Efficiëntie is van wezenloos belang. Dat bleek maar weer eens in de wedstrijd van zaterdagmiddag tussen FC Rijnvogels en Hoek. De bezoekers kwamen in de eerste 20 minuten nauwelijks aan de bal. Het liet Rijnvogels uitrazen tot het vervolgens zelf toesloeg. Na nog geen schot op doel te hebben gelost was daar uit het niet Rik Impens met een prachtig gekruld schot langs doelman Jeffrey Verkerk. De 0-1 was eigenlijk toen al de doodsteek voor de ploeg uit Katwijk. Het werd uiteindelijk 1-3 op sportpark De Kooltuin.

Rijnvogels begon furieus aan de wedstrijd. De ploeg van Jimmy Simons had veel dreiging en werd met voorzetten gevaarlijk. Het had na ongeveer twintig minuten op voorsprong moeten komen. Jim Havenaar kwam oog in oog met keeper Jordi de Jonghe, na een prachtige combinatie met Romano van der Stoep, maar hij faalde en schoot tegen de paal aan.

Effectief
Twee minuten later lag de bal aan de andere kant in het netje. Hoek had Rijnvogels precies waar het de Katwijkers wilde hebben. De zeer gedisciplineerde ploeg kon nog meer inzakken en wist dat er ruimte zou komen, omdat Rijnvogels door de achterstand moest komen.

Jaap van Duijn vond dat ‘de Kooltuinstrijders’ daarin een lesje in effectiviteit hadden gekregen. „Het is denk ik de reden waarom Hoek in de top vijf staat en wij negende. Wij kunnen nog niet op de juiste momenten een klap uitdelen en dat doen zij wel. Dat is de effectiviteit van Hoek. We hadden niet hoeven verliezen, maar het gebeurde helaas wel. Erg jammer want we speelden zeker de eerste helft een prima wedstrijd.”

Luuk Slegt en z’n tegenstander zijn in een atletisch duel verwikkeld

Vlak voor rust wist Oleksandr Beshliaha vanuit een voorzet de 0-2 binnen te koppen. De in gele shirts acterende ploeg kwam na de 0-1 iets meer in de wedstrijd, omdat het inderdaad net dat beetje meer ruimte kreeg van Rijnvogels. De formatie van Simons ging na die opgelopen achterstand op zoek naar de gelijkmaker, maar hij viel dus aan de andere kant.

„Het mocht niet vandaag”, concludeerde Simons. ,,We verdienden na zo’n eerste helft minimaal een gelijkspel, maar we stonden in de rust 0-2 achter. We creëerden meer kansen, meer dreiging en hadden het betere van het spel. Het enige wat ik tegen de mannen heb gezegd in de rust is dat ze wat meer diepgang moesten creëren voor zichzelf. En voor de rest op dezelfde manier verder voetballen.”

Hoop
Na een uur spelen kreeg de ploeg uit Zeeland een onterechte penalty. Uitblinkende man van de ploeg van Tant, Impens, schoot de penalty binnen. Vlak daarna kopte Van der Stoep een corner binnen van Van Duijn. Er gloorde weer hoop op dat ene puntje. Maar misschien was dat achteraf gezien wel tegen beter weten in. Via een scrimmage konden de Kooltuinstrijders de aansluitingstreffer maken, maar de bal werd twee keer van de lijn gehaald. Daarna had Hoek nog zijn vierde treffer kunnen maken.

Vlak voor het einde van de wedstrijd werd keeper Verkerk nog met rood van het veld gestuurd. Hij zou hands hebben gemaakt buiten het strafschopgebied. Omdat Simons al drie keer gewisseld had, mocht Van Duijn keeperswerk verrichten. Hij hield de nul, maar de uitslag was allang bepaald.

Rijnvogels kan nu geen prijs meer winnen. De titel in de derde periode is veel te ver weg. Waar voetballen de Katwijkers dan eigenlijk nog om? „We voetballen om erin te blijven”, reageerde Simons op die vraag. ,,Ik ga ervan uit dat we nog zeker twee keer moeten winnen om Hoofdklasse te blijven spelen volgend seizoen. Dus er is genoeg om mijn mannen te motiveren.”

Ook Van Duijn stond achter de woorden van zijn coach. „We zijn nog volop bezig met dit seizoen. We hebben geen reden om ons al op volgend seizoen te richten. We spelen helaas eigenlijk nergens meer voor, maar zolang we in een seizoen zitten zullen we alles moeten geven. Al is het maar voor de mensen binnen de club, de vrijwilligers en de sponsors. Allemaal mensen die deze club een warm hart toedragen. Het belangrijkste is dat we dat elke wedstrijd blijven doen.”

FC Rijnvogels – Hoek 1-3 (0-2) 20. Impens 0-1, 39. Beshliaha 0-2, 61. Impens (pen.) 0-3, 69. Van der Stoep 1-3

FC Rijnvogels: Verkerk, Rifai, De Vlugt, Van der Breggen, Lugtigheid, Staal, Slegt (66. Joey Lahouh), Van der Stoep, Van Duijn, Dijkstra (66. Van Dijk), Havenaar (81. Sanchez Silva)