bierkorier

SJC verkeert al weken in topvorm en onderstreepte dit in een zonnig Leiden door FC Boshuizen overtuigend met 0-3 te verslaan. Met de achtste overwinning op rij bewezen de Noordwijkers voormalig trainer Stefan Roodakkers een slechte dienst in de titelrace. IFC, recentelijk ook al verslagen door reuzendoder SJC, staat nu drie punten voor. Trainer Kees Zethof was na afloop van de zege op de Boshuizerkade een tevreden man. „Wij zijn een echt team dat voor niemand bang hoeft te zijn.”

Wie puur op de uitslag afgaat, denkt waarschijnlijk dat de Noordwijkers een gemakkelijke middag tegen de Leidse ploeg hadden, maakt zich schuldig aan scorebordjournalistiek. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden waren de twee ploegen in eerste instantie aan elkaar gewaagd, eigenlijk tot aan het bevrijdende openingsdoelpunt. In het begin had SJC zelfs weinig in de melk te brokkelen. Het was de thuisploeg die sterk uit de startblokken kwam en het spel dicteerde. De Noordwijkers werden naar achteren gedrukt en konden de bal nauwelijks in de ploeg houden.

In deze fase verzuimden de Leidenaars om het overwicht tot uitdrukking te brengen op het scorebord. Het ontbrak de thuisploeg aan scherpte en finesse in de eindfase, en aan wat geluk. Vlak voor rust ontstond er een hachelijke situatie in het strafschopgebied van SJC. VVSB-aanwinst Michael Schouten was net iets eerder bij de bal dan één van de SJC-verdedigers, maar de scheidsrechter vond het te licht om de bal op de stip te leggen.

DSC00813-bewerkt                       Stef van der Zalm, maker van de 0-1 en 0-2, snelt langs zijn directe tegenstander

In de eerste helft hadden we het lastig en was Boshuizen de bovenliggende partij”, reageerde Zethof. ,,Als zij wat doortastender waren geweest had de wedstrijd anders verlopen. Teveel spelers speelden in de eerste helft onder hun niveau. Het leek erop dat zij hun kruit in de eerste helft hadden verschoten en er de tweede helft doorheen zaten.”

Het begint een terugkerend ritueel te worden. In de beginfase heeft de ploeg uit Noordwijk het lastig of gaat de wedstrijd gelijkop, maar als de ploeg van Zethof eenmaal op stoom is, berg je dan maar. In de tweede helft kwam SJC beter in de wedstrijd en naarmate de wedstrijd vorderde, kantelde het spelbeeld. De Noordwijkers voelden dat er iets te halen viel in Leiden.

De verdediging stond als een huis en in de counter profiteerde SJC optimaal van de ruimtes die ontstonden doordat de thuisploeg meer risico’s ging nemen. De Leidenaars moesten winnen om kans te houden op het kampioenschap. Na tien minuten spelen opende Stef van der Zalm uit het niets de score met een goed schot vanaf een meter of twintig. Aan de thuisploeg werd een mokerslag uitgedeeld, die het niet meer te boven kwam.

DSC00875-bewerkt                                                     Vreugde bij SJC op de Boshuizerkade

Wat Boshuizen ook probeerde, het wist de code van de Noordwijkse defensie niet te kraken en gaf steeds meer ruimte weg. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de zwartwitten de genadeklap uitdeelden via de omschakeling. Wederom Van der Zalm stond aan het eindstation van een vlijmscherpe counter. Een kwartier voor tijd zette Mike Verhoek de eindstand op het scorebord door een corner mooi binnen te koppen: 0-3.

„Je weet dat naarmate de wedstrijd vordert, dit in ons voordeel is. Zij moeten en wij mogen. Zij moesten winnen en gingen meer en meer risico’s nemen. Wij kregen hierdoor ruimte en daarvan hebben we goed gebruik gemaakt. In de tweede helft gaven we bijna niets weg en hebben we ons goed hersteld van de mindere eerste helft”, aldus een tevreden Zethof.

FC Boshuizen – SJC 0-3 (0-0). 55. Van der Zalm 0-1, 65. Van der Zalm 0-2, 75. Verhoek 0-3.

SJC: Schelvis, Verweij, Verhoek, Van Heijningen, Al Abbas (85. Zwagerman), Van Dijk (60. Goosen), Groot, Walter (81. Broekhof), Steenvoorden, Van Duyn, Van der Zalm.

Foto’s: Johanna Wever