In de rubriek Vergeten Verleden duikt Leo Schrama in de historie en reconstrueert hij bijzondere verhalen uit het regionale amateurvoetbal. In de vierde aflevering van het seizoen de reconstructie van een kortstondig fenomeen dat door financiële perikelen net zo snel verdween als dat het aan het voetbalfirmament verscheen. Na drie spectaculaire edities eindigde het Voetbalgala Bollenstreek in maart 2002 in een roemloos faillissement.

Bij voetbal horen prijzen. Dat gegeven moet de bestuursleden van de Stichting Voetbalgala Bollenstreek voor ogen hebben gehad toen zij aan het einde van de vorige eeuw plannen smeedden om de beste regionale club, speler, talent en trainer aan het einde van het seizoen uitbundig in het zonnetje te zetten.

Met name in de voetbalgekke Duin- en Bollenstreek moest dat geen probleem zijn. Een avond met zo’n duizend aanwezigen, waarvoor ook de voltallige selecties van de topclubs en de diverse bestuursleden uit de regio uitgenodigd waren, kon alleen gerealiseerd worden door de financiële inbreng van een groot aantal sponsoren. Zo’n avond moest de kers op het voetbalseizoen worden.

Spil in het geheel en drijvende kracht achter het Voetbalgala Bollensteek was advocaat Marcel Hengst. De jonge en flamboyante advocaat, bekend van zijn aparte stijl en snelle auto’s streek eind jaren negentig in Katwijk. Hij hield in de Rijnstraat in een flink vertimmerd pand kantoor. In Katwijk timmerde Hengst vanaf de eerste dag flink aan de weg.

Behalve spraakmakend op zijn vakgebied was Hengst binnen de kortste keren voorzitter van de Business Club (BC) Quick Boys. En ook in die functie haalde de advocaat met regelmaat van de klok de krantenkolommen. De door de BC van Quick Boys voorgestelde bestuurshervorming op Nieuw Zuid leidde uiteindelijk tot een bestuurscrisis die eindigde met het vertrek van voorzitter Arie Guijt en alle daaruit voortvloeiende onrust binnen de club.

Voetbalgala
,,De Bollenstreek is wel rijp voor een Voetbalgala. En dat gaat er komen ook”, opperde stichtingsvoorzitter Hengst. Hij zag zijn plannen voor het eerst verwezenlijkt op 12 juni 1998 in de Hotels van Oranje. Prestigieus, stijlvol en druk bezocht waren die avond in Noordwijk de trefwoorden tijdens het 1e Eleven Bollenstreek Voetbalgala. Met tussen alle bedrijven door zang, dans en veel muziek. Dit alles overvloedig gegarneerd met hapjes en drank.

Dat laatste werd tijdens de editie van 2000 even na middernacht nog eens onderstreept door André Hazes. De populaire volkszanger kreeg tijdens zijn optreden het publiek vanaf de eerste noten aan zijn voeten. Daarbij was het overigens duidelijk dat ook ‘Dré’ eerder die avond al het nodige aan Bacchus had geofferd.

Met Jerrel Linger (FC Lisse), die Marco de Ridder (Katwijk) nipt aftroefde als Speler van het Jaar vielen ook Ted Immers, trainer van kampioen FC Lisse en Hendrik van Beelen (Quick Boys) als Talent van het Jaar in de prijzen. Dat Van Beelen daarmee teamgenoot Dirk Kuijt buiten beeld hield mag anno 2016 opmerkelijk worden genoemd!

hengst De flamboyante advocaat Marcel Hengst

Leeuwenhorst
Die eerste editie smaakte naar meer. Een jaar later bleef alles bij het oude. Alleen de locatie veranderde. Op 12 juni 1999 was Congrescentrum Leeuwenhorst in Noordwijkerhout the place to be. Met Hans Kraaij Jr. als spreekstalmeester werd het in dezelfde grootse stijl opnieuw een feest dat klonk als een klok. Dit keer was kersverse kampioen Noordwijk de grote winnaar met Patrick van Dam en Ruud Bröring als respectievelijk speler en trainer van het jaar.

VVSB, dat in het seizoen 1998-1999 zo’n beetje alles won wat er te winnen viel, kreeg het predicaat Club van het Jaar opgespeld, terwijl Quick Boys middenvelder Jan Schaap voormalig clubgenoot Hendrik van Beelen opvolgde als Talent van het Jaar.

Al voor de derde en tevens laatste editie pakten zich donkere wolken boven het prestigieuze gala samen. Waar het op de avond zelf niet op kon, bleek het op financieel gebied allesbehalve goed te gaan met de organiserende stichting.  De berichten hierover volgden elkaar na het gala, dat op 24 september 2000 opnieuw in Congrescentrum Leeuwenhorst werd georganiseerd, in sneltreinvaart op. Met opnieuw Hengst in de (negatieve) hoofdrol.

,,Dat zij weggebleven zijn, wijt ik aan een persoonlijke vete.’’

Ter Leede-verdediger Carlo van Zelst, landskampioen vv Katwijk en zijn trainer, Wim van Zwam, vielen in de prijzen. Net als Danny Guijt die tot Talent van het Jaar werd gekozen. Saillant detail: vv Katwijk schitterde die avond door afwezigheid. Als reden gaf de Kromclub op het feest veel te prestigieus te vinden.

,,Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”, klonk het vanaf De Krom. Toen de financiële problemen hierna aan het licht kwamen wees Marcel Hengst uitgerekend vv Katwijk als (mede)veroorzaker aan. ,,Het wegblijven van een club als Katwijk scheelt enorm aan sponsorinkomsten. Dat zij weggebleven zijn, wijt ik aan een persoonlijke vete.’’

Hoe het ook was, de schulden bleken al in het najaar van 2000 tot enorme proporties te zijn opgelopen. Die hadden zich overigens al vanaf het begin opgestapeld. Al snel bleek Congrescentrum Leeuwenhorst een vordering van naar schatting € 36.000 te hebben op de stichting. Na het opmaken van de eindbalans bleek de totale schuldenlast over drie jaar € 90.000 te bedragen.

,,Bestuurders kunnen persoonlijk aansprakelijk zijn, maar alleen in het geval van verwijtbaarheid. En dat is hier zeker niet op van toepassing.”

Daarmee was een faillissement, dat uiteindelijk in maart 2002 werd uitgesproken, onvermijdelijk. Hengst zelf hield het hoofd koel bij al die cijfers. ,,Bestuurders kunnen persoonlijk aansprakelijk zijn, maar alleen in het geval van verwijtbaarheid. En dat is hier zeker niet op van toepassing. Juist het ontbreken van sponsors brak ons als stichting op.”

Failliet
De enorme schuldenlast van het Voetbalgala ging hand in hand met de aftakeling van het advocatenkantoor van Marcel Hengst in Katwijk. Hengst nam in 2000 de wijk naar Roosendaal waar hij eveneens een advocatenkantoor runde. Met zijn gezin zelf verhuisde hij naar het net over de Belgische grens gelegen Essen.

Maar ook In Brabant verging het de advocaat niet veel beter. Na ook daar failliet te zijn verklaard, werd Hengst in 2003 definitief van het tableau geschrapt. Hierna verdween de advocaat met de noorderzon en bleven vele schuldeisers met de brokken achter. Een regionaal Voetbalgala heeft onze regio daarna nooit meer gekend.

Archieffoto’s: Leidsch Dagblad 1998 en 2002

POPULAIRE BERICHTEN