Ruim een week geleden, vorige week maandag, werden de hoofdklassers in Zeist gehoord. Daar werden zij geconfronteerd met plannen van de KNVB om op Hoofdklasse-niveau het zaterdag – en zondagvoetbal samen te voegen. Maar hoe staa

n zij daar tegenover, en wat is hun visie op de beoogde opzet om over een jaar zes beloftenteams van BVO’s in de Hoofdklasses toe te voegen? We maakten een rondje door de streek.

Peter de Koning, technische commissie FC Rijnvogels
Tijdens de vergadering ben ik opgestaan. ‘Prima dat de zondag erbij komt, als Rijnvogels zijn we niet tegen, maar we gaan niet om 18.00 uur voetballen. En ook niet om 17.00′, heb ik gezegd. Dat is bij Rijnvogels geen optie. Gewoon om 14.30 of 15.00 uur. De zondagclubs zeggen dan dat hun spelers overdag moeten werken, maar wij hebben jongens die juist ’s avonds moeten werken. Het is allemaal niet zo eenvoudig.

Wat betreft die zes beloftenteams die ze er in de Hoofdklasse bij willen gooien. Ik vind het schandalig. Je wordt gewoon besodemieterd waar je bij staat. Zo’n man van de KNVB laat dan doorschemeren dat er wel gestemd wordt, maar dat de beslissing uiteindelijk bij Van der Zee en de proftak van de KNVB ligt. Er wordt niet geluisterd naar de amateurtak. Wij gaan woensdag (vanavond, red.) naar Zeist, maar waarschijnlijk voor Jan Lul.

Herman Meijvogel, voorzitter SJC
Op zich vinden wij de samenvoeging een goed idee, mits daar wel mogelijkheden voor ons liggen. Laten we wel zijn: wat SJC betreft kunnen er prachtige affiches ontstaan. Het is veel mooier om tegen clubs uit de regio te spelen dan helemaal naar Silvolde te moeten. Wij willen van die lange reisafstanden af. Alleen ons harde punt is zaterdag om 18.00 uur beginnen. Wij hebben veel spelers die op zaterdag werken: in winkels, in de horeca etc. Op de vergadering kregen we van sommige clubs te horen dat de zondagclubs ook maar om zaterdag 14.30 uur moeten gaan voetballen. Sorry hoor, maar dat gaat gewoon niet lukken. Dan krijgen we geen goed elftal op de been.

Als we tegen een club uit de buurt spelen, kan het wellicht (iets) eerder dan 18.00 uur. Maar voor een uitwedstrijd in Rotterdam hebben we nog een uur reistijd. Nogmaals: voor clubs die dichtbij liggen, willen we ons best flexibel opstellen. Maar ik verwacht ook enige flexibiliteit van de zaterdagclubs. Ik moet zeggen: tijdens de vergadering vond ik ze erg star. Als er water bij de wijn moet, dan van twee kanten.

Wat betreft de beloftenteams schaart SJC zich vierkant achter de zes clubs die begonnen zijn. Geen idee wat de KNVB allemaal aan het doen is. Sorry hoor, maar het is zowel in de prof- als amateurtak een zooitje aan het worden. Technisch gezien is het spel van de beloften mooi om te zien. Alleen in de hele entourage zullen dingen gewijzigd moeten worden. Het kan niet zo zijn dat Jong Vitesse in één seizoen 55 spelers mag opstellen. Ik heb ook scheidsrechters bij SJC over de vloer gehad die zeiden: ‘als ik een wedstrijd van een beloftenteam tegen een amateurelftal fluit, vertik ik het om de pasjes te bekijken’. Bij de beloftenteams kan het niet, waarom bij de amateurs dan wel? Zelfs in het scheidsrechterswereldje zit enig argwaan.

Pieter Vink, bestuurslid technische zaken vv Noordwijk
Als bestuur van Noordwijk staan wij er welwillend tegenover om ons te kunnen versterken met regionale teams in een regionale afdeling. Wij zouden het prachtig vinden als SJC erbij komt, en wellicht een club als Westlandia. Hoe regionaler, hoe interessanter. Zowel voor onze toeschouwers als sponsoren. Op voorhand zijn wij daar wel enthousiast over.

Natuurlijk willen wij het liefst om half 3 voetballen, maar wij kunnen ons ook wel voorstellen dat het met een eventuele toevoeging van de zondagclubs anders gaat worden. Wij willen dit graag, zien er belang in, en dan moet je misschien ook wat water bij de wijn doen. Het overleg willen wij graag aangaan als de KNVB erin meegaat.

Wat betreft de beloftenteams: we zijn fel tegen, net als alle andere amateurclubs als ik het goed begrijp. Voor ons is het helemaal niet interessant om naar AZ 2 of Twente 2 toe te gaan. Je hebt het vorig jaar gezien: AZ was met de kerst al kampioen en de rest speelde om de katse viool. Het kan bovendien niet zo zijn dat je tegen jongens voetbalt die 4,5 ton verdienen. En sommige jongens bij ons voor reiskosten komen. Ik ben in zijn geheel erg benieuwd hoe de KNVB zich op gaat stellen.

Jeroen Desar, bestuurslid technische zaken Ter Leede
Wij zijn er voor, indien de zondagclubs zaterdag om half 3 gaan spelen, dus ook tegen elkaar. In de Tweede Divisie is gebleken dat wedstrijden op vrijdag en maandag van beloftenteams, een paar duels op zaterdag verspreid over allemaal verschillende tijdstippen en vervolgens wat wedstrijden om zondag 14.00 uur niet heeft gewerkt. Dat heeft alleen maar verliezers opgeleverd.

De charme is toch juist dat je afloop van de wedstrijden de stand bekijkt en vervolgens kan zien of je gezakt of gestegen bent? Dat is leuk en creëert betrokkenheid. We willen best tegen SJC, DHC en Quick gaan spelen, graag zelfs, maar wel met z’n allen om zaterdag 14.30 uur. Of een halfuurtje later, dat maakt niet uit. Maar op het moment dat we op drie of vier verschillende tijdstippen gaan spelen, verdwijnt de hele betrokkenheid.

Op basis van de ervaringen van afgelopen seizoen in de Tweede Divisie vond ik het ongelooflijk dat ze met het plan zijn gekomen om in de Hoofdklasse hetzelfde te gaan doen. Leer je dan niet van je fouten? Dat maakt dat wij geen heil zien in een mislukt traject. Ze kunnen beter zorgen dat alles in de Jupiler League en Tweede Divisie op rolletjes loopt. Daar de scherpe kantjes en de kinderziektes eruithalen. Dan is het veel eenvoudiger om het te vertalen naar de Derde Divisie en later de Hoofdklasse.

Foto boven: Ron van der Linden
Foto midden: Johanna Wever
Foto onder: Ron van der Linden

POPULAIRE BERICHTEN