Teylingen-trainer Marc van Wonderen had na afloop van de 5-1 overwinning in de nacompetitie op ODB de grapjes al klaar liggen. Met z’n elftal zorgde hij met de overwinning op de Haagse ploeg voor lijfsbehoud van de Tweede Klasse. Toch had zijn elftal het een kwartier lang lastig tegen de derdeklasser. De vijftien minuten na rust welteverstaan. ,,Daarom heb ik maar bij de KNVB gevraagd of we niet gewoon negentig minuten lang door kunnen spelen, zonder rust. Dit is namelijk een repeterend verhaal”, kon Van Wonderen breeduit lachen.

Z’n glimlach was logisch. De ploeg hield eigenlijk soeverein stand in de nacompetitie om degradatie naar de Derde Klasse te ontlopen. Toch maakte ook van de 34-jarige coach de opluchting zich meester. Vooral toen Jaap Zwetsloot de 4-1 tegen de touwen kopte, liet Van Wonderen de lucht uit z’n op dat moment gebolde wangen lopen. Het teken dat ook hij zich bij de 3-1 stand nog niet honderd procent veilig voelde.

,,We zijn serieus in de rust een kwartier bezig geweest om de jongens scherp te houden bij de 3-0 tussenstand”, legt de 34-jarige coach uit. Die zwakke fase moet er uit bij Teylingen. ,,ROAC-uit was dit jaar hetzelfde verhaal. 3-0 voor bij rust, rode kaart tegen. En dan nog zie je zo’n fase komen. Het lag aan beide elftallen. Zij werden beter, gingen druk zetten en wij waren niet goed. Maar over negentig minuten zijn wij vijfenzeventig minuten dominant geweest.”

,,Volgens mij heeft de trainer het nu ook wel door, dat het goed gaat.”

Het recept van de Haagse ploegen is bekend. Lukt het niet op een voetballende manier, dan komt de Haagse bluf bovendrijven. Een publiek dat geagiteerd reageert op kleine wissewasjes of overtredingen op het veld. Het leidde tot kleine kansjes voor de uitploeg, die op dat moment dus al met 3-0 achter stond. Jordi de Jager leek met de 3-1 de spanning terug te brengen in het veld.

Bij Teylingen werd de ruimte tussen de eigen linies te groot. De tweede bal was te vaak voor de tegenstander, en door de ruimtes tussen de linies kwam er van de omschakeling ook te weinig terecht. De Sassenheimse zenuwen doofden tien minuten na de 3-1 toen Jaap Zwetsloot kiezelhard de 4-1 binnenkopte. De lichaamshouding van ODB-speler Robbie Boere sprak boekdelen. De 19-jarige rechtsbuiten ging er bij de vierde goal van Teylingen maar bij zitten op de middenlijn.

Sepehr Safi speelde zijn laatste wedstrijd in het shirt van Teylingen. De aanvaller verhuist naar FC Boshuizen

Teylingen opende het duel overigens scherp en stond na een kwartier voetbal met 2-0 voor, voornamelijk door een uitblinkende George Hulsbosch. De rechtsbuiten van deze wedstrijd was attent bij een rebound na een vlammend schot van Sepher Safi. De 29-jarige voetballer kopte daarmee de openingsgoal binnen. Tien minuten later kapte hij z’n directe tegenstander uit, waardoor Jaap Zwetsloot de bal daarna relatief eenvoudig binnen kon schieten. Mark van der Vlugt schoot met een vrije trap de 3-0 binnen voor rust.

,,Dit gebeurt niet vaak”, lacht Hulsbosch. ,,Ik ben begonnen als voorstopper, daarna op het middenveld en nu als rechtsbuiten. Deze positie bevalt me wel. Iedereen bij Teylingen weet dat ik hou van aanvallend voetballen en veel meters maken.” Het smaakt naar meer bij de ‘gelegenheidsrechtsbuiten’. ,,Het kwam een paar wedstrijden geleden zo uit en daarna heeft het ook goed uitgepakt. Volgens mij heeft de trainer het nu ook wel door, dat het goed gaat.” Tom van der Vlugt zorgde er met een technisch knap uitgevoerde intikker, met buitenkant voet, voor de 5-1 eindstand.

,,Zouden de treinen nog laat rijden? Anders mag ik hopen dat iemand mij nog op wil halen. Want na deze wedstrijd laat ik de auto staan.”

Met de overwinning op ODB komt er einde aan een lang seizoen waar trainer Van Wonderen halverwege in het Sassenheimse avontuur stapte. Met lijfsbehoud op zak heeft de jonge trainer vrij rap een analyse paraat op het seizoen. ,,Op het moment dat ik instapte had Teylingen de meeste tegengoals. Vanaf eind oktober hadden ze al niet meer gewonnen. Dan kom je een groep tegen die bij tegengoals nog de naweeën kent van zo’n fase. Dat heb je er niet in drie weken uit. We zijn keihard gaan trainen, geen gezeik meer in de groep, de druk erop gegooid. Dat heeft tot een goede fase geleid.”

Treinen
Oefenmeester Van Wonderen eindigde zijn analyse na het duel zoals die begon, met een grappende ondertoon. “Zouden de treinen nog tot laat rijden? Anders mag ik hopen dat iemand mij nog op wil komen halen. Want na deze wedstrijd laat ik de auto staan.”

De 34-jarige coach vierde afgelopen zaterdag zijn verjaardag, om twee dagen later het  Teylingen lijfsbehoud cadeau te krijgen. Nee, niemand kon de trainer na afloop chagrijnig meer krijgen.

Teylingen – ODB 5-1 (3-0) 6. Hulsbosch 1-0, 16. J. Zwetsloot 2-0, 34. M. van der Vlugt 3-0, 54. De Jager 3-1, 64. J. Zwetsloot 4-1, 77. T. van der Vlugt 5-1

Teylingen: Zonjee, Heemskerk (46. Van der Voort), Van den Nouland, Dolieslager, M. van der Krogt, Jongen, M. Van der Vlugt, D. Zwetsloot, Hulsbosch, Safi (64. T. van der Vlugt), J. Zwetsloot (79. H. van der Vlugt)

Foto’s: Peer Compeer