ziezoo

Meteen nadat de scheidsrechter af had gefloten voor de 2-0 overwinning van Valken ’68 op CVC Reeuwijk maande Arie van Duijn zijn manschappen naar binnen. Hij wilde ze eerst toespreken voordat ze de overwinning op de rodelantaarndrager gingen vieren. Toen de spelersgroep binnen was, stak hij een donderspeech af. ,,De tweede helft was te schandalig voor woorden. Ik heb me op staan vreten aan de kant.”

Van Duijn vervolgt: ,,In de rust heb ik het nog tegen ze gezegd. We zitten bijna aan ons plafond. Als we de bal nog iets sneller rond laten gaan, dan wordt het hier acht of negen nul. En dan zakken we zover weg. Dat mag niet gebeuren.’’

Man of the match, Stefan van der Plas, aan de bal

Daarmee had de trainer meer dan gelijk. Nadat de Valkenburgse ploeg na ongeveer tien minuten goed was gekomen bij een enorme kans van Reeuwijk ging het lopen. Schitterende aanvallen van de gastheren strandden op de keeper of de lat. Het was uiteindelijk Arjan Haasnoot die de ban brak. Na een voorzet van de in de eerste helft uitstekend spelende Marc Langeveld kopte de verdediger binnen.

Langeveld weer van waarde
Het was diezelfde Langeveld die tien minuten later een aanval opzette en doeltreffend afrondde, waardoor de 2-0 eindstand al voor rust op het scorebord stond.

De eerste helft liet Valken zien hoeveel mogelijkheden er op het middenveld en voorin zijn. Van Duijn was dan ook lovend over zijn manschappen in de middenlinie. ,,We begonnen met Jaap van der Plas op rechtsbuiten. Maar met de opdracht om van positie te wisselen als de veldbezetting maar goed bleef. Dat deden ze dan ook. De veldbezetting was perfect in orde. We hebben op het middenveld natuurlijk enorm veel kwaliteit en dat hebben ze laten zien.”

,,De overwinning is binnen en de eerste helft blijf ik me herinneren. Dus laten we het positief houden.”

Het was dit seizoen bij Valken de vraag wie de erfenis van de gestopte Erwin de Ridder zou oppakken. De verdedigende middenvelder was een stofzuiger van optima forma, een speler die elke trainer in zijn groep wilde hebben. Stefan van der Plas liet zien dat hij de overgebleven vacature makkelijk kan invullen. Van Duijn was dan ook meer dan tevreden.

,,Stefan speelde ver boven het gemiddelde vandaag. Hij werd terecht uitgeroepen tot man of the match. Hij liet zien dat die positie aan te kunnen. Het is natuurlijk een ander type speler dan Erwin. Maar vandaag en in de voorbereiding heeft hij laten zien dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Jaap van der Plas en Marc Langeveld feliciteren elkaar

Van der Plas was dan ook ongeveer de enige die de tweede helft een voldoende mocht ontvangen. Valken speelde slordig en bracht zichzelf in de problemen tegen een slechte tegenstander. Reeuwijk liet enorme ruimtes achterin liggen waar Valken amper van profiteerde. Maar Van Duijn vatte het goed samen.

,,De overwinning is binnen en de eerste helft blijf ik me herinneren. Dus laten we het positief houden. Vorig seizoen moesten we tegen een ploeg als Kethel Spaland (werd laatste red). Zij haalden tegen ons het eerste punt. Verderop in de competitie verloren we zelfs van ze. Dat is gelukkig vandaag niet gebeurd.’’

Valken ’68 – Reeuwijk 2-0 (2-0). 30. A. Haasnoot 1-0, 42. Langeveld 2-0

Valken ’68: Van der Nagel; Boere, M. Van der Plas. De Mooy, A. Haasnoot; S. Van der Plas, Hogewoning, Langeveld, J. Van der Plas, Van Delft, Van der Bent

Foto’s: Saam de Mooij