Zou men bij FC Rijnvogels weten dat er na negentig minuten vaak nog even door wordt gevoetbald? Een week geleden werd op bezoek bij Zwaluwen op de valreep een 0-1 voorsprong alsnog uit handen gegeven. In de derby tegen Noordwijk liep het eveneens fout af in extremis.

Met een rake kopstoot velde Emiel Wendt het vonnis over de thuisploeg, na een matige wedstrijd waarin een gelijkspel de verhoudingen op het veld beter had weergegeven.

Uiteraard had niemand in het Noordwijk-kamp nadat arbiter Bossen voor het eindsignaal had gefloten, een boodschap aan die conclusie.,,De gelukkigste heeft vandaag gewonnen”, concludeerde de winnende trainer Kees Zethof na afloop dan ook.

Buitenspel
Enkele meters verderop moest diens collega Hein van Heek nog maar een keer slikken na het teleurstellende verlies. ,,Even voordat die treffer valt, wordt Jaap van Duijn onterecht teruggefloten wegens buitenspel. Wij zaten op één lijn en Jaap kwam er duidelijk achter vandaan.”

,,Ik wil de beelden hiervan nog weleens terugzien. Bossen ging echter af op zijn grensrechter, maar die had nooit mogen vlaggen. Joost Leonard, die wel offside stond, nam immers niet aan het spel deel. Dat was absoluut een arbitrale dwaling, waardoor we duidelijk benadeeld zijn.”

,,Met Emiel Wendt als aanspeelpunt diep in de spits en Tjeerd Westdijk daar iets achter kregen we meer grip op de wedstrijd.”

,,Even later krijgen we ook nog eens om een niemendalletje een vrije trap tegen waaruit uiteindelijk de winnende valt”, haalde Van Heek die beslissende minuut in de blessuretijd nog maar eens terug.

De druiven waren dan ook zuur voor de thuisploeg, die voor de pauze het betere van het spel had, maar niet tot scoren wist te komen. Net als een week eerder bij Zwaluwen was het teveel ‘net niet’ aan Rijnvogels-zijde. Dat gebeurde overigens in een wedstrijd waarin er aan beide kanten keer op keer heel veel misging. Het etiket ‘bijzonder matig’ paste dan ook perfect op de tegenvallende eerste helft.

,,We kregen een paar goede kansen, in een wedstrijd die voor rust in mijn ogen meer weg had van een schaakpartij”, blikt Van Heek terug.

,,In de rust heb ik aangegeven dat we vooral geconcentreerd moesten spelen. Dat lukte, maar aan het einde vloeiden de krachten wel wat weg bij ons. Ik denk dat dit vooral te maken had met de wat meer fysieke speelstijl dat wij hanteren. Dat kost nu eenmaal meer kracht.”

Omzetting
Noordwijk pakte op zijn beurt de zaken na de thee iets anders aan. Zethof: ,,Met Wendt als aanspeelpunt diep in de spits en Tjeerd Westdijk daar iets achter kregen we meer grip op de wedstrijd. We speelden vanuit de omschakeling en dat liep beter. In de slotfase hadden we de wedstrijd helemaal in handen. We oogden in ieder geval fitter dan Rijnvogels. Dat deed me wel deugd.”

Toch dwong FC Rijnvogels de doelman van Noordwijk, Roy Rondeltap, eerst nog tot twee ingrepen, voordat het duel in de slotfase definitief kantelde. Daarbij was de voor Denzel James ingevallen Ronnie de Roode als eerste dicht bij de openingstreffer.

In eerste instantie mikte de nieuweling op goalie Jeffrey Verkerk, waarna het leer in de rebound door dezelfde speler net naast de voor hem verkeerde kant van de paal werd gemikt.

,,Op zulke spelsituaties hebben we deze week nog extra getraind”, stelde Zethof tevreden vast. ,,En dan doet het deugd dat het in de wedstrijd ook wordt opgepikt. We moeten nog altijd groeien, maar je ziet wel vooruitgang in bepaalde situaties, hoewel er ook vandaag nog wel het een en ander misging.”

Noordwijk, dat duidelijk aandrong, leek daarbij nog voor het verstrijken van de negentig minuten op voorsprong te komen. Een perfecte tegendraadse kopbal van Emiel Wendt werd door Verkerk echter op katachtige wijze onder de lat weggetikt.

,,We hadden vandaag zeker recht op een gelijkspel, maar die ene minuut kost ons gewoon de kop.”

Vervolgens brak de door FC Rijnvogels zo vermaledijde derde minuut van de blessuretijd aan waarin het alsnog misging. Thomas Reynaers deponeerde de bal uit een vrije trap met veel gevoel op het hoofd van Wendt. Dit keer had Verkerk geen antwoord op de kopstoot van de lange aanvaller (0-1).

Geen zorgen
,,Een defensieve fout van ons”, vond Van Heek. ,,Kevin Wijmer had Wendt moeten blokken bij die kopbal. Dat ging even niet goed, met alle gevolgen van dien. We hadden vandaag zeker recht op een gelijkspel, maar die ene minuut kost ons gewoon de kop. Zorgen maak ik me echter niet. Het is immers pas de tweede wedstrijd van het seizoen.”

Dat betekent dat er wel werk aan de winkel op De Kooltuin, vooral voor de goal staat het vizier nog niet op scherp bij de degradant uit de Derde Divisie.

Noordwijk kent weinig kopzorgen. Ruperto Dorothea is weer op de weg terug van een blessure, terwijl Rondeltap onder de lat de honneurs voor de geblesseerde Mustafa Amezrine, met twee clean sheets, uitstekend waarneemt.

Het maakt de keuzemogelijkheden voor Zethof straks weer iets ruimer in een afdeling waarin de onderlinge verschillen ook dit seizoen weer bijzonder klein blijken te zijn, gezien de resultaten na twee wedstrijdronden.

FC Rijnvogels–Noordwijk 0-1 (0-0). 90+3. Wendt 0-1

FC Rijnvogels: Verkerk, Ampong, Wijmer, Staal, Rifai, Slegt, Lugtigheid, De Vlugt (68. Van der Stoep), Dijkstra (69. Van Duijn), Leonard, Lauhouh

Noordwijk: Rondeltap, Ten Hoope, Le Congé, Van der Neut, Bröcker, Reynaers, Michel, Van der Krogt, James (63. De Roode), Wendt,Westdijk (90. Manuputty)