,,Dat interesseert me echt helemaal niets.” De vraag of Valken ’68 verdiend had gewonnen bij FC ’s-Gravenzande (1-3) werd door aanvoerder Erwin van der Nagel als totaal onbelangrijk afgedaan. ,,Het hoeft niet mooi. We spelen resultaatvoetbal, daar zijn we goed in. Dit is gewoon een heel belangrijke overwinning.”

Niet alle voetballiefhebbers halen enkel hun voldoening uit oogstrelend voetbal. Het is soms ook mooi om te zien hoe een ploeg een kwalitatief betere tegenstander bestrijdt en door middel van een bedachtzame tactiek tot een goed resultaat komt. Op die manier oogste Valken ’68 vandaag lof.

De uitblinker op papier was Dick van der Toorn (twee goals), maar de zege viel vooral op het conto van Van der Nagel te schrijven. Wat Gravenzande ook probeerde en hoe vaak de thuisploeg ook in scoringspositie kwam, iedere keer was de doelman een sta-in-de-weg. Het was veelzeggend dat de enige Westlandse goal uitgerekend van Matthijs de Mooij kwam. De middenvelder werkte een voorzet onfortuinlijk en knullig in eigen goal: 1-0.

Zoals het een aanvoerder en teamspeler betaamt, weigerde Van der Nagel de credits op te eisen. ,,We hebben met het hele team keihard gewerkt.”

Recht door zee
Hoewel niets aan die woorden gelogen, liet Van der Nagel zich daarmee van zijn diplomatieke kant zien. Het mooie aan de goalie is dat hij ook recht door zee kan zijn. Van der Nagel stelt openlijk dat aanvallend voetbal niet bij Valken ’68 past. Althans op Eerste Klasse-niveau.

,,De eerste seizoenshelft hebben we veel te aanvallend gespeeld. Daardoor hebben we ontzettend veel kaarten en schorsingen opgelopen”, vertelt hij. Om die reden trad Valken ’68 met een zwaar geïmproviseerde gelegenheidsdefensie aan. Van der Nagel: ,,Joeri (Driebergen) is spits, maar staat sinds de winterstop achterin. Dico (Schaap) en John (van) Rijn zijn normaal middenvelders en Herman (Binnendijk) kan wel rechtsachter spelen, maar hij is niet onze vaste man op die positie.”

Valken ’68 heeft een moeizame eerste seizoenshelft achter de rug. Een klik met trainer Gerard de Geus ontbrak en de gedachtes over de speelwijze lagen mijlenver uit elkaar. Mede daarom werd besloten vervroegd afscheid te nemen van De Geus. Onder het interim-duo Jaco van Staalduinen en Henk van der Nagel is het realisme op ’t Duyfrak teruggekeerd.

Laag rendement
Dat de Valkenburgers bij FC ’s-Gravenzande wisten te winnen, is een compliment waard. Vooral omdat Valken in de heenwedstrijd compleet van de mat werd geveegd (0-4). De degradant uit de Hoofdklasse B is echter de laatste weken in het slop geraakt en vandaag werd goed duidelijk waarom. Gravenzande heeft een aantal fijnbesnaarde voetballers, maar het rendement voor het vijandelijke doel is bijzonder laag. Daarom viel te verklaren dat een continu veldoverwicht niet werd vertaald in de uitslag.

Valken ’68 had het in de openingsfase lastig en kwam door het eigen doelpunt van De Mooij al vlot op achterstand. Toch wist de ploeg de rug te rechten en op gelijke hoogte te komen. Een van richting veranderd afstandsschot belandde voor de voeten van Van der Toorn, die niet twijfelde om de trekker over te halen.

Uiteindelijk maakten de Valkenburgers in de tweede helft optimaal gebruik van het gebrek aan snelheid in de verdediging van Gravenzande. De bezoekers gingen na rust iets compacter spelen om het gevaar via de sterke vleugels van de thuisploeg te beteugelen. Gravenzande trapte openlijk in de door Valken opgezette val.

Boonstoppel
Met het invallen van Ronald Kuyt nam het geloof bij Valken in een overwinning toe. De routinier was het die Boonstoppel tien minuten voor tijd vrijspeelde aan de linkerkant van het strafschopgebied. Diens schot belandde via een Westlands been in de bovenhoek: 1-2. Op aangeven van Boonstoppel gooide Van der Toorn de wedstrijd in het slot.

Van der Nagel was na afloop een trots man. ,,Dit zijn bonuspunten. Gravenzande is eigenlijk twee klassen beter dan ons. Die middenvelders zijn fantastische voetballers. Maar we hebben het prima opgepakt. Het voelt gewoon goed. En het is lastig om er doorheen te komen bij ons. Zwaluwen scoorde twee weken geleden ook pas in de 84e minuut.”

Over zijn eigen hoofdrol was Van der Nagel bescheiden: ,,Daar sta je als keeper toch voor.” En dan grijnzend: ,,Maar ik heb momenteel veel vertrouwen.”

FC ’s-Gravenzande – Valken ’68 1-3 (1-1). 12. De Mooij 1-0 (eigen doelpunt), 23. Van der Toorn 1-1, 80. Boonstoppel 1-2, 87. Van der Toorn 1-3

Valken ’68: Van der Nagel, Binnendijk, Schaap, Driebergen, Van Rijn, De Mooij, De Ridder, Disseldorp, Boonstoppel, Van Delft (72. Kuyt), Van der Toorn (89. Bleijswijk)

Foto: Gerrit van der Nagel


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp5-1Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen