Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen.

Willem, hoe was het zaterdag bij  Katwijk – Scheveningen?

,,Ik vond het een goede wedstrijd van Katwijk. Ze hebben verdiend gewonnen, want ze waren de betere ploeg. Er waren in mijn ogen veel uitblinkers. Na afloop sprak ik Dick Schreuder nog even en die beaamde dat. Er hadden zomaar zes spelers tot man van de wedstrijd verkozen kunnen worden.”

Wie waren volgens jou de uitblinkers?

,,Ik vond Van Noord erg sterk. ‘En die ernaast dan’, zei Schreuder vervolgens over Stefan Stam. Daarnaast vond ik dat Jeffrey Jongeneelen zijn rol als spits goed invulde. En dat terwijl hij in mijn ogen niet eens veel bruikbare ballen kreeg. Robbert Susan was zoals altijd goed. Katwijk speelde gewoon erg sterk, tegen toch geen verkeerde tegenstander. Scheveningen heeft gewoon een goede ploeg, al hebben ze veel blessures. Het siert John Blok wel dat hij zich daar niet achter verschuilt.”

,,Het was lekker dat Katwijk Mengerink nog achter de hand had. Zo’n jongen, en dat heeft Raily Ignacio ook, boezemt toch angst in als die in de zestien komt. Die jongens scoren makkelijk. Ik vond de strafschop wel terecht, maar die overtreding van Ruben Koorndijk was niet nodig geweest. Er liep nog iemand naast. Maar het was wel degelijk een overtreding. Verdedigers worden dan toch panisch als zo’n Mengerink in de buurt is.”

Wat zegt het dat Mengerink zich, geblesseerd, bereid toonde om in te vallen?

,,Dat zegt iets over het team en het groepsgebeuren. Mengerink wilde risico nemen voor een goed resultaat. Hij was natuurlijk niet ingevallen als het niet nodig was geweest. Zo zie je maar weer dat de breedte van de selectie ook het resultaat bepaalt. Mengerink was nodig voor Katwijk. Hoewel hij de winnende goal niet zelf maakte, had hij toch een aandeel.”

Hoe duidt jij de overgang van Jongeneelen naar Rijnsburgse Boys?

,,Ik heb hem zaterdag na afloop ook voor de camera gehad en ik snap het wel. Hij is zijn basisplaats kwijt, daar was hij heel eerlijk in, en wil op het hoogste niveau blijven spelen. Hij heeft ook met Scheveningen en FC Rijnvogels gesproken, maar had het beste gevoel bij Rijnsburgse Boys.”

Maar toch, een overstap van Katwijk naar Rijnsburgse Boys. Dat is niet zomaar iets…

,,Hij is de derde al in de laatste twee of drie jaar. Leonard en Van Eeuwijk gingen hem voor. Het is wel vaker gebeurd, en ook andersom. Hans Zwaan ging van Rijnsburgse Boys naar Katwijk en Peter van Duijn ook. Het ligt niet zo gevoelig. Het was anders geweest als een echte clubjongen was overgestapt. Nee, een spraakmakende transfer vind ik het niet.”

Verwacht jij dat Jongeneelen er op de Middelmors weer bovenop gaat komen?

,,Absoluut, Jongeneelen is gewoon een goede voetballer. Hij had ook mogen blijven bij Katwijk. Ik vond dat hij het zaterdag naar behoren invulde, op een plek die hij niet gewend is, dat zegt ook wel iets. Hij is bovendien als voetballer nog niet versleten. Hij is nog geen 37 of 38. Zijn beste jaren moeten nog komen. Jongeneelen gaf wel aan dat hij een aantal wedstrijden niet zo goed heeft gespeeld. Bij Katwijk kan je dan makkelijk gepasseerd worden, omdat ze een brede selectie hebben. Maar Jongeneelen en Van Oijen, die zaterdag dan disciplinair wissel stond, gaan echt wel weer spelen. Ze kunnen het voetballen toch niet verleerd zijn?”

Vind jij de overgang van Raily Ignacio naar Kozakken Boys wel spraakmakend?

,,Buijs en Ignacio kennen elkaar van hun ADO-tijd. Ik heb daar zelf ook zeven jaar rondgelopen. Ik wist niet dat ze al die tijd steeds contact hebben gehouden. Ignacio zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Dat begrijp ik op zich wel. Wat wel opvalt is dat het eerste seizoen van Ignacio bij een nieuwe club altijd het beste is. Als dat weer gebeurt, zit Kozakken Boys goed volgend seizoen. Ignacio is gewoon een goede voetballer. Dat het nu minder gaat, ligt echt niet alleen aan hem. De hele ploeg draait minder. Het hele dorp is over hem heen gevallen, maar toch legde hij er zaterdag gewoon weer twee in. Ignacio heeft altijd bij de topamateurs gespeeld en Kozakken Boys past in het rijtje met Spakenburg en Rijnsburgse Boys. Qua reistijd scheelt het ook niet veel. Ik heb begrepen dat hij er vanuit Den Haag een minuut of vijftien langer over doet om in Werkendam te komen dan in Rijnsburg. Dat is te overzien.”

Hoe belangrijk was de zege van Rijnsburgse Boys bij Barendrecht overigens?

,,Die was heel erg welkom. Ik gun het de hele club, maar vooral Niek Oosterlee en Willem Brugmans. Ik heb begrepen dat er heel hard is gewerkt de afgelopen tijd. Er zijn gesprekken geweest en er is keihard getraind. Niek wil Rijnsburgse Boys echt naar de Tweede Divisie loodsen. Ik begreep ook dat Van Eeuwijk erg goed speelde. We weten allemaal wat die jongen kan. Laten we voor Rijnsburgse Boys hopen dat-ie het de hele tweede seizoenshelft gaat laten zien.”

Net als Jongeneelen hebben we de laatste jaren te weinig van Van Eeuwijk gezien. Of is dat te zwart-wit gesteld?

,,Martin is blessuregevoelig. Hij heeft wat pijntjes gehad en was ook niet helemaal fit. Hij is bovendien iemand die vertrouwen nodig heeft. Maar een fitte en scherpe Van Eeuwijk zou overal spelen. Hij is creatief en heeft een goede balbehandeling, al zijn er natuurlijk ook dingen die beter kunnen.”

Waarom was deze overwinning volgens jou zo broodnodig?

,,Het was een onrustige week, nadat bekend werd dat Oosterlee weg moest. In de communicatie zijn enorme fouten gemaakt, dat is duidelijk. Ze gingen met een slecht gevoel de winterstop in. Als Rijnsburgse Boys bij Barendrecht had verloren, was het wel heel lastig geworden. Nu ziet het er een stukje beter uit. Ik heb begrepen dat het zaterdag een eenheid was: voor en met elkaar. Brugmans was heel content. Zonder daarover details te willen prijsgeven, vertelde hij dat er heel veel is gedaan om alles weer op de rit te krijgen. Met name Oosterlee heeft er enorm veel extra tijd ingestoken.”

Wat zegt dat over Oosterlee?

,,Dat hij een pure prof is. Iedereen roept dat hij geen prijzen heeft gepakt met Rijnsburgse Boys. Maar hij heeft ze naar de Topklasse gebracht, dat is gewoon een prijs. Hetzelfde geldt voor plaatsing voor de Tweede Divisie. Niek is een goede trainer. Hij wordt niet voor niets landskampioen met FC Lisse. Zijn vakmanschap staat niet ter discussie. Hij wil er alles aan doen om ze naar de Tweede Divisie te loodsen. Laten we eerlijk zijn: hoe beter hij afsluit, hoe beter dat voor zijn cv is. Hij zit natuurlijk nog zonder club voor volgend seizoen.”

Oosterlee verwacht zelf volgend seizoen trainer van ‘FC UWV’ te zijn.

,,Dat heeft hij ook voor mijn camera gezegd. Het is een beetje vergelijkbaar met het Verdonkschot-verhaal van vorig seizoen. Die kreeg ook vrij laat te horen, volgens mij nog een maand later, dat hij weg moest. De meeste clubs zijn al voorzien. Het zal lastig worden voor Oosterlee, maar je weet het nooit.”

Wat weet jij van Pieter Mulders, de opvolger van Oosterlee?

,,Niet veel. Ik heb hem een keer zien coachen toen Kon. HFC tegen VVSB speelde. In zijn doen en laten is hij een heel ander type dan Oosterlee. Niet beter of slechter, maar anders. Oosterlee vergelijk ik een beetje met Arie Lagendijk, die vaak rustig op de bank zat. Mulders, zoals ik dat toen heb gezien, coacht gedrevener, en staat vaker op. In dat opzicht lijkt hij een beetje op Wim Eilander die vroeger trainer van Lisse was. Al liep die bij wijze van het liefst helemaal met de linksback mee en wilde hij zelf de voorzet geven. Zo druk is Mulders op het oog niet. Ik vind Wilfred van Leeuwen qua coaching er een beetje tussenin zitten. Die roept af en toe wat en gaat dan weer zitten. Het is maar net wat je als trainer voorstaat. In principe hoef je, als het allemaal goed is uitgelegd, tijdens de wedstrijd niet veel meer te doen.”

Wat vind jij van de start van FC Lisse: 1-1 tegen DVS ’33?

,,Naar omstandigheden hebben ze het goed gedaan. Ze hebben met tien man een punt gepakt tegen een goede ploeg. Ik begreep van mijn collega Herman dat ze zelfs kansen op meer hadden. Het was jammer dat Valk zo vroeg al zijn tweede gele kreeg. Ik begreep ook dat de overschrijving van die nieuwe jongen (Murat Onal) nog niet helemaal rond is. Die heeft nog geen spelerspas. Jammer, want het ontbeert FC Lisse wel aan scorend vermogen.”

,,Maar dat heeft niet alleen FC Lisse, dat hebben meer clubs. Daarom zijn jongens als Ignacio, Mengerink en Serbony zo gewild. Alle clubs zoeken spelers die makkelijk scoren.”

De Ruiter verwacht dat Lisse tussen plaats acht en twaalf gaat eindigen. Wat vind jij van die uitspraak?

,,Dat hij heel realistisch is. Als het tegenzit gaan ze het nog heel moeilijk krijgen. En als het meezit, kunnen ze over vijf weken de doelstelling aanpassen en wellicht om de tickets voor de Tweede Divisie gaan strijden.”

Je was zondag bij Teylingen. Dan heb je ongetwijfeld een goede Wessel Zonjee gezien?

,,Nou, die had het niet echt heel druk. Ik heb vooral een heel goede Dorus van der Voort gezien. Het was eigenlijk een ongelijke strijd: Goliath tegen Klein Duimpje, ondanks dat het in de heenwedstrijd nog spannend was. Teylingen was de veel betere ploeg. Eigenlijk is het twee klassen verschil. Teylingen is top Derde Klasse. Altior eindigde vorig seizoen als zesde in de Vierde Klasse en is eigenlijk per ongeluk onder gunstige voorwaarden via de nacompetitie gepromoveerd. Ik stond naast een aantal bestuursleden van Altior. Leuke mensen, die erg trots zijn op hun accommodatie. Ze hebben mij uitgenodigd om een keer te komen kijken bij een thuiswedstrijd van ze. Dat ga ik zeker doen.”

,,Bij Altior deed Anton den Haan mee, oud-speler van Quick Boys en Noordwijk. Die is aan het afbouwen bij Altior. Dat hij hoger gespeeld heeft, kon ik er niet van afzien. Maar het was ook moeilijk voor hem, want Teylingen was veel beter. Wellicht dat Den Haan in de Vierde Klasse tegen gelijkwaardige tegenstanders wel het verschil kan maken.”

POPULAIRE BERICHTEN