Lange tijd waren Foreholte en RKDEO in evenwicht zondag. En net toen iedereen op de Elsgeest zich neergelegd had bij een doelpuntloos gelijkspel, besliste Joost van Dam (voor het eerst in de basis) anders; hij schoot diep in blessuretijd de 1-0 tegen de touwen.

Euforisch was de reactie van het publiek, vooral na rust in grote getale toegestroomd, op de zeer late goal van Van Dam. De zege was ook zeer welkom, want na een uitstekende start van de competitie liet de ploeg uit Voorhout wat mindere resultaten aantekenen. Zo was er de nederlaag tegen ESDO, vervolgens het gelijkspel tegen Wilhelmus en daarna de kansloze nederlaag tegen BMT. Coach Marcel IJzendoorn gaf aan dat het niet makkelijk was geweest. ,,Na die 3-0 tegen BMT hebben we een week stilgestaan. Dan wil je iets recht zetten, maar je hebt geen mogelijkheid. Dus moest het vandaag gebeuren.”

Vlasveld                  Wouter Vlasveld maakte na ruim een half jaar blessureleed zijn rentree in de basis

Voor de coach was het niet gemakkelijk om elf namen op het wedstrijdformulier te zetten die ‘het dan maar moesten gaan doen’. ,,Het was wel een beetje puzzelen vandaag. Ik heb gekozen voor jonge jongens en het accent gelegd op het voetbal. Dat pakte uiteindelijk goed uit.”

IJzendoorn kon onder meer niet beschikken over Lukas Wiering die ziek afhaakte, en aanvoerder Tom Bleijswijk begon op de bank. Hij had twee weken niet getraind omdat hij druk bezig was zijn master-diploma binnen te halen. Door het afhaken van Wiering begon Wouter Vlasveld na ruim een half jaar afwezigheid door blessureleed weer in de basis. De verdediger had genoten van zijn rentree, maar moest zich, na twee keer behandeld te zijn met krampverschijnselen, laten wisselen. ,,Ik baalde daar wel van. Het ging eigenlijk best lekker en ik kwam steeds beter in de wedstrijd, ondanks dat ik niet op mijn favoriete positie stond. Uiteindelijk is het lekker dat we weer eens winnen. Ik dacht eigenlijk dat het een gelijkspel zou worden, maar ik zei op de bank al: hoe lang is het wel niet geleden dat we 0-0 hebben gespeeld?”

Lange tijd leek meer dan een 0-0 er niet in te zitten. Voor rust waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Foreholte begon scherp en vol energie en dwong enkele goede mogelijkheden af. Daarna was het RKDEO dat van zich deed spreken. De kansen die de Nootdorpers kregen werden echter slap afgewerkt en zodoende kon Niels van Schie, voorheen RKDEO, eenvoudig zijn doel schoon houden.

Foreholte                                                      Ongeloof bij Foreholte na een gemiste kans

Na rust drong Foreholte nadrukkelijk aan, maar bleef RKDEO, mede dankzij de uitblinkende doelman Dennis Hendriks, relatief eenvoudig op de been. De Voorhouters misten vooral voorin finesse. Spits Ralph Schiebroek werkte zich een slag in de rondte zonder echt gevaarlijk te worden. Rik Grondel zat niet lekker in de wedstrijd en Sam Lemmers, de afgelopen weken vaak scorend, was in de lucht heer en meester, maar over de grond vaak erg ongelukkig.

En zo kon het gebeuren dat een 19-jarige debutant in de basis, Van Dam, de wedstrijd mocht beslissen. De man van de wedstrijd zelf. ,,De voorzet van de zijkant werd nog aangeraakt. Tom Bleijswijk wilde gaan schieten, maar ik coachte hem om de bal te laten gaan, want ik stond er beter voor. Hij ging vervolgens wel aardig in het hoekje.”

En zo kreeg Foreholte dus het volle pond en op basis van de tweede helft, en vooral het aantal gecreëerde kansen, was dat verdiend. Meer dan RKDEO was Foreholte op zoek naar de winnende treffer en die viel dus in de dying seconds. Het bleek allemaal volgens het plan van de coach. IJzendoorn: ,,Ik had van tevoren gezegd de boel dicht te houden en pas in 88e minuut te scoren.” Om daar grijzend aan toe te voegen. ,,Ik heb dus ook meteen na de wedstrijd gevraagd ‘waarom scoren jullie dan pas in de 95e minuut?”

Foreholte – RKDEO 1-0 (0-0) 90+5. van Dam 1-0.

Foreholte: Van Schie, Van Dam, Dickhoff, Spreeuw, Vlasveld (60. Schinkelshoek), Jongbloed, Guijt, Brabander (54. Bleijswijk) Schiebroek, Lemmers, Grondel.

Tekst: Stefan Rijnders

Foto’s: Jeannette Dijkstra