De spanning zal zondag om 14:00 uur voelbaar zijn in Zoeterwoude. Meerburg en Teylingen komen elkaar tegen in de strijd om de titel in de Derde Klasse A. De ploeg van Laurens Mouter is de koploper tot op vier punten genaderd en kan bij een zege de spanning helemaal terugbrengen. VIDB beschouwt voor met Teylingen-aanvaller Sepehr Safi en ex-Teylingen-speler en huidig Meerburg-middenvelder Ramon Weijers.

,,Dat denk ik wel. Dan geef ik ons een goede kans op de titel”, antwoord Safi op de vraag of een zege zondag voor Meerburg een mentale tik betekent. Gezien de heenwedstrijd mag Teylingen niet al te veel hoop koesteren. De meningen verschillen nogal over het verloop van dat duel dat door Meerburg werd gewonnen met 3-0. ,,Wij hadden het betere van het spel en de beste kansen”, stelt Safi. Zij scoren twee keer uit een corner. Het was geflatteerd.” Weijers houdt er een andere lezing op na. Was het terecht?  ,,Dat lijkt me wel als je zo ruimt wint. We zijn geen moment in gevaar geweest. Wij waren in iedere linie scherper. Het was in een fase waarin Teylingen moeizaam draaide en wij juist goed.”

Laat dat nu juist andersom zijn. Meerburg lijkt zijn soevereiniteit van voor de winter kwijt te zijn. De laatste drie duels eindigden in een gelijkspel. Teylingen aan de andere kant lijkt op het goede moment op stoom te komen. Weijers denkt niet dat de titel al in gevaar is. ,,Wij moeten onze potjes winnen, net zoals Teylingen dat moet doen. We hebben net lastige wedstrijden gehad tegen niet de makkelijkste tegenstanders. Van nummer twee Alphen hadden we moeten winnen. Alleen tegen Graaf Willem II/VAC hadden wij weinig in te brengen. We kampten ook met best wel wat blessures, waaronder ikzelf. Bijna iedereen is nu zo goed als weer fit.”

Titelstrijd
Ook Teylingen beschikt zondag over een complete groep. ,,Jaap Zwetsloot was geblesseerd, maar die gaat zondag ook halen.” Voor Teylingen telt volgens Safi alleen de winst. ,,Bij verlies is het wel klaar. Een gelijkspel is ook niet relevant. Schiet je niks mee op.” Maar toch, als het verschil vier punten blijft, kan het toch nog alle kanten uit? ,,Dat zullen we moeten aankijken. Dat zou kunnen. Het zou niet verkeerd zijn, mochten wij daardoor in de race blijven.” Weijers denkt dat als de drie punten in Zoeterwoude blijven, de strijd bijna is gestreden. ,,Stel we winnen zondag en Alphen laat een steekje vallen bij FC Rijnland, wat goed kan, dan staan we zeven en vijf punten voor. Dat mogen we, en gaan we, niet meer weggeven.

Wat is er veranderd bij de ploeg van Mouter waardoor het nu opeens wel soepel loopt voor de vooraf zelf uitgesproken titelfavoriet? ,,Iedereen staat nu op zijn positie. Voor de winterstop waren we nog zoekende. Voorin stond bijvoorbeeld Dirk Zwetsloot in de spits. Hij deed het goed, maar het is niet zijn positie. Door blessures moesten we steeds wat schuiven. Het vertrouwen moest worden opgewekt, leek het wel. We gunnen elkaar ook meer, nu we elkaar vertrouwen. Dat klinkt gek, maar zo voelde het wel in het begin.”

Een gouden greep van Mouter was het posteren van Safi in de spits. Hij begon als rechtsbuiten, maar staat alweer een tijdje in de punt van de aanval. En hij voelt zich kiplekker. ,,Als rechtsbuiten mis ik de pure snelheid. In de spits kom ik veel beter tot mijn recht. Bal vasthouden en dan verder voetballen.” Hij is ook een talisman geworden voor zijn ploeg. ,,De laatste elf duels dat wij scoorden, heb ik ook gescoord. Ik wilde zo rond de tien goals uitkomen, dat ik nu al op elf sta, verbaast mij wel.”

De aanvaller kwam vorige zomer over van Ter Leede, waar hij in het tweede speelde, net zoals zijn tweelingbroer Sohrab Safi. ,,Ik speel nu met vrienden en het gaat steeds beter. Daarom blijf ik ook lekker bij Teylingen voetballen.”

Koploper
Dat Meerburg de huidige koploper is, verbaast Weijers niet heel erg. ,,Vorige jaren draaiden we wel bovenin mee, maar we hielden het nooit vol.  Het gevoel bij ons is nu of nooit. De basis is gemiddeld 26/27 jaar. En we zijn het kwalitatief aan onze stand verplicht. Samen met Teylingen vind ik dat wij de beste selectie hebben. En de club wil ook naar boven. Die hebben aangeven binnen een paar jaar zelfs een stabiele eersteklasser te willen zijn.”

Toch wordt het spel niet gekenmerkt door hele erge frivoliteiten. Meerburg zal bij een kampioenschap niet de boeken in gaan als het mooist voetballende kampioensteam. ,,Het is niet altijd sprankelend. Dat klopt wel. We moeten het hebben van hard werken en vaak is het degelijk en zakelijk. Achterin geven we weinig weg en iedereen weet wel waar onze kwaliteiten liggen. Voorin scoren we altijd wel.

De club uit Zoeterwoude is de laatste jaren explosief gegroeid. Als één van de weinige clubs in de regio Leiden en omgeving. ,,Mocht je promoveren, trekt dat ook weer nieuwe spelers aan. Dat is goed, want we kunnen wel wat nieuw elan gebruiken. Sommige jongens hebben Meerburg verlaten voor UVS of Alphense Boys. Voor hen wordt het dan weer aantrekkelijker om terug te keren. Maar de club doet niet aan betalen. Nieuwe spelers moeten passen in de groep.”

Weijers, van origine een echte Noordwijkerhouter, kwam eigenlijk per toeval bij Meerburg terecht. ,,Ik verhuisde naar Zoeterwoude en heb mij gewoon aangemeld. Als het een ander dorp was geweest, had ik waarschijnlijk bij die club gevoetbald.” Daarvoor speelde hij voor drie verschillende clubs uit de Bollenstreek.  ,,Ik heb tot mijn 22in Noordwijkerhout gewoond en ik voetbalde dan ook bij VVSB. Maar bij de senioren in het tweede. Ik werd vijf jaar geleden door Kees Zethof gevraagd of ik niet in het eerste wilde spelen bij Teylingen. Lekker om 14.00 uur. Bij VVSB ging dat, zo realistisch was ik wel, niet meer gebeuren. Daar ben ik toen op ingegaan.”

Een successtory werd dat jaar erop niet op De Roodemolen. ,,We wonnen volgens mij pas in januari de eerste wedstrijd. Het was een heel moeizaam jaar. Zonde.” Echt een band met Teylingen heeft hij daarom ook niet. ,,Niels Langeveld ken ik goed van vroeger. Net zoals Dorus van der Voort. Verder eigenlijk niemand.” Weijers vervolgde zijn loopbaan bij SJC, toen al uitkomend in de Eerste Klasse en getraind door Mouter. Weijers was inmiddels voor zijn studie verhuisd naar Leiden. Die combinatie brak hem op een gegeven moment op. ,,Ik kon niet meer trainen vanwege drukte met studie en werk. Het vier keer op en naar rijden naar Noordwijk wilde ik niet meer.”

Tot slot, wil Teylingen zondag een kans maken, weten Safi en zijn teamgenoten wat hen te doen staat. Ze kennen de kracht van de huidige koploper. ,,Het is een fysiek sterke ploeg. De aanval van Meerburg is gewoon sterk. Ervaren jongens die allemaal een goal kunnen maken. Vooral de rechtsbuiten is supersnel. We zullen standaardsituaties moeten voorkomen en proberen de tweede bal op het middenveld te winnen. Dan geef ik ons een goede kans.”

Foto: Peer Compeer

 

POPULAIRE BERICHTEN