"banner

De stoom kwam bijkans bij SV Hillegom-trainer Arend Jan Kranenburg uit de oren. ,,Iedereen die zegt dat Purmersteijn verdiend heeft gewonnen, heeft de wedstrijd door een gekleurde bril gekeken”, zei de doorgaans zo rustige trainer met stemverheffing en verontwaardiging. ,,Ja, ze hadden meer balbezit. Maar ze speelden van de nummer 2 naar de nummer 3, en dan weer naar de nummer 4 en 5. Dat betekent niet dat je beter bent. Wij hadden hier moeten winnen.”

De boosheid van Kranenburg viel wel te verklaren. SV Hillegom had in Purmerend voldoende kansen gehad, meer dan de opponent, maar de solide thuisploeg was koelbloediger voor het vijandelijke doel. Aanvaller Aidan Ryan noemde het een ‘lesje in efficiëntie’. Door de nederlaag liep het verschil op tot acht punten in het voordeel van Purmersteijn.

Qua kansen en mogelijkheden hadden de Hillegommers geen klagen, zowel in de eerste als tweede helft. Het verschil was misschien wel Purmersteijn-topscorer Niels Eijkenaar, die zijn ploeg acht minuten voor rust op het goede spoor bracht. Hij gaf uit een corner Daan Ruigrok koppend het nakijken en tekende alweer voor zijn zeventiende seizoenstreffer. Eijkenaar liet zien aan een halve kans genoeg te hebben. Iets dat van Hillegom niet gezegd kon worden

kranenburgTrainer Arend Jan Kranenburg was not amused na de nederlaag

Als Hillegom wat secuurder had omgesprongen met de mogelijkheden, dan had het zomaar op voorsprong kunnen staan met de rust. Inzetten van Aidan Ryan, Jeroen Bakker (kopbal) en Nick van Staveren leverden echter geen goals op. Qua kansenverhouding waren beide ploegen aan elkaar gewaagd in het eerste bedrijf. Bij Purmersteijn waren Yassin el Yaakoubi (2x) en Stefan van Wonderen zeer dreigend. Ruigrok moest bij inzetten van El Yaakoubi handelend optreden.

Na rust wisselde Kranenburg Jeroen Bakker voor Tom ten Have. Hillegom ging op zoek naar de 1-1. Vooral bij vrije trappen en dode spelmomenten werd de bus geparkeerd bij Purmersteijn. Met een gesloten verdediging werd vervolgens de counter ingezet. Dat had succes rond de 70e minuut toen Arames Poepon kon afronden: 2-0.

,,Ik had niet tevreden geweest met een gelijkspel. We hadden vandaag meer verdiend.”

De strijd leek gestreden maar de Hillegommers zetten nog een versnelling in. Een aantal kansen voor de aansluitingstreffer kwam voorbij. Zo kreeg Niels de Jong vlak na de 2-0 een enorme kans, maar hij miste voor open doel. Het was veelzeggend. Wat Hillegom ook probeerde, tot scoren kwam het niet.

Purmersteijn-topscorer Eijkenaar was content met de drie punten. ,,Het was geen makkie vandaag moet ik zeggen. Hillegom is een goede ploeg die niet voor niets op de tweede plaats staat. Uiteindelijk vind ik het een verdiende overwinning. We lieten rustig de bal rond gaan om vervolgens meer kansen te creëren. Ze kregen een hele grote kans. Als die er in was gegaan, hadden ze nog volop voor de gelijkmaker kunnen gaan. Maar over het algemeen hebben wij weinig weggegeven. We hebben een goede stap gezet.”

4Een vrije trap van Ruben Adney, die een sterke eerste helft speelde, leverde niets op

Hillegom-coach Kranenburg was het helemaal niet eens met de lezing van Eijkenaar, en met name het kansen-gedeelte. ,,Ik telde er voor rust drie en in de tweede helft een stuk of zes. Dan overdrijf ik niet. Ik schrijf alles op om het op de trainingsavonden met de jongens door te nemen. Met de rust hadden wij met 1-2 voor kunnen staan. Dan begin je toch weer heel anders aan de tweede helft.”

,,Purmersteijn wil altijd voetballen. Wij hebben geprobeerd dat te ontregelen. Dat lukte vrij goed moet ik zeggen. Zij kregen in de eerste helft twee kansen en een paar mogelijkheden, maar maakten wel de 1-0. De tweede helft was de kansenverhouding duidelijk in ons voordeel. Behalve dan in de eindfase, toen werden zij nog een paar keer heel gevaarlijk. Maar toen was de wedstrijd al gespeeld. We waren de bovenliggende partij als het gaat om kansen, maar niet wat betreft de doelpunten. Ik had niet tevreden geweest met een gelijkspel. We hadden vandaag zelfs meer verdiend.”

Purmersteijn – SV Hillegom 2-0 (1-0). 37. Eijkenaar 1-0. 70. Poepon 2-0

SV Hillegom: Ruigrok, Van den Berg (77. Tebbens), De Groot, Van der Neut, Van Leeuwen, Van der Paard, De Jong, Bakker (45. Ten Have), Van Staveren, Van Veen, Ryan.

Foto’s: Dirk van de Reep