Het moet voor de Lissenaren ook een vreemde gewaarwording zijn geweest. De ploeg die de voorbije maanden status verwierf met heldhaftige comebacks, leidde bij rust tegen Rijnsburgse Boys met 0-3. Een ongekende luxe, die in de tweede helft nog bijna werd verspeeld. De achtervolging van de opgeleefde thuisploeg stokte echter na de 2-3. ,,De gelukkigste heeft vandaag gewonnen, dat zeker”, sprak de winnende coach Robbert de Ruiter. ,,Het zat niet tegen.”

Derby’s hebben de naam kwalitatief zelden hoogstaand te zijn. Maar wat Rijnsburgse Boys en FC Lisse op de mat legden, was bij vlagen wel van een heel miserabel niveau. Het begon al met die hopeloze openingsfase van Rijnsburgse Boys. Na twintig seconden kreeg Lisse een penalty na een overtreding van Renee Troost op Koen Fokkema. Tom Zoontjes legde vervolgens succesvol aan vanaf elf meter: 0-1.

Het was niet bepaald de middag van Troost, al moet daarbij opgetekend worden dat meer spelers ver van hun niveau verwijderd bleven. De verdediger speelde ook een negatieve hoofdrol bij de 0-3 van Thierry Monteny. Het was niet verwonderlijk dat Troost na de rust in de kleedkamer achterbleef, samen met Jeffrey Vlug. Tussen zijn fouten door had Cijntje met een fantastische knal in de kruising voor de 0-2 gezorgd. De aanvaller kon vrij uithalen na uitglijden van Niek Ossevoort.

Dodelijk effectief
En zo was de sensatie én ook verrassing compleet. Lisse leidde na 29 minuten met 0-3. De ploeg, waarvan nota bene de eigen trainer De Ruiter concludeerde dat die scorend vermogen mist, toonde zich dodelijk effectief. ,,We speelden eigenlijk één van onze minste helften van het seizoen.”

,,Dat is misschien wel typerend voor het voetbal”, stelde de coach, om zich vervolgens tot het journaille te richten. ,,Jullie hebben allemaal blocnotes mee en moeten er over schrijven, maar soms is voetbal ook gewoon onbeschrijflijk.”

Een lezing die collega-coach Niek Oosterlee onderstreepte. De Alphenaar was in meerdere opzichten not amused over wat hij de eerste helft had gezien. ,,Het was gewoon kinderwerk van onze kant. Schlemielig. Het begon al met die penalty in de eerste minuut. Hoeveel scheidsrechters durven de bal al na twintig seconden op de stip te leggen? De scheidsrechter was heel overtuigd. Het was meteen ook het enige waar hij overtuigend heeft gehandeld. Het is misschien heel goedkoop om te zeggen, maar hij heeft het nooit een wedstrijd laten worden. Ook heeft hij niet opgetreden tegen het vele tijdrekken van FC Lisse.”

Onmachtig
,,Bij de 0-2 gleed er iemand van ons uit”, vervolgt Oosterlee. ,,De 0-3 kon ik zelf niet goed zien, maar ik hoorde van iedereen dat het heel slecht verdedigen was.” Het matige Rijnsburgse Boys stichtte zelf nauwelijks gevaar, behoudens twee halve kansen voor Raily Ignacio. Dat de ploeg al tweeënhalve maand voor eigen publiek niet had gescoord, voelde op dat moment niet vreemd aan.

In de tweede helft kwam Rijnsburgse Boys beter voor de dag. De Uien putten hoop uit de vroege 1-3 van Martin van Eeuwijk (volgend seizoen weer terug bij FC Lisse). Waar Oosterlee sprak van schlemielige tegengoals, deed Robert van Boxel er namens FC Lisse nog een schepje bovenop. De ervaren oud-prof peerde een ogenschijnlijk niet al te moeilijke voorzet zo achter zijn eigen doelman Mark de Vries: 2-3

,,Het liep zoals we het wilden”, vond Oosterlee. ,,We spraken in de rust af dat we voetballend in de wedstrijd terug wilden komen. Als we meteen opportunistisch waren gaan spelen en we hadden de 0-4 tegen gekregen, dat was het definitief beslist geweest. De 2-3 viel halverwege de tweede helft. Ik had het idee dat we de gelijkmaker ook nog wel zouden maken.”

Ongelukkige wissel
De entree van Joost Leonard, die even voor de 2-3 in het veld was gekomen, pakte ongelukkig uit. Doordat Rijnsburgse Boys de (voorspelbare) lange bal ging spelen, kreeg Lisse de controle terug. In de slotfase was het eerder wachten op de 2-4 dan op de 3-3. Lisse speelde het op de counter bijzonder slecht uit. Typerend was een aanval waarop Fokkema en Cijntje alleen op Van Nieuwkoop afgingen. Cijntje besloot vervolgens zelf te schieten, waardoor Van Nieuwkoop kon redden.

Al met al was het een vermakelijke middag, maar niet vanwege het voetbal. Dat was onder de maat. De spanning vergoedde veel. Dat Van Eeuwijk tot man van de wedstrijd werd verkozen, was veelzeggend. Vond de spelmaker zelf ook. ,,Ik speelde niet eens goed. Eigenlijk had niemand het verdiend om man van de wedstrijd te worden.”

Zijn coach, Oosterlee, baalde flink. ,,Lisse komt op vier punten van ons. We hadden bij winst hen kwijt kunnen raken. In plaats van daarvan sluit Lisse aan en hebben we er weer een concurrent bij. Dat is zonde.”

Rijnsburgse Boys – FC Lisse 2-3 (0-3). 1. Zoontjes (strafschop), 9. Cijntje 0-2, 28. Monteny 0-3, 52. Van Eeuwijk 1-3, 67. Van Boxel 2-3 (eigen doelpunt)

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Tillema, Hessing, Troost (46. Freke), Ossevoort, Celen (63. Leonard), Van der Vijver, Van Eeuwijk, Vlug (46. Sardar), Ignacio, Wijks

FC Lisse: De Vries, Buijs, Van Boxel, Zoontjes, Rifai, Van Heulen, Rauws, Monteny (78. De Goede), Cijntje, Vermeulen (5. Pauw, 64. Onal), Fokkema