Het bekeravontuur van VVSB was al historisch, maar gaat na een waanzinnige avond in Den Bosch als legendarisch de boeken in. Het moet één van de spectaculairste comebacks aller tijden zijn geweest. VVSB speelde een verloren wedstrijd tegen FC Den Bosch en niemand, maar dan ook helemaal niemand hield rekening met een wederopstanding van de Noordwijkerhouters. Maar in de absolute slotfase, in een tijdsbestek van vijf minuten, werd een 2-0, achterstand omgebogen in een 2-3 overwinning.

Ongeloof en verbijstering maakte zich meester van de zesduizend aanwezigen in de Vliert. Het was werkelijk ongekend, deze waanzinnige climax. Het begon met de kopbal van Tommy Bekooij uit een corner, in de 82e minuut. Een minuut later schoot Peet van der Slot, ingebracht als verdedigende middenvelder, na een prachtig hakje van Tomas Tavilla de gelijkmaker binnen: 2-2. En het sprookje werd nog mooier, toen Maikey Parami profiteerde van een enorme blunder van FC Den Bosch-doelman Kees Heemskerk.

De wereld stond op zijn kop. Een zekere halvefinaleplaats voor de huidige nummer 14 van de Jupiler League, de eerste sinds 1993, was uit handen gegeven. In de blessuretijd probeerden de Brabanders de opgelopen schade nog weg te poetsen, maar VVSB bleef overeind. Op een manier waarop die paste op deze bizarre bekeravond. Khalouta veranderde een bal die op weg naar de kruising leek van richting, waardoor het leer over ging.

VVSB hield stand en na het verlossende fluitsignaal ontvouwde zich opnieuw een waar volksfeest. Die op Woudestein na de zege op Capelle mocht er al zijn, maar dit was er één van een andere gradatie. VVSB waande zich in een sprookje. Niemand kon het eigenlijk geloven, maar het maakte het tafereel alleen maar mooier. Met de dertienhonderd aanwezigen werd het feest gevierd. VVSB staat in de halve finale, als tweede amateurclub ooit, en iedereen mocht het weten.

vvsb                                     De schlemiel van de avond: Den Bosch-goalie Heemskerk

,,Hier gaan mensen over een tien jaar een film van maken”, glunderde Wilfred van Leeuwen. ,,Dit zijn hoogtepunten. Niet alleen als spelers of trainer, maar ook als mens. Die goal van Tommy werkte voor ons als doping. Vervolgens viel ook nog de 2-2 en door die blunder van de keeper ook de 2-3. Geweldig natuurlijk.”

Het contrast, zoals zo vaak met winnaars en verliezers, kon haast niet groter. De spelers van FC Den Bosch werden op een hels fluitconcert getrakteerd. Met de handen in het haar en voor het gezicht, vol ongeloof, lagen ze op de grond. En die van VVSB? Die vierden het feest met de eigen aanhang.

Zowel in Den Bosch als Noordwijkerhout maken ze zich op voor het carnaval. Ze worden dan omgedoopt tot respectievelijk Oeteldonk en Kokkerhout. Maar het biertje zal in Noordwijkerhout net wat zoeter (figuurlijk dan) smaken.

Glans
Voor de Bosschenaren was de beker dé kans om het magere seizoen van glans te voorzien. Ook bij VVSB loopt het in de competitie nog niet van een leien dakje. Wellicht dat het bekeravontuur voor wat afleiding zorgde, maar de Noordwijkerhouters zijn nog altijd in de race voor de Tweede Divisie. Stel je voor: een halvefinaleplaats en plaatsing voor de nieuw te vormen competitie. Het zou een geweldig seizoen voor VVSB betekenen.

Lange tijd leek de voorpret leuker dan de wedstrijd zelf. Het voelde een beetje Italiaans aan, de wijze waarop VVSB in de Vliert pijn werd gedaan en achter de feiten aanliep. Bij beide goals werd VVSB verrast in de omschakeling, op de counter. In de 23e minuut lag de weg naar doelman Ruben Valk, die volgens afspraak in de bekerduels keept, volledig open na slordig balverlies. De razendsnelle Alessio Carlone stak het halve veld over en haalde vervolgens meedogenloos uit: 1-0.

VVSB had tot dan toe het initiatief gehad en zich een aantal keer dreigend getoond. De grootste kans was voor Maikey Parami, maar Den Bosch-goalie Kees Heemskerk redde zonder dat hij er weet van had en kreeg de bal vol in het gelaat. De stand halverwege was 2-0. Abdelaziz Khalouta kopte na een halfuur knap de tweede binnen. Bekooij werd even daarna door Frans van Niel met de buitenkant van de voet prachtig voor Heemskerk gezet, maar liet de kans op een goal (toen) nog liggen.

bvb1602035541                               Aanvoerder Vladimir Jozic aan de bal tussen twee Den Bosch-spelers in

Vooraf had Van Leeuwen gezegd dat VVSB een topdag nodig had en FC Den Bosch een mindere. Uiteindelijk lag de waarheid in het midden. VVSB speelde lange tijd niet op de toppen van zijn kunnen, maar had geluk dat de Bosschenaren het na de 2-0 wel best vonden en weigerden de score op te voeren. Uiteindelijk werd de thuisploeg gestraft voor die houding. En ook niet onbelangrijk: Vrouwe Fortuna bleek op de hand van VVSB, dat compleet opleefde. De blunder van doelman Heemskerk. Zelden vertoond natuurlijk. Grote kans dat de doelman vannacht badend in het zweet wakker schrikt.

In de vorige thuiswedstrijd tegen Sparta vielen de lichtmasten uit en moest het duel twee dagen later uitgespeeld worden. Ditmaal kreeg Den Bosch opnieuw te maken met defecten en mechanische mankementen. Maar dan op het veld. Er kan veel gebeuren in vijf minuten voetbal.

FC Den Bosch nam de persregels zeer streng en dus werd na afloop begonnen met een heuse persconferentie. Het wachten was op de winnende coach Van Leeuwen, die ongetwijfeld nog aan het feestvieren was. Collega René van Eck staarde minutenlang roerloos voor zich uit, terwijl beneden het befaamde overwinningslied Kees de Roo uit de VVSB-kleedkamer te horen was. Pijnijker voor Van Eck én FC Den Bosch kon haast niet.

FC Den Bosch – VVSB 2-3 (2-0).  21. Carlone 1-0. 31. Khalouta 2-0. 82. Bekooij 2-1. 83. Van der Slot 2-2 87. 2-3 Parami

FC Den Bosch: Heemskerk, Disveld, Hofstede, Heymans, Zeldenrust (72. Boddaert), Khalouta, Slivka, Carlone, Havar, Biemans (C)

VVSB: Valk, De Rijk, Zwart, Kraaijvanger (56. Van der Slot), Vijlbrief, Jozic (C), Ruigrok, Parami, Serbony, Van Niel (76. Tavilla), Bekooij

Foto’s; Orange Pictures

 

 

POPULAIRE BERICHTEN