We hebben er reikhalzend naar uitgekeken. Komend weekend gaan de Topklasse en de zondagse Derde Klasse van start, een week later beginnen ook de andere competities weer. VIDB beschouwt met alle regiotrainers aan de hand van een aantal vaste vragen voor op de tweede seizoenshelft. De aftrap is met Dick Schreuder, coach van Katwijk. 

Dick, wat is de doelstelling voor de tweede seizoenshelft?

,,Die is duidelijk: bij de eerste zeven eindigen. We hebben het goed gedaan de eerste seizoenshelft, maar zijn er nog lang niet. Er zijn genoeg clubs die de afgelopen jaren altijd in de top zeven zijn geëindigd en er nu niet bij staan. Neem IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys en GVVV. Er gaat nog veel gebeuren, daarvan ben ik overtuigd. Ploegen die voor de winterstop niet in vorm waren zullen dat nu wel worden en andersom.”

,,Voor ons geldt dat we voor op schema liggen. We staan in principe hoger dan vooraf gedacht. Willen we na de winterstop hetzelfde blijven brengen, dan zullen we beter moeten gaan spelen. Ploegen gaan rekening met ons houden en anders gaan spelen. We zullen keihard moeten blijven werken.”

Waar ben je tevreden over en waarover niet?

,,Ik ben tevreden over het niveau dat we als gehele selectie hebben gehaald. Waar ik niet tevreden over ben is dat sommige jongens onder hun kunnen hebben gespeeld. Zij zullen meer moeten gaan brengen. Er zijn jongens die teleurstellingen hebben gehad omdat ze wissel stonden of geblesseerd zijn geraakt. Maar iedereen moet het beste uit zichzelf halen.”

Je hebt het over jongens die hun niveau niet hebben gehaald. Zitten daar ook basisspelers bij?

,,Dat zeker. En dat weten die jongens zelf ook.”

Zijn er nog andere dingen die jou hebben kunnen bekoren?

,,Tot nu toe zijn we in wedstrijden nog niet echt in de problemen geweest. We hebben elke wedstrijd grip gehad en laten zien dat we met het niveau meekunnen. En constant niveau hebben we laten zien. Natuurlijk zit er wel eens een mindere wedstrijd tussen of een mindere fase in een wedstrijd, maar dat is logisch. Je kunt nooit negentig minuten lang goed spelen. We hebben een wedstrijd gehad waarin we dat bijna deden en die verloren we notabene. Tegen IJsselmeervogels thuis.”

Wie wordt er kampioen en wie degradeert er?

,,Dat van de degradant vind ik erg moeilijk. Het is bijna elke week anders onderin. Ik gun het niemand en ik vind het ook niet respectvol om nu namen te gaan noemen.”

,,Als kampioen tip ik Kozakken Boys. Die ploeg staat niet voor niets bovenaan en heeft laten zien heel constant te zijn. Daarnaast kunnen ze meerdere speltypes hanteren. Ze kunnen met druk vooruit spelen, maar ook compact. Ze hadden vorig seizoen al een goede selectie en die is nu verder uitgebreid. Ik schat Kozakken Boys het hoogste in.”

Denken jullie nog aan een kampioenschap of doet dat niet ter zake?

,,Nee, dat doet voor mij nu niet ter zake. Het enige wat telt is een plek bij de eerste zeven. De stand op dit moment zegt helemaal niets. Wij moeten gewoon hard blijven werken. Op iedere training en in elke wedstrijd. Kijk, weet je wat het is. Stel dat wij straks drie keer verliezen, dan zegt iedereen: Katwijk haakt af. Maar zo zie ik het niet. We haken helemaal niet aan of af. Voor ons telt alleen de eerste zeven. Een kampioenschap zien we eventueel aan het einde van het seizoen wel, mocht blijken dat we er nog steeds goed voor staan.”

Hoeveel punten denk je nodig te hebben voor het behalen van de doelstelling?

,,Ik richt me alleen op Scheveningen en vervolgens op de tegenstander van de week erna. Ik ben wel van de lange termijn, maar ook van de korte termijn. Elke wedstrijd zijn er drie punten te verdienen. Aan berekeningen dat we nog dertig punten nodig hebben en dus tien keer moeten winnen, doe ik niet.”

Tot slot: er is de laatste week veel nieuws over vertrekkers bij Katwijk. Is dat iets waarover jij je zorgen maakt?

,,Nee hoor. De selectie wordt budgettair kleiner. Dat is een algemeen iets, en dus ook bekend in de spelersgroep. Het is altijd een komen en gaan van spelers. Spierdijk had kunnen blijven als hij had gewild en De Jel ook. Het is niet zo dat jongens weggestuurd zijn, maar spelers maken andere keuzes. Ik zal elke selectiespeler hetzelfde behandelen, of ze nu weggaan of niet.”

POPULAIRE BERICHTEN