width=

,,Het mooiste cadeautje van vandaag.” Teammanager van VVSB, Arno van der Voort, balt z’n vuist na de 3-2 overwinning van zijn club. De Noordwijkerhouter is een ras-VVSB’er. Op de speeldag tegen Achilles ’29 verjaarde hij. ,,Ik heb veel mooie cadeaus’s gehad, maar deze overwinning is de mooiste.”

Z’n stem verraadde de opluchting die zich na het laatste fluitsignaal meester maakte van het gehele sportpark. Er is nog altijd iets geks aan de hand met de Noordwijkerhouters. VVSB opende frivool en sterk en promoveerde het goede spel naar een 3-0 voorsprong.

Maar bij de eerste de beste tegenslag bij een ruime voorsprong, gebeurt er iets in de hoofden van de paars-gelen. Of is het juist de gemakzucht die toeslaat? Alsof VVSB van een stoere tijger ineens een schuwe kat wordt bij een doelpunt tegen.

Het is vreemde gewaarwording na misschien wel het beste half uur van VVSB van dit seizoen. Het vooropgezette plan tegen de bezoekers uit Groesbeek slaagde prima in z’n opzet, de goals waren fraai. En ook het vertrouwen in Noordwijkerhout zal prima zijn nadat het zeven punten haalde uit de laatste drie duels. En toch…

,,Wij spelen meestal onze beste partijen als we gelijk staan of achterkomen.”

,,Ik weet echt niet hoe het komt, maar als we voor staan gaan we andere dingen doen”, krabt Frans van Niel zich vertwijfeld achter z’n oren. Even werd er in Noordwijkerhout weer terug gedacht aan IJsselmeervogels-thuis toen een 2-0 voorsprong werd weggegeven en het duel in 2-2 eindigde.

Je zou zeggen dat de ploeg van Mark Schenning vertrouwen had moeten tanken uit het eerste half uur. De VVSB-ers dartelden over het veld met vooral een ijzersterke Guido Pauw in de punt van de aanval. De in Amsterdam woonachtige spits lijkt een streepje voor te hebben op z’n collega in de aanval Pieter Koopman.

Z’n basisplaats kreeg na drie minuten al extra glans door de schitterende 1-0 van de spits. Van een meter of twintig jaste hij de bal schitterend over doelman Timo Plattel heen. Binnen twintig kreeg Jordy Zwart de bal tegen de touwen via z’n borst. En nog voor het half uur rond was, tikte Mo El Osrouti met links de 3-0 op het scorebord.

Kantelmoment
,,Het begon een beetje te kantelen na zo’n 35 minuten”, vond doelpuntenmaker Pauw. ,,Na rust was het van onze kant minder. We hadden het zelf beter moeten uitspelen in de tweede helft.”

De briljante 3-1 van Achilles-back Marijn de Kler viel niet alleen kiezelhard achter doelman Ruben Valk, maar bleek achteraf ook kiezelhard aan te komen in de hoofden van de voetballers. Een ongrijpbaar fenomeen.

,,De 3-0 voorsprong had in mijn ogen nog groter kunnen zijn”, denkt Van Niel terug aan de eerste helft. ,,Dan krijg je een 3-1 tegen, die hij één keer in z’n leven maakt…Dat geeft toch een smetje op de eerste 45 minuten. Het plan werkte nog zo goed.”

Plannetje
,,We wilden in ons eigen 4-3-3-systeem blijven spelen. Maar omdat zij met vier middenvelders voetbalden hebben we besloten wat terug te zakken. Druk zetten op het middenveld heeft met drie tegen vier geen zin. We hielden het compact en klein en hebben gebruik gemaakt van de ruimtes die er achterin vielen bij Achilles.”

Na rust was het spelbeeld totaal anders. Hoewel de VVSB’ers door bleven gaan met kansen creëren, werd Achilles gevaarlijker en gevaarlijker. De 3-2 met nog twintig minuten spelen van Niels Wouters zag je van verre aankomen. Vlak daarvoor had Imran Oulad Omar de paal al geraakt.

,,Maar ze hebben gewonnen? Dan moet die eerste nederlaag er komende dinsdag maar komen voor hun.”

Hoewel El Osrouti de deur dicht had moeten gooien met de 4-2 uit de omschakeling, hij miste uit een moeilijke hoek, maar voor open goal. De 3-3 lag twee minuten voor tijd op de schoen van Niek Versteegen toen hij aan de linkerkant van ‘de zestien’ alleen op Valk af mocht. Z’n schot miste elke richting, waarna de zucht van opluchting zich duidelijk verspreidde over het Noordwijkerhoutse sportveld.

Bekerduel
,,Wij spelen meestal onze beste partijen als we gelijk staan of achterkomen. Heel raar. Laten we ons maar vasthouden aan het eerste half uur. Mag ik wat anders vragen? Wat heeft trouwens Katwijk gedaan?”

Van Niel weerlegt het feit dat het bekerduel al tijdens de wedstrijd in het hoofd rondging van de VVSB-ers. ,,Nee, dat doet het nu pas. Maar ze hebben gewonnen? Dan moet die eerste nederlaag er komende dinsdag maar komen voor hun. Daar gaan we alles aan doen. Alles kan met bekervoetbal.”

VVSB – Achilles ’29 3-2 (3-1) 3. Pauw 1-0, 19. Zwart 2-0, 28. El Osrouti 3-0, 30. De Kler 3-1, 70. Wouters 3-2.

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Vijlbrief, Jozic (90. Van Pelt), De Rijk, Van Niel, Bekooij (57. Van der Wilden), Pauw (79. Pauw), El Osrouti