Ineens verdween zijn naam van het strijdtoneel. Knieblessure: einde verhaal. Rachid El Yaakoubi had geen zin meer om op zijn dertigste nog weer volle bak de revalidatie in te gaan. De aanvaller die binnen no-time furore wist te maken bij Rijnsburgse Boys was voetbalmoe. Of althans, klaar met de fysieke ongemakken.

Op een februari-avond in 2017 ging het mis. Voor de tweede keer. Hij liep al rond met een ernstige kruisbandblessure, die hij opliep eerder in het seizoen tegen FC Lisse. Er werd besloten, dat hij niet zou worden geopereerd, maar dat de andere spieren in en rondom z’n knie de kruisbandkwetsuur zouden opvangen. ‘Optrainen’, zoals dat zo mooi heet.

Tot die koude trainingsavond op Sportpark Middelmors. ,,En toen was ik er klaar mee”, gaat de inmiddels 31-jarige aanvaller in z’n hoofd terug naar dat moment. ,,Ik wilde zo graag deel uitmaken van de groep, maar het kon niet meer. Toen heb ik er voor gekozen om er mee te stoppen. Achteraf was dat misschien te snel.”

,,Het begon toch weer te kriebelen. Ik ben aan de slag gegaan met een hersteltrainer en liep al vrij snel voor op schema.”

De aanvaller trouwde in mei en besloot de operatie, die nu wel noodzakelijk was aan z’n knie uit te stellen tot augustus. El Yaakoubi had afleiding vanwege z’n geplande bruiloft. Toch belde RKAV Volendam hem rond het einde van de zomer op. De club waar hij toch al training zou gaan geven als ‘gestopte voetballer’.

De eersteklasser uit Noord-Holland vroeg hem om het toch nog een keer te proberen. De jonge onervaren groep was best gebaat bij een speler als El Yaakoubi. Wilde hij toch nog z’n inmiddels al opgeborgen voetbalschoenen uit de kast halen? Ja, dus. ,,Het begon toch weer te kriebelen. Ik ben aan de slag gegaan met een hersteltrainer en liep al vrij snel voor op schema.”

De buitenspeler reisde deze week af naar Haarlem, om zich te laten onderzoeken bij de fysio. Ook daar bleken de voortekenen goed. Het sterkt de zelfverzekerde voetballer, die ook mentaal weinig tegenslag kende in z’n revalidatie. Bij geen enkele draaibeweging dacht hij na over z’n op dat moment zwakke knie.

Groen licht
Inmiddels gaat het zo goed met de voetballer dat hij z’n comeback op het veld voor begin april heeft ingepland. ,,Ik ben weer aan het trainen en ik voel geen reactie op m’n knie. Ik ben nu bezig om weer fit te worden en hoop 11 april groen licht te krijgen van de fysiotherapeut.”

Zo plots als hij van het strijdtoneel verdween, zo onverwacht is nu ook z’n keuze om er weer vol voor te gaan. Met een lat, die nog steeds hoog ligt. ,,We staan derde met Volendam en hebben dus nog zicht op promotie naar de Hoofdklasse. Daar wil ik vol voor gaan. Ik ben de club wel wat verschuldigd, nadat ze mij zo goed geholpen hebben met m’n blessure.”

,,Ik wil die competitie gewoon nog een keer meemaken. Die entourage die ik bij Rijnsburgse Boys heb ervaren, wil ik nog een keer voelen.”

Maar nu El Yaakoubi langzaam weer voetbalvelden onder z’n voeten voelt, wil hij meer. Opnieuw opzoek naar z’n plafond, ook nu hij de dertig gepasseerd is. De vraag is echter hoe reëel dat is. Komt de voetballer ooit weer terug op z’n oude niveau? Het liefst zelfs in de Tweede Divisie. Een competitie waar hij nog nooit een duel in speelde.

,,Toen ik van Koninklijke HFC naar Rijnsburgse Boys vertrok, promoveerde HFC net naar de Tweede Divisie. En ik stopte bij Rijnsburgse Boys op het moment dat ze via de nacompetitie naar de Tweede Divisie gingen.”

,,Maar ik wil die competitie gewoon nog een keer meemaken. Die entourage die ik bij Rijnsburgse Boys heb ervaren, wil ik nog een keer voelen. Voorlopig zit ik goed bij RKAV Volendam. Het is hier fijn met de selectie en de mensen om mij heen. Maar het kan gek lopen. Ik wil kijken of er nog iets moois voor mij langskomt. Lukt dat niet? Dan blijf ik met veel plezier in Volendam.”

Foto: Hans Heemskerk

Lees ook:  ‘Vice-aanvoerder vindt het na zes seizoenen genoeg op De Kooltuin’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer