Een niveau hoger op Sportpark Middelmors, ‘nieuwe’ tegenstanders zoals Barendrecht. Maar wie zaterdagmiddag op de tribune zat bij Rijnsburgse Boys moest constateren dat er werkelijk niets was veranderd in vergelijking met een paar maanden geleden, toen nog acterend in de Derde Divisie. Ook nu gaf de ploeg de doelpunten kinderlijk eenvoudig weg, maar de veerkracht en klasse van de geel-zwarten was de tegenstander opnieuw te machtig. In een tweede helft om van te smullen werd een 2-0 achterstand omgebogen tot een 3-2 zege.

De donderspeech van Rijnsburg-trainer Pieter Mulders was in de rust tot ver op de perstribune te horen. De oefenmeester vertelde in niet mis te verstane bewoordingen dat zijn ploeg een futloze en energieloze indruk maakte bij het debuut in de Tweede Divisie.

Er volgden ook maatregelen, want Mulders slachtofferde zijn hele linkerkant. Hidde Prijs, die op de linksbackpositie een zwakke indruk achterliet, werd geslachtofferd. Ook aanvaller en aanwinst Donny van Oijen speelde niet gelukkig en voor hem kwam Max Hudepohl.

Omzettingen
,,Ik had het na een half uur al om willen zetten, maar dan had de tegenstander tijd gehad in de rust om de boel te repareren. Nu hadden ze dat niet. Daar hebben we goed van geprofiteerd. Met Marciano Aalders als ‘opbouwer’ wilde ik de vleugels aan het werk zetten. Dat pakte perfect uit.”

Rijnsburg leed weer aan het euvel van vorig seizoen. Het gaf de doelpunten te makkelijk weg door defensieve missers. Barendrecht, al jaren op het hoogste niveau actief, had voor de rust aan anderhalve kans genoeg om, zo leek het, een makkelijke middag tegemoet te gaan. Eerst maakte Masies Artien een domme overtreding. Vervolgens kon Max van Dijk tussen twee man vrij inkoppen. Even later stond het middenveld veel te diep, en was Prijs nergens te bekennen toen een steekpass Ali Kaldi bereikte. Richard van Nieuwkoop had op de inzet weer het nakijken.

,,Ik was erg boos in de rust. We spelen voor veel publiek, dan moet je ook thuis geven.”

De preek in de rust sorteerde onmiddellijk effect. De thuisploeg kwam met nieuwe energie terug het veld op. Het won persoonlijke duels en voerde het tempo op. Binnen een kwartiertje waren de rollen omgedraaid. Eerst tikte Carlos Opoku een vrije trap bij de tweede paal binnen. Daarna haalde aanvoerder Wesley Goeman de specialiteit van vorig seizoen nog maar eens uit de kast. Als een granaat sloeg zijn vrije trap in de kruising van een meter of 25. En wie anders dan het goudhaantje van vorig seizoen, Joel Tillema, bleef koel toen hij alleen voor de keeper verscheen.

Hardleers
De bezoekers stonden erbij en keken ernaar. Geschrokken van zoveel veerkracht raapte Barendrecht zich weer bijeen en moest Van Nieuwkoop aantonen waarom hij weer eerste doelman is. Met twee katachtige reflexen op twee evenzo fraaie schoten hield hij zijn doel schoon. Ook in een één-op-één situatie bleef hij de baas. Aan de andere kant verzuimde Rijnsburg om de genadeklap uit te delen. Het deerde de promovendus niet. De zege werd uitgebreid gevierd met de fans, die uitzinnig van vreugde waren.

Voor spektakel moest je vorig seizoen op Sportpark Middelmors zijn en zo was het zaterdag opnieuw. Soms afgrijselijk slecht, maar net iets vaker meer klasse, met Giovialli Serbony als rotsvast aanspeelpunt. Toch moet Mulders zijn geschrokken van de kwetsbaarheid achterin. Hij had er in de voorbereiding meer aandacht aan besteed, maar zijn leerlingen lijken hardleers.

Serbony wordt onderuit gehaald in het duel tegen Barendrecht

Artien is iets te traag en maakt net een fout te veel om echt een meerwaarde te zijn. Opoku bewees met zijn goal en zijn spel wel de rust te hebben die Mulders ook van hem verwacht. Centrumverdediger Prijs moet vrezen voor zijn plek als linksback want zijn optreden was zeer pover.

Rijnsburg kan het iedere ploeg moeilijk maken met de aanvallende kwaliteiten, maar moet ook op de nul kunnen spelen. Anders wordt wedstrijden winnen een hele opgave. En zo bleef alles bij het oude, moest ook Mulders toegeven. ,,Ja, daar heb je wel gelijk in. Ik was erg boos in de rust. We spelen voor veel publiek, dan moet je ook thuis geven. Dat deden we niet.”

,,Maar je openingswedstrijd kun je maar één keer winnen. Die zit in de tas.”

,,We hebben nog afspraken gemaakt, maar toch gaven we weer cadeautjes weg. Masies werd nog gecoacht dat hij niets moest doen, bij de eerste goal. Toch maakt hij die overtreding en daarna mag die speler zo inkoppen, terwijl de jongens weten wie ze moesten dekken.”

GVVV
Over het vervolg was de oefenmeester vanzelfsprekend tevreden. ,,Blijkbaar kun je zo’n achterstand op dit niveau ook nog rechtzetten. Dat had ik niet helemaal verwacht. Dat is een compliment aan de ploeg. Richard keepte fantastisch en we creëerden kansen. Zeker toen we zoals na rust nog aanvallender zijn gaan spelen.”

Of dat ook betekent dat dit het recept wordt volgende week tegen GVVV, wist Mulders nog niet. ,,Dat is weer een andere tegenstander. We gaan deze week weer rustig bekijken wat er dan nodig is. Maar je openingswedstrijd kun je maar één keer winnen. Die zit in de tas.”

Rijnsburgse Boys – Barendrecht (0-2) 3-2 4. Van Dijk 0-1, 23. Kaldi 0-2, 51. Opoku 1-2, 55. Goeman 2-2, 65. Tillema 3-2

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Gielisse, Opoku, Artien, Prijs (46. Aalders), Goeman, Strooker, Tillema, Jongeneelen (90. Parami), Serbony, Van Oijen (46. Hudepohl)

Foto’s: Hans Heemskerk