Verliezen van een ploeg die het betere voetbal in huis heeft is geen schande. Maar als de manier waarop dat gebeurt de verliezend coach een vervelende nasmaak oplevert, dan is voetbal eigenlijk helemaal niet leuk. Dat  laatste ging zondagmiddag op voor trainer Stephan Spruijt van FC Lisse in de thuiswedstrijd tegen het Haagse Laakkwartier.

Allereerst zwaaide Spruijt de tegenstander alle lof toe voor het vertoonde spel. Over het (verbale) gedrag van Laakkwartier was de trainer echter allerminst te spreken. ,,Daar ben ik op dit moment echt helemaal ziek van”, oordeelde een teleurgestelde oefenmeester. ,,En dan moet je niet denken dat ik dit zeg omdat we vanmiddag verloren hebben. Op de winst van Laakkwartier viel helemaal niets af te dingen. Maar als er zelfs kort voor tijd, bij 0-3, nog steeds over een uitbal of vrije trap gezeurd en geziekt wordt, haak ik even af”, spuwde Spruijt zijn gal.

 ,,Op zo’n manier is mijn middag naar de knoppen. Daar komt een trainer bij (Jeffrey Frijters) die om kaarten voor de tegenstander staat te zeuren, een geschorste speler op de tribune die de meest nare dingen roept en niet gecorrigeerd wordt: het hield niet op. Bij FC Lisse lopen heus niet allemaal heilige boontjes rond, maar ik heb het idee dat het bij ons een incident is en bij hen structureel. Dat zijn zaken die ik overigens elders in onze regio ook hoor als het om tegenstanders uit het Haagse gaat.  Voor mij is het dit keer het verhaal van de druppel en de welbekende emmer. En dat voor een ploeg die dit soort zaken helemaal niet nodig heeft. Er zit voetbal voldoende in. Dit is dus ook geen kruistocht tegen deze specifieke tegenstander. Het komt meer voor”, aldus Spruijt.

Hans van Laar, teammanager van Laakkwartier, herkent zichzelf en zijn club niet in de aangestipte kritiek en wil zich daar graag van distantiëren. ,,Ik heb Stephan Spruijt direct na afloop gesproken en toen hij mij met deze zaken confronteerde  heb ik hem verteld dat wij ons als (voltallig) bestuur aan de overzijde van de dug-outs bevonden. Van die zaken heb ikzelf niets meegekregen. Er zijn twee gele kaarten uitgedeeld in totaal, dus wat dat betreft was het ook normaal. Laakkwartier is meer dan voetbal alleen. Ook wij hebben een belangrijke sociale taak. Die staat bij ons hoog in het vaandel. In 2014 zijn wij als club door de KNVB met de Meer Dan Voetbal Award beloond. Louis van Gaal heeft hem ons persoonlijk overhandigd. Met de geschorste speler  die zich verbaal zou hebben laten gaan, zal ik nog deze week nog persoonlijk contact opnemen om zijn kant van het verhaal te horen.” Van Laar wilde eraan toevoegen dat hem juist afgelopen week op VIDB een artikel onder ogen kwam waarin Spruijt zich voornam om wat minder druk en emotioneel langs de lijn te gaan coachen.

Zwijgen
Door de bovenstaande gang van zaken leek het gebeuren tussen de witte lijnen bijna bijzaak. Dat was het duel tussen middenmoter FC Lisse en subtopper Laakkwartier echter niet. De bezoekers openden sterk tegen een thuisploeg die zich gaandeweg de eerste helft wat meer op gang trok. Door een klutsgoal na 34 minuten keek de thuisploeg tegen een 0-1 achterstand aan, waarna het via het duo Patrick Schaap en Bas Vermeulen nog wel twee mogelijkheden kreeg. De gelijkmaker bleef echter uit.

,,In de rust namen we ons voor om de schroom van ons af te gooien en ook meer voor de bal te gaan spelen. Dat ging best goed. Bij counters bleef het oppassen geblazen, maar ook toen hielden we stand. Uiteindelijk gingen we het schip in, omdat we bij een vrije trap die laag in onze zestien kwam niet goed anticipeerden.”

Na de 0-3 was de koers gelopen. ,,Het tekent mijn spelers dat ze niet wilden opgeven en er toch nog in slaagden de 1-3 te produceren”, deelde Spruijt zijn manschappen een pluim uit. ,,We hebben verloren van een ploeg die voetballend beter is. Dat kan gebeuren. Wat de rest betreft doe ik er nu verder het zwijgen toe. Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen.”

FC Lisse – Laakwartier 1-3 (0-). 34. Mhamdi 0-1, 76. Brasdorp 0-2, 78. Mansouri 0-3, 85. Van Rooijen 1-3

FC Lisse: Hogervorst, Meiland, Bram Prins, Tibboel, Ten Have, Hoejenbos (75. Van Schagen), Vermeulen, Van Beelen, Van der Veek, Schaap, Segers (61. Van Rooijen).

Foto: Hubert Habers

POPULAIRE BERICHTEN