Het voetbalweekend geeft altijd stof tot napraten. Iedere maandag blikken we met voetbalcommentator Willem van Zuilen, de stem van de Bollenstreek, terug op de belangrijkste ontwikkelingen. 

Willem, het was een inhaalweekend. Hoe ben je die doorgekomen?

,,Ik heb zaterdag genoten van mijn kleindochter en de wielerwedstrijd Omloop het Nieuwsblad gekeken. Zondag ben ik naar Kon. HFC – TEC (3-1) geweest en heb ik Donny Verdam, Hidde Prijs en Rachid El Jakoubi in actie gezien, jongens die volgend seizoen voor Rijnsburgse Boys spelen. Dat zijn stuk voor stuk aanwinsten, maar echt heel sterk spelen vond ik Mike van den Ban. Dat is een hele goede. Aan zijn houding kun je zien dat het een echte voetballer is. Hij stond vaak op de goede plek, maakte goede loopacties, ook zonder bal. Gewoon een complete speler.”

,,Het was een leuke middag. Er waren veel bekenden, zoals Cees Driebergen en Andries Wendt. Ook Ted Verdonkschot was er, samen met Nance. Naar Nance is het overigens prettiger kijken dan naar Ted, dat mag je er gerust inzetten.”

Kon, HFC raakt veel spelers kwijt. Ziet Verdonkschot het volgend seizoen helemaal zitten?

,,Hij is natuurlijk niet blij met elke speler die weggaat. Ik weet wel dat Ted naast zijn baan al volop in zijn vrije tijd bezig is met Kon. HFC, waarmee hij gewoon in de Tweede Divisie gaat uitkomen. Het is een goede ploeg.”

Je hebt ongetwijfeld op Pieter Mulders gelet, over wie jij eerder al een duidelijke mening had. Is die nog veranderd na zondag?

,,Het is een heel aardige man. Ik heb hem rond de wedstrijd tegen Katwijk al gesproken en hem nu even de hand geschud. Hij is constant bezig met het coachen van zijn ploeg. Met succes, want Mulders is een paar keer gepromoveerd met Kon. HFC en ligt nu ook weer op koers. Dat zegt iets over hem als trainer, net zoals het over Verdonkschot iets zei toen hij successen boekte met Rijnsburgse Boys.”

Even over het drietal van Kon. HFC dat naar de Middelmors gaat. Hebben zij naast Van den Ban ook kunnen bekoren?

,,Die maakten geen verkeerde indruk. El Jakoubi viel in, dus daar kan ik niet al teveel over zeggen, maar het zijn goede voetballers. En zeker ook versterkingen, want laten we eerlijk zijn: veel slechter dan nu kan het bijna niet. Elke speler die nu komt is een versterking. Die jongens van HFC zijn in mijn ogen Topklasse-waardige spelers. Maar ik wil er geen waardeoordeel over vellen, want dit was één wedstrijd en dus een momentopname.”

Is Kon. HFC beter dan VVSB? Ze hebben veel meer punten en staan er beduidend beter voor?

,,Nee, absoluut niet. Het zal wel dat Kon . HFC meer punten heeft, maar VVSB is minimaal net zo goed. Ik vind dat VVSB meer voetbalt, terwijl ze bij Kon. HFC sneller de lange bal hanteren. VVSB had ook gewoon meer punten moeten hebben. Maar nogmaals; ik heb Kon. HFC dit seizoen twee keer gezien en het zijn momentopnames. Bovendien: als ik geen verslag doe, maak ik ook nog wel eens een praatje met mijn buurman en ben ik minder gefocust op de wedstrijd.”

VVSB kende een slechte generale door bij WKE te verliezen. 

,,Dat weiger ik af te schuiven op FC Utrecht. Bij WKE kun je verliezen. Ik begreep dat Wilfred boos was over de verdedigende fouten. Maar je ziet wel vaker dat een club die in de problemen verkeert, bijvoorbeeld op bestuurlijk niveau, op het veld wel goed presteert. Er ontstaat dan iets binnen zo’n team. VVSB maakte domme fouten en ik begreep dat Beukeveld een hoofdrol vertolkte. Dat is een goede keeper, een beest.”

,,Maar VVSB gaat net als Kon. HFC die Tweede Divisie halen. Daar geloof ik nog steeds in. Stel dat ze de finale van de KNVB-Beker bereiken, dan wordt het wel lastiger. Dan wordt het, met al die aandacht, moeilijk om de focus op de competitie te houden. Ik hoop natuurlijk dat VVSB de finale haalt, maar het mag niet ten koste van de competitie gaan.”

Maakt VVSB een reële kans volgens jou?

,,Zoals ik al eerder heb gezegd, schat ik de verhoudingen in op 80/20. Als VVSB tien keer tegen Utrecht speelt, verliezen ze acht keer, winnen ze één keer en eindigt het een keer gelijk. Ze moeten hopen dat het ditmaal die ene keer wordt dat ze winnen. Maar wat ze bereikt hebben, is al fantastisch. Utrecht moet, VVSB niet, die mogen. Ze moeten gewoon kijken wat er mogelijk is. Lang de nul proberen te houden en weinig weggeven, zodat de tegenstander gaat denken: dit wordt lastig. En of je nu in de Vijfde Klasse speelt of in de Eredivisie, 1 of 2 kansjes krijg je iedere wedstrijd. Je moet dan wel zorgen dat die erin gaan.”

Kan VVSB hoop putten uit AZ – HHC Hardenberg, een wedstrijd die slechts in 1-0 eindigde. 

,,Dat vind ik heel lastig. VVSB is een andere ploeg dan HHC Hardenberg en Utrecht verschilt weer van AZ. Utrecht is een echte cupfighter. Daar staan ze ook om bekend. Wat ik net al zei: VVSB moet gewoon zo lang mogelijk in de wedstrijd proberen te blijven. Een aantal jaar geleden stond het bij RKC – Noordwijk na een kwartier al 4-0. Zo kan het ook lopen.”

,,Het kan voor VVSB, maar dan moeten ze een goede dag hebben en Utrecht een mindere. In mijn tijd dat ik ADO volgde, zag ik Utrecht twee keer per jaar live in actie. Nu moet ik het doen met Studio Sport en af en toe een wedstrijdje bij FOX. Maar het lijkt me logisch dat Utrecht de betere spelers heeft en fitter is. VVSB traint drie keer per week en Utrecht twee keer per dag. Daar zit een verschil in. Maar ik ken Wilfred goed en hij heeft ongetwijfeld een plan gesmeed.”

Tegen Den Bosch kreeg VVSB, enigszins naïef, twee goals in de omschakeling tegen. Wat moet het strijdplan worden?

,,Je kunt een muur optrekken, maar dan lok je de tegenstander naar je eigen doel. Het is beter om vooruit te spelen. Dat vereist wel veel en meer loopwerk van de voorwaartse mensen. Het zou wel kunnen dat VVSB iets meer defensieve zekerheid inbouwt.”

Al met al ontspannen dagen gehad?

,,Het is een rustig weekendje geweest. Zaterdag twijfelde ik nog om naar Quick – RVVH te gaan, maar toen kwam mijn zoon langs met mijn kleindochter. Dat zijn belangrijkere zaken dan voetbal. Zondag ben ik dus wel naar Kon. HFC geweest. Willem Brugmans haalde me op en bracht me weer thuis. Ik geniet echt van zo’n middag: lekker voetbal kijken, bijpraten met iedereen, een bakkie doen. Heerlijk.”

POPULAIRE BERICHTEN