Er zijn vaak wedstrijden in een voetbalseizoen, waarvan je achteraf pas beseft dat het sleutelduels waren. Een heel duidelijk geval was gisteren Foreholte tegen DOSR. De ploeg van Marcel IJzendoorn werd ongenadig hard op de pijnbank gelegd en met 0-4 van de eigen Elsgeest geveegd. Een buitengewoon grote nederlaag voor de ploeg die wil meestrijden om promotie.

Wie de uitslagen zondagmiddag doornam, zal met grote verbazing hebben gekeken naar Foreholte. Zo’n ruime nederlaag werd in competitieverband al lang niet meer geleden. ,,Zo voelden wij het ook”, zegt aanvaller Rik Grondel. ,,Dit mag gewoon niet. Maar al hadden we nog een uur doorgevoetbald, dan nog hadden wij niet gescoord. Want zo’n wedstrijd was het.”

Te makkelijk
Het duel tussen de subtoppers was al na een kwartier zo goed als beslist. Foreholte begon ongewoon slap aan het duel en werd overrompeld door de bezoekers. Een 0-2 achterstand was het gevolg. Eerst mocht een speler van DOSR, na slap ingrijpen, zomaar de 0-1  maken. De 0-2 was volgens Grondel wel een mooie goal. ,,Een mooie opening, gevolgd door een dito voorzet en die gozer kan hem bij de tweede paal zo binnentikken. Maar het ging allemaal wel te makkelijk.”

Werk aan de winkel dus voor de roodwitten, maar het ging van kwaad tot erger. ,,We hadden zoiets: als we snel die 2-1 maken kan het nog.” Tot de rust liep de ploeg geen verdere schade op. Net toen de Foreholte-spelers de veters weer hadden gestrikt, lag de derde treffer achter doelman Jim Duindam. ,,Alle goede bedoelingen kunnen dan gelijk de prullenbak in. Waar we normaal de mouwen kunnen opstropen en dan alsnog de wedstrijd kunnen ombuigen, zat dat er totaal niet in. Iedereen had een complete off-day.”

Sowieso was het niet de dag van Duindam. Ging hij bij de derde treffer al half de mist in door de bal te missen, bij de vierde goal sloeg hij de bal zelf het doel in. ,,Vorige week pakt Jim drie punten voor ons. Nu had hij een mindere dag.” Duindam, pas 19 jaar, vervangt voorlopig de eerste sluitpost Niels van Schie die last heeft van blijvende hoofdpijn. ,,Een CT-scan heeft geen tumor aan het licht gebracht, maar wat het wel is, weten ze ook niet. Dus wanneer Niels terug is, valt niet te zeggen.”

Keuzes maken
Een blik op het wedstrijdformulier leerde dat IJzendoorn, net zoals de afgelopen weken, maar liefst vijf spelers van onder de twintig jaar had opgesteld. Ervaren jongens als Oscar Arroyo, Wouter Vlasveld en Jelle Geerlings zaten op de bank. Van jonge jongens kun je nu eenmaal niet verwachten dat zij alle weken op een bepaald niveau acteren. Voor Foreholte dreigt, als het op deze voet verder gaat, het seizoen op een sof uit te lopen. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden. Of met jonge jongens verder gaan en voor lief nemen dat de ploeg met niets staat, of routine brengen waarmee de kans groter wordt dat er toch nog nacompetitie veilig gesteld kan worden.

,,Daar ben ik het wel mee eens”, zegt Grondel. ,,Maar bijvoorbeeld Oscar is net weer fit. Die kon nog niet spelen. Waarom Wouter op de bank zat, is een vraag voor de trainer. Toni Arroyo komt er ook weer aan, dus zo komt langzaam wel weer iedereen terug. Het is nu aan de trainer. Met die jongens hebben we vorig seizoen alle successen behaald en we kunnen achterin en voorin wel wat steunpilaren gebruiken als je ons doelsaldo bekijkt.”

Dat doelsaldo is nu min een. ,,We scoren moeilijk. Sam Lemmers is topscorer en daarna kom ik met vijf treffers. Daarna een aantal spelers met een. Onze twee spitsen zijn we voorlopig ook kwijt. En ook achterin geven we iets te veel weg.”

Foreholte staat nu nog vierde, maar door de zege is DOSR wel op twee verliespunten gekomen. De top drie is inmiddels zo ver weg dat het behoud van die vierde plek nu alle prioriteit heeft. ,,Klopt. Dan houd je de kans op nacompetitie met een vervangende periode. We hadden hele goede zaken kunnen doen en DOSR op acht punten kunnen zetten. De koppies moeten leeg en over twee weken tegen Voorschoten ‘97 moeten we er weer staan.”

Foto: Kees Kuijt

POPULAIRE BERICHTEN