Hoe onvoorspelbaar een wedstrijd kan verlopen, werd zondag maar weer eens duidelijk op de Hillegomse Zanderij. ROAC leek in veilige haven na de verkregen 0-1 voorsprong. Met de moed der wanhoop zette de equipe van Bas Naber in de absolute slotfase aan om (minimaal) een punt te pakken. Dat werden er drie en daar had niemand meer op had gerekend.

Naber: ,,We hebben de laatste twintig minuten volle bak gespeeld. Je weet dat daar risico’s aan zijn verbonden. Die gok moet je nemen en dat pakte goed uit. Als je dan toch nog wint in zo’n kort tijdsbestek geeft dat een onbeschrijflijk goed gevoel. Ja, ik kan mij ook voorstellen dat het voor ROAC heel zuur is.”

SV Hillegom kent ook de andere kant van de medaille. In de vorige competitiewedstrijd, de laatste van 2015, kreeg de ploeg bij RKDEO twee doelpunten in blessuretijd tegen. Daardoor ging een zekere overwinning in rook op en moesten de Hillegommers genoegen nemen met een gelijkspel (3-3).

Frank de Groot was het die Hillegom ditmaal op het goede spoor bracht.  Hij zette zijn ploeg in de 87e minuut op gelijke hoogte met een rake kopbal: 1-1. Drie minuten later ging ROAC-verdediger Freek Heemskerk in de fout toen hij Nick van Staveren naar beneden trok in het strafschopgebied. Scheidsrechter Post wees resoluut naar de stip. Ruben Beentjes bleef vervolgens koel: 2-1. Tien seconden na de aftrap was het klaar en floot Post af.

Hillegom 3                                  Aanvoerder en uitblinker Frank de Groot stoomt op

Als er een ploeg is die dit seizoen al veel complimenten in ontvangst heeft genomen over het vertoonde spel, dan is het ROAC wel. Alleen leverde het tot nog toe weinig op voor de ploeg van Erwin van der Lugt. Er gaat altijd wel weer iets fout, waardoor de punten misgelopen worden.

De eerste helft werd afgesloten met een brilstand. De kansenverhouding was redelijk in evenwicht. Hillegom kreeg enkele mogelijkheden via Aidan Ryan en Jeroen Dedel. Laatstgenoemde raakte ook nog de lat en een inzet van Van Staveren leverde ook niets op. Hillegom was niet echt in goeden doen. Veel balverlies en het hanteren van de lange bal lagen daaraan ten grondslag. Het was ook de verdienste van ROAC, dat uitstekend partij bood. De bezoekers konden een aantal keer gevaarlijk worden door Thijs van Seggelen en Dick Heemskerk, maar er vielen geen goals te noteren.

Fysiek ongemak
Naber had in de aanloop naar de herstart van de competitie nogal wat personele gebreken. Dedel zou eigenlijk helemaal niet spelen, omdat zijn hamstringklachten weer opspeelden. Na overleg met de fysio verscheen hij toch aan de aftrap. Dedel hield het 55 minuten vol, waarna Beentjes hem afloste. De spelmaker had net als Daan Ruigrok griep gehad. Doelman Pieter Witteman verving Ruigrok onder de lat en keepte foutloos.

ROAC begon ook de tweede helft goed. Het was duidelijk op zoek naar een goal. Constant werden de stellingen van Hillegom bestookt. Na een uur leidde het tot succes. Een dieptepass op Martijn van Trigt betekende de 0-1. Een verdiende voorsprong op dat moment en een domper voor de ploeg van Naber.

Van wanten weten
Er ontvouwde zich vervolgens een heerlijke wedstrijd. Veel spanning en passie van beide kanten, met overigens ook veel fouten. Voorop in de strijd bij Hillegom ging De Groot. Wie anders zou je zeggen. De verdediger heeft vaker met het bijltje gehakt en weet van wanten. In het laatste kwart van de wedstrijd was De Groot veel in het zestienmetergebied van ROAC te vinden. Het leek allemaal op niets uit te lopen.

Maar De Groot dacht daar zelf anders over en kopte drie minuten voor tijd schitterend raak, zo over keeper Bob Brugman heen: 1-1. En het werd nog mooier op de Zanderij, toen Beentjes de door Van Staveren versierde penalty feilloos inschoot.

Van Staveren was er na afloop nog beduusd van; ,,Ik was al heel blij dat we de gelijkmaker nog scoorden. Ja, het was echt een penalty. Ik werd door de aanvoerder naar beneden getrokken. De scheidsrechter stond er met zijn neus bovenop. Ik dacht: als die penalty er ook nog ingaat, word ik helemaal gek. Ruben schoot hem uitstekend binnen. Het was inderdaad niet onze beste wedstrijd, maar als je dan uiteindelijk toch de punten binnenhaalt is dat mooi meegenomen. Frank de Groot was de motor vandaag. Die geeft nooit op en gaat er altijd voor.”

SV Hillegom –ROAC 2-1 (0-0). 60. 0-1 Van Trigt, 87.  De Groot 1-1, 90+3. Beentjes 2-1 (strafschop)

SV Hillegom: Witteman, Van den Berg, De Groot, Van de Neut, Van Leeuwen, Maitan, Pijpers, Sobhi, (80. Tebbens), Ryan, Van Staveren, Dedel, (55. Beentjes)