"banner

Geslepen en vooral onvoorspelbaar. Zo kun je SV Hillegom-speler Ronald Turenhout omschrijven. Met een magnifieke goal bezorgde hij zijn ploeg toch een punt tegen Velsen: 1-1. Voorafgaand aan de actie gooide Turenhout er eerst een aantal sambabewegingen uit. De 34-jarige aanvaller had voor de aanname al gezien dat de keeper te ver voor zijn doel stond. Waar iedereen dacht dat de bal naast zou gaan, bleek dat gezichtsbedrog. De bal plofte met een fraaie stift vanaf de zestien meter schitterend binnen.

Velsen-coach Ton Pronk baalde verschrikkelijk. ,,We gaven kinderlijk de overwinning weg. Ik zeg het zo vaak tegen de jongens: ‘wees meer zakelijk’. Die bal had allang naar de andere kant gespeeld moeten worden. We hadden de drie punten op zak. Nu moeten we het doen met een puntje. Dat voelt als een gemiste kans.”

,,Het was niet terecht geweest als we hadden verloren.”

Een kwartier voor tijd pleegde Arend Jan Kranenburg een dubbele wissel. De Hillegom-coach bracht Niels de Jong en Turenhout in het veld. Een gouden greep, zo bleek. Want met Turenhout in de ploeg weet je het maar nooit.

Daar kon Kranenburg zich wel in vinden. ,,De eerste helft hadden wij wel een veldoverwicht, maar het leverde weinig op ondanks de vele corners. We hadden wel iets meer dreiging. Ook positioneel stond het goed bij ons. In de tweede helft begonnen wij matig. Achteraf bezien ben ik blij dat we niet hebben verloren van Velsen. Het was ook niet terecht geweest.”

Pompen of verzuipen
Redder in nood Turenhout stak daar een stokje voor. Popelend zat hij op de bank, in afwachting van een invalbeurt. Rond de 65e minuut had Patrick Castricum de stand op 0-1 gebracht door een ongelukkige uitglijder in de defensie.

Waar Velsen verzuimde door te drukken, gaf Hillegom gas bij. Pompen of verzuipen was het devies. De tijd tikte onverbiddelijk door. Defensief leek de muur van Velsen niet te slechten. Tot het moment van Turenhout aanbrak en de aanvaller de supporters in extase bracht met zijn weergaloze goal: 1-1.

,,Ik gooide er een paar sambabewegingen uit en schoot de gelijkmaker binnen.”

Na afloop was de aanvaller zeer content met zijn kunststukje. Eenmaal ingevallen moesten er eerst een aantal hindernissen worden overwonnen. Eerst kreeg hij onbedoeld een forse tik op zijn neus. Een paar minuten later liep de routinier even behoorlijk mank na een tik op zijn enkel. Als klap op de vuurpijl schoof hij een bal zo in een tegenstander z’n voeten en was balverlies het resultaat. De aanvaller kon er na de wedstrijd om lachen.

,,Ik dacht: het gaat lekker, maar niet heus. Als beloning maakte ik de gelijkmaker. Ik gooide er een paar samba-bewegingen uit en schoot toen de gelijkmaker binnen. Vorige week maakte Peter (Van Leeuwen red) een wereldgoal. Deze kun je zeker in dat rijtje zetten.”

SV Hillegom—Velsen 1-1 (0-0). 65. Castricum 0-1, 89. Turenhout 1-1.

SV Hillegom: Gok, Meiland, Tebbens, De Groot, Van Leeuwen, Ten Have (75. De Jong), Pijpers, Van Veen, Ryan, Buitendijk (75. Turenhout), Arendse (85. Van Dongen)