FC Lisse is voorlopig door naar de volgende ronde in de KNVB-beker. De ploeg van Robbert de Ruiter won de strafschoppenserie met 5-4 van Hoek. Na de reguliere speeltijd stond er 1-1 op het scorebord. De verlenging bleef steken op 2-2. Donderdag is de loting, maar dan is het nog maar de vraag of de Lissenaren echt in de koker zitten.

De strafschoppen werden op Ter Specke volgens het ABBA-systeem afgewerkt. Daarmee werd in de FA Cup al eens geëxperimenteerd, maar op de Nederlandse velden had men hier nog geen ervaring mee. De penalty’s werden niet een om een afgewerkt, maar volgens een tie-break systeem, net als bij het tennis. De KNVB wist hier echter niets vanaf. Scheidsrechter Tent en beide clubs moeten nu een rapport indienen over de gang van zaken en inmiddels ligt de zaak bij de aanklager.

Na afloop van de wedstrijd was FC Lisse-coach De Ruiter toch opgelucht. De spanning had zich behoorlijk opgebouwd in het verloop van de wedstrijd. ,,Ik heb er kramp van in mijn nek gekregen op de bank”, uitte de coach met een glimlach.

Dat was ook niet zo verwonderlijk, omdat er veel fout ging in het veld. Vooral de passing en de balvastheid waren onder de maat bij FC Lisse. Dat gold overigens ook voor Hoek, dus was de wedstrijd wat dat betreft in evenwicht.

,,Het was een matige wedstrijd van onze kant en heel zwaar wat mezelf betreft. Ik zat er een paar keer goed doorheen.”

Bij de Lissenaren stond Martin van Eeuwijk in de basis. Z’n rode kaart in de competitie gold niet voor de KNVB-beker. De spelmaker was samen met doelman Wesley Storm één van de belangrijke pionnen in het veld. Na een doelpuntloze eerste helft schoot de middenvelder zijn ploeg vier minuten na rust naar een 1-0 voorsprong. Een belangrijk doelpunt dat op het juiste moment viel.

Door de goal van de technicus kwam de ploeg van De Ruiter wel wat beter in de wedstrijd, maar daar was dan ook alles mee gezegd. ,,Je hoeft niet altijd goed te voetballen om te winnen”, bemerkte Van Eeuwijk na afloop. ,,Het was een matige wedstrijd van onze kant en heel zwaar wat mezelf betreft. Ik zat er een paar keer goed doorheen. Je merkt dat als je een paar wedstrijden niet hebt gespeeld, het extra zwaar is.”

Nek
Wat De Ruiter na afloop in zijn nek voelde, was ook merkbaar op de tribune. Naarmate het einde  van de wedstrijd naderde, ging Hoek vol voor de gelijkmaker en een verlenging. Twintig minuten voor tijd had Rick Bouwmeister dat opportunisme nog de grond in kunnen boren door Lisse in veilige haven te schieten. Die mislukte poging brak de ploeg van De Ruiter in de slotfase op.

Door slecht wegwerken bij Lisse kwam de bal via-via terecht bij Sidy Ceesay, die vervolgens Storm het nakijken gaf: 1-1. Een fikse domper voor FC Lisse in de blessuretijd. De geelhemden konden weer opnieuw beginnen.

,,Op de training mistte ik afgelopen week. Vandaag was ik er niet bang voor, want ik wil altijd een penalty nemen.”

En dat ging niet zonder slag of stoot, want Hoek ging in de verlenging gelijk driftig op zoek naar de 1-2 en die kwam er ook. Invaller Rik Impens schoot de bezoekers op voorsprong. FC Lisse leek geslagen en daarom pepte De Ruiter zijn ploeg weer strijdlustig op in de rust van de verlenging. ,,Kom op boys we hebben nog vijftien minuten. Als jullie nog iets willen, klap er dan gelijk op.”

Van Eeuwijk had die boodschap begrepen en schoot een minuut later de gelijkmaker binnen. De onberekenbare middenvelder was blij met zijn tweede doelpunt. ,,Natuurlijk gaf dat doelpunt een heerlijk gevoel, maar we waren er nog steeds niet. Ik had eigenlijk al helemaal geen zin in strafschoppen nemen.”

,,Op de training miste ik afgelopen week. Vandaag was ik er niet bang voor, want ik wil altijd een penalty nemen. Vandaag zat hij er gelukkig in. Ik denk niet dat wij het altijd even goed hebben gedaan, maar we hebben gewonnen en dat telt.”

In de strafschoppenserie mocht keeper Storm zich wederom de bekerheld van Lisse noemen. De goalie pakte de beslissende strafschop van Zinho Chergui. Of die redding genoeg is voor een balletje in de koker van de loting donderdagavond moet dus nog blijken.

FC Lisse – HSV Hoek 2-2 (0-0). 49. Van Eeuwijk 1-0, 90+2. Ceesay 1-1. 99. Impens 1-2, 107. Van Eeuwijk 2-2. FC Lisse wns (5-4).

Rood: 116. Valk (2x geel, FC Lisse)

FC Lisse: Storm, Buijs, Van Boxel, Van der Meulen, Rauws, Valk, Vermeulen (96. Monteny), Van Eeuwijk, Van der Putten (76. Hagary), Bouwmeister (76. Tavilla), Fokkema.