ziezoo

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen DSO was Valken ’68- coach Arie van Duijn positief gestemd. Vorige week werd UVS (1-5) het slachtoffer van de dadendrang van zijn ploeg en ditmaal werd DSO aan de zegekar gebonden. Voor de rust werd de wedstrijd in het voordeel van de Valkenburgers beslecht. Valken won overtuigend met 3-1.

In de voorbespreking had Van Duijn met klem aangegeven dat deze wedstrijd van groot belang was. ,,Ja ik heb geprobeerd de jongens nog even een extra impuls mee te geven om er vol voor te gaan. Wat willen jullie heb ik gevraagd. Aanhaken of in die grijze middenmoot blijven hangen en dus afhaken?” Het werd het eerste. Valken steeg door de overwinning naar de zesde plaats en nestelde zich in de kopgroep.

Maar niet alleen Van Duijn was vooraf positief gestemd, ook collega van DSO, Faizal Soekhai, geloofde in een goed resultaat. ,,Wij hebben hier een tijdje geleden vriendschappelijk gespeeld. Ik heb daar prettige herinneringen aan over gehouden, dus ik zie best wel mogelijkheden vandaag.”

de-ridder                           Erwin de Ridder werd gehuldigd voor zijn 150e wedstrijd in het shirt van Valken ’68

Daar moest Soekhai vlot op terugkomen. Al na zes minuten spelen nam Valken de leiding door penaltyspecialist Robbert van Delft. De spits schoot onverbiddelijk een strafschop binnen: 1-0. Valken was furieus van start gegaan en wilde na de snelle goal gelijk meer zaken doen. Dat leek ook te gaan gebeuren maar de eerste de beste aanval van de Zoetermeerders was gelijk raak. Leslie van den Berg strafte slecht verdedigen af: 1-1. Een fikse tegenslag op dat moment voor de Valken-brigade.

Herstel
Jubilaris Erwin de Ridder, die zijn 150e wedstrijd speelde, baalde daarvan. ,,Ja, dat was jammer. Een moment van onachtzaamheid werd gelijk afgestraft. Maar gelukkig herstelden we het in korte tijd en kwamen we weer op voorsprong.”

En die korte tijd duurde slechts zes minuten. Een gave driehoeks combinatie die begon bij De Ridder werd subliem afgewerkt bij de tweede paal door Ronald Kuyt 2-1. Na wat speldenprikken van DSO en een paar goede aanvallen van Valken was het uitblinker Van Delft die de marge weer naar twee tilde. Hij tekende met het hoofd voor de 3-1 na een weergaloze actie van Lars van Bommel. Het had voor Valken nog mooier kunnen worden, maar vlak voor rust had Kuyt pech met een afstandsschot tegen de paal.

_mom2616             Smaakmaker Lars van Bommel liet in de eerste helft vaak zijn directe tegenstander zijn hielen zien

Man van de wedstrijd De Ridder was niettemin content met de 3-1 voorsprong bij de rust. ,,We stonden dikverdiend aan de leiding. Het was voor ons zaak om in de tweede helft de voorsprong verder uit te bouwen. Het is uiteindelijk jammer dat we daar niet aan toe toegekomen zijn.”

Vernieuwde formatie
Het ritme werd in beginsel verstoord door twee snelle wissels. Kuyt werd in de rust vervangen door Matthijs de Mooy. Vlak na de thee moest ook Van Bommel naar de kleedkamer met een knieblessure. Dat was voor hem én de neutrale toeschouwer een fikse teleurstelling. De flankspeler was een van de smaakmakers in het eerste bedrijf. Van Bommel liep constant zijn directe tegenstander er met gemak uit.

Dat de vernieuwde formatie van Van Duijn even moest bijschakelen in de tweede helft was dan ook niet verwonderlijk. DSO ging wel op zoek naar de 3-2. Echte uitgespeelde kansen deden zich echter niet voor, buiten een scrimmage in het vijfmetergebied waar Mark van der Plas de reddende engel was. De beste kansen (een vijftal) waren in het laatste kwart van de wedstrijd weer voor Valken. Dat de stand niet werd opgevoerd naar 5-1 of 6-1 was een klein mirakel.

_mom2756                                    Robbert van Delft tekende voor twee van de drie Valkenburgse goals

Valken-coach Van Duijn kon zich daarin vinden. ,,Ik had de spelers een boodschap meegegeven vandaag. Die hebben ze goed uitgevoerd. Vooral de eerste helft hebben we goed gespeeld. Natuurlijk moeten we verder uitlopen in de tweede helft, vooral in de laatste twintig minuten. Maar ik heb een prima pot voetbal gezien en we hebben weinig tot niets weggegeven. Zelf hebben we veel kansen gecreëerd en dat is ook een goede zaak. De drie punten zijn binnen en daar gaat het uiteindelijk om.”

Valken ’68 – DSO 3-1 (3-1). 6. Van Delft 1-0, 13. Van den Berg 1-1, 17. Kuijt 2-1, 34. Van Delft 3-1.

Valken ’68: Van der Nagel, Van Duijn, M. van der Plas, Haasnoot, Boere, S. van der Plas, De Ridder, Van Delft, Van Bommel (47. De Mooij), Kuijt (45. Van Rijn), Van der Bent

Foto’s: Saam de Mooij