op Ter Specke. ,,Het gaat een hels karwei worden om erin te blijven. We blijven te veel kansen missen en verkeerde keuzes maken”, aldus Winter. Voor de ploeg van scheidend trainer Misha Salden wacht zaterdag opnieuw een loodzware wedstrijd. Koploper Kozakken Boys komt op bezoek.

Jaap van Duijn

Bij de nummer twee van de Hoofdklasse B, Quick Boys, ging het de afgelopen dagen vooral over Jaap van Duijn. De clubleiding besloot om de contractverlenging die vorige maand was overeengekomen te vernietigen. Dit tot groot ongenoegen van Van Duijn. ,,De club gaat hier spijt van krijgen, maar daar komen ze nog wel achter. Ik heb altijd gezegd dat ik Quick Boys naar de Topklasse ga schieten en dat ga ik doen ook.” De Katwijkers nemen het zaterdag op tegen Spijkenisse, dat de volle buit pakte uit de laatste drie duels en aan kop gaat in de strijd om de laatste periodetitel.

Noordwijk liet vorige week zien over voldoende veerkracht te beschikken. Het elftal van coach Dogan Corneille maakte in de laatste acht minuten een 4-1 achterstand goed tegen FC Rijnvogels: 4-4. Daardoor zijn de Noordwijkers al vier wedstrijden op rij ongeslagen en doet de club volop mee om de winst van de derde periodetitel. Noordwijk moet alleen Spijkenisse voor zich dulden. Dat kan komend weekend zomaar anders zijn. Noordwijk krijgt nummer dertien Smitshoek op bezoek en Spijkenisse reist dus af naar Nieuw Zuid.

Voor FC Rijnvogels waren de druiven vorige week dus zuur. Trainer Hein van Heek vond dat zijn hele elftal in het laatste gedeelte van de derby faalde en aast zaterdag in Ridderkerk op revanche tegen RVVH, dat zesde staat op de ranglijst. Rijnvogels speelde eerder sit seizoen 0-0 tegen RVVH, de enige doelpuntloze remise van dit seizoen. De Ridderkerkers hebben met 21 tegentreffers op Quick Boys (18) na de minst gepasseerde verdediging in de Hoofdklasse B.

Krachtmeting

Valken ’68 kijkt al met een schuin oog naar volgend seizoen. De Valkenburgers hoeven zich geen zorgen meer te maken over degradatie en mogen hopen op een hoge eindklassering in de Eerste Klasse B. De ploeg van trainer Andries Wendt mag zich de komende weken gaan meten met de topploegen in de competitie. Valken ’68 verloor vorige week geflatteerd van Haaglandia (4-1) en kruist in de volgende drie wedstrijden de degens met de volledige top drie. Zaterdag wacht in nummer twee Sportlust ’46 de eerste halte.

Coach Anton Wijsman was vorige week witheet na de zeperd van Kagia tegen hekkensluiter LSVV’70. De Lisserbroekers kregen in de slotfase de 2-2 om de oren. ,,Pislink ben ik. Het is schandalig wat we hebben laten zien. Ik ga er eerst een paar nachtjes over slapen. En dan hoop ik voor de heren dat ik voor reden vatbaar ben”, brieste Wijsman. Kagia kan zaterdag bij laagvlieger CVC Reeuwijk een hoop goedmaken en bij winst de top zes binnenstormen.

Tekst: Jeroen Bijma

Foto: Aad de Winter/www.bobkat.nl

vanduynvandergeer

POPULAIRE BERICHTEN