Allereerst, gefeliciteerd met het bereiken van de kwartfinale in de KNVB-Beker. Dat is ook voor een club als FC Den Bosch eerder uitzondering dan regel. En wat een schitterende loting: thuis tegen Topklasser VVSB uit Noordwijkerhout! Een ultieme kans om FC Den Bosch als club weer op de (sportieve) kaart te zetten. Dat zal u als algemeen directeur terdege beseffen. U spreekt zelfs van ‘ons feestje’ en laat daarom maar 600 fans toe uit Noordwijkerhout. En juist daar slaat u de plank volledig mis. 

Ten eerste behoort het voetbal in algemene zin niet toe aan een speler, trainer of club. Laat staan aan een algemeen directeur. Het voetbal bestaat bij de gratie van supporters en liefhebbers. Zonder deze groep heeft geen enkele club bestaansrecht. VVSB niet, maar ook FC Den Bosch niet. Zij die in de voetbalwereld een functie bekleden – u dus ook – dienen dat te beseffen en zoveel mogelijk de supporter te faciliteren. Waarom? Zodat de mensen naar het stadion kunnen om voetbal te kijken. Daar zijn ze immers voor gebouwd.

Wat u nu doet is juist het tegenovergestelde; u weert voetbalsupporters die maar al te graag naar uw stadion komen om een prachtige pot voetbal te zien. U zou dus eigenlijk moeten staan juichen en de poorten open zetten in plaats van ze dichtdoen. Zit eindelijk De Vliert weer eens vol. Kijk ook de statistieken er even op na. Op 10 mei 2012 speelde FC Den Bosch thuis in de halve finale van de playoffs tegen De Graafschap voor een plek in de Eredivisie. Er zat toen 5.888 man in het stadion. En er kunnen er 8.500 in. Dus zonder die support uit Noordwijkerhout heeft u behoorlijk wat lege plekken.

Deze kwartfinale is overigens een feestje van FC Den Bosch én VVSB. Dat u toevallig thuis heeft geloot, geeft u uiteraard niet het recht het feestje te claimen. Daarbij lijkt het u erg goed uit te komen dat u zich in het kader van veiligheid dient te houden aan de regels van de KNVB en de politie. U staat in uw recht maar juist van een man in uw positie mogen we toch verwachten dat u in een uitzonderlijke situatie de regels interpreteert en leiderschap toont. Nood breekt immers wetten.

En ja, dit is vanuit historisch perspectief een zeer uitzonderlijke situatie. Voor FC Den Bosch, maar zeker voor de amateurclub VVSB. De regels die de KNVB heeft opgesteld zijn er vóór het voetbal. Niet ertegen. Ik mag toch hopen dat u snapt dat dit een andere wedstrijd betreft dan wanneer u tegen Feyenoord of Willem II aantreedt. Bij mijn weten heeft er bij VVSB nog nooit iemand een stadionverbod gekregen. Dus het argument over veiligheid raakt kant noch wal.

Rest mij het thuisvoordeel. U zegt al ‘lang genoeg rond te lopen in de voetballerij om u niet te laten verleiden een tribune vol supporters van VVSB toe te laten’. Dan moet het u in al die jaren toch ook zijn opgevallen dat een voetbalwedstrijd wordt beslist door wat er op het veld gebeurt. En niet op de tribunes. Dat kan ik u trouwens uit eigen ervaring vertellen. Op 25 januari 2011 speelde Noordwijk tegen RKC Waalwijk in – jawel – de kwartfinale in de KNVB-Beker. In Waalwijk. Een exact zelfde situatie dus. De hele kopse kant van het stadion mochten wij van RKC met Noordwijk-supporters vullen. Toch waren we kansloos en gingen er met 6-0 af. Niet omdat zij of wij meer toeschouwers hadden. Nee, ze waren domweg een stuk beter. Mocht u dus onverhoopt deze wedstrijd verliezen dan ligt dat aan uw spelers. En niet aan het aantal toeschouwers dat u wel of niet toe laat. Waarvan akte.

Bram Meurs speelde in totaal acht jaar bij VV Noordwijk, is sociaal & organisatie psycholoog en is mede-oprichter van het platform Voetbal in de Bollenstreek. Hij schreef de boeken Kopsterk (2010) en VoetbalPsychologie (2014). Te volgen via @brammeurs

POPULAIRE BERICHTEN