Als de scheidsrechter voorkomt in een voetbalverslag dan is het overwegend omdat hij beslissend is geweest. Positief of negatief. Vaak dat laatste. Complimenten geven aan de man in het zwart is niet iets wat bij de voetballiefhebbers hoog in het vaandel staat. Een euvel waar in Valkenburg dit weekend aan zal worden meegewerkt. Volgens trainer Arie van Duijn was het 3-1 verlies tegen SVC’08 voor 49 procent bepaald door het spel van zijn ploeg, maar was de scheidsrechter voor de andere 51 procent verantwoordelijk.

Natuurlijk, een scheidsrechter is een makkelijke zondebok en zo vlak na de wedstrijd zat de frustratie bij Van Duijn nog hoog. Maar de leidsman had het daar gedeeltelijk ook naar gemaakt. Vooral de opmerking die hij maakte tijdens de rust zorgde voor woede in het Valkenburgse kamp.

,,We hebben het in de eerste helft laten liggen. We waren oppermachtig.”

We schrijven minuut 43. Matthias van Beelen krijgt de bal aan de zijlijn in een ongevaarlijke positie. Toch komt SVC-verdediger Evert van der Laan De Vries als een bezetene invliegen en schopt de spits de wedstrijd uit. Een gele kaart valt de verdediger van de thuisploeg ten deel. Een inschattingsfout blijk drie minuten later. Want als beide teams met een 1-1 ruststand naar de kleedkamers lopen, fluistert hij de roodgelen toe dat het eigenlijk rood had moeten zijn.

‘Laten liggen’
Dat beide teams met 1-1 gingen rusten, was vooral de schuld van Valken zelf. Dat weet Van Duijn als geen ander. ,,We hebben het in de eerste helft laten liggen. We waren oppermachtig. Het stond goed, we creëerden veel mogelijkheden, maar die eindpass. Daar ging het mis…We vergaten onszelf te belonen. Toch was er halverwege nog niets aan de hand. Maar dan ben je de tweede helft overgeleverd aan de dwalingen van de meneer die de fluit hanteert.”

Vlammend afstandsschot van Marc Langeveld levert geen goal op

De 0-1 van de voet van Timo Schaap werd tenietgedaan door doelman Erwin van der Nagel die tijdens het uitkomen een tegenstander torpedeerde. De toegekende penalty werd door Jerry Plat ingeschoten. Een tegenvaller, maar gezien het vertoonde spel leek er geen vuiltje aan de lucht voor Valken.

Het pakte anders uit. Valken ’68 kwam op achterstand, een goal die wederom voortvloeide uit een penalty. Dubieus volgens Van Duijn. ,,Hij gaf een penalty voor hands terwijl Jaco (van der Bent) de afdruk van de bal op zijn bast had staan. Ongelofelijk!” De 3-1 kon wederom op het conto van Van der Nagel worden toegeschreven. De keeper pakte een terugspeelbal op en kreeg hierdoor een indirecte vrije trap op vijf meter van het doel tegen. Een buitenkansje voor Mike de Niet die hiermee de eindstand bepaalde: 3-1.

,,We moeten de bal laten lopen op dit hele slechte kunstgras en we verzaken daarin.”

Hoe groot de invloed van de scheidsrechter misschien ook was, de Valkenburgers moeten ook bij zichzelf te rade gaan. Het verschil qua spel tussen de eerste en tweede helft was immens. De ploeg uit de gemeente Katwijk werd na rust afgetroefd op agressie en loopvermogen. SVC was de roodgelen telkens een stap voor en kreeg loon naar werken.

,,Na die 2-1 knapte er iets bij ons’’, aldus van Duijn. ,,Wij hadden de bal moeten laten lopen op dit hele slechte kunstgras en verzaakten daarin. Daarnaast kregen we van die tweede penalty een mentale tik, eentje die we niet meer te boven kwamen. Deze uitslag is, en dan zal ik het netjes zeggen, 49 procent de schuld van Valken en 51 procent van de scheidsrechter.’’

SVC ’08 – Valken ’68 3-1 (1-1). 14. Schaap 0-1, 38. Plat 1-1, 70 Plat 2-1. 85. De Niet 3-1.

Valken ’68: Van der Nagel, S. Van Duijn, De Mooy, S. Van der Plas, A. Haasnoot, S. Langeveld, Van der Bent, Schaap, Boonstoppel (72. Hogewoning), Van Beelen (44. Van Delft), Schaap

Foto’s: Saam de Mooij