,,Als de strafschoppen over moeten, staat FC Lisse mentaal al met 0-3 achter”, voorspelde advocaat Royce de Vries al tijdens het kort geding. Die voorspelling kwam woensdagavond uit in de opnieuw genomen strafschoppenreeks tussen de Lissenaren en Hoek in de eerste ronde van de KNVB-beker (5-6). Na de eerder gewonnen serie van drie weken geleden had de ploeg van trainer Robbert de Ruiter dit keer alles te verliezen. Niet alleen de 15.000 euro voor het bereiken van ronde 2, maar ook de prestige als club stond op het spel.

Thierry Monteny hield na de eerste benutte strafschop van Hoek het hoofd koel: 1-1. Robert van Boxel deed dat even later niet op het moment dat hij de gelijkmaker (2-2) binnen kon trappen. Uitgerekend de routinier schoot de bal hoog over. Nadat Niels Buijs, Martin van Eeuwijk en Tomas Tavilla scoorden vanaf elf meter namens FC Lisse en ook Hoek twee pingels raakschoot, moest Lisse-doelman Wesley Storm de laatste en mogelijk beslissende strafschop van de Zeeuwen stoppen. Fabian Wilson faalde echter zelf en schoot de bal zelf over.

Verkeerde kant
Na een serie van ieder vijf strafschoppen stond exact dezelfde stand op het scorebord als drie weken geleden (4-4). Dit keer ging het echter mis aan Lisse-zijde. Hanne Hagary schoot nog wel raak, maar Lars Rauws zag zijn inzet naar de rechterhoek gestopt worden door Jordi de Jonghe. Hoek-aanvoerder Regilio Vandepitte, die in de vorige reeks nog miste, stuurde in de beslissende penalty Storm de verkeerde kant op.

,,Het doet me veel pijn, maar ik voel vooral plaatsvervangende pijn als ik die koppies in de kleedkamer zie.”

De frustraties waren na afloop logischerwijs groot bij spelers, staf en de honderden supporters van FC Lisse. ,,Dit is toch niet te geloven, wat een klote voetbalbond”, riep een Lisse-fan na afloop. De spelersgroep werd afgevoerd naar de kleedkamer en was ook na de wedstrijd snel verdwenen van het complex. In plaats van de spelers stond De Ruiter in zijn eentje de massaal toegestroomde pers te woord. RTL, NOS, ANP en Hart van Nederland (SBS6) stonden allemaal in de rij om nog voor de te behalen deadline het verhaal van de teleurgestelde oefenmeester op te tekenen.

Jaloers
De Ruiter had het er maar druk mee. FC Lisse stond opnieuw voor even en voorlopig voor het laatst in de landelijke schijnwerpers. Aan publiciteit geen gebrek. Menig amateurclub zou jaloers zijn op de naamsbekendheid, maar zeer waarschijnlijk niet op de gang van zaken. Zo moest de trainer na afloop zijn spelers flink troosten in de kleedkamer.

,,Het doet me veel pijn, maar ik voel vooral plaatsvervangende pijn als ik die koppies in de kleedkamer zie”, vertelde De Ruiter. ,,Natuurlijk hield ik rekening met dit scenario, maar het doet me meer pijn dan ik had verwacht. En de frustratie blijft, want we voelen ons nog steeds bestolen.”

,,Als ik op persoonlijke titel praat: volgens mij is het nu echt een keer tijd om een statement te maken naar dat pluche daar.”

De oefenmeester neemt vooral de KNVB en Hoek iets kwalijk. ,,Soms moet je gewoon je verlies nemen. Als je meer pingels mist dan de tegenpartij, heb je verloren. Zo simpel is het. Dan kan je je verschuilen achter regels, maar die waren niet in het voordeel of nadeel van één ploeg. Als het andersom was geweest dan had ik de club verzocht niet naar Hoek af te reizen.”

Door het verlies in de strafschoppenserie loopt FC Lisse 15.000 euro mis. Een bedrag dat onder de spelersgroep verdeeld zou worden. ,,Dat is in één klap weg. Ze hebben een extra dag naar de club moeten komen, maar houden er niets aan over. Dat is zuur.” Zelfs een compensatieregeling zit er waarschijnlijk niet in voor de tweededivisionist.

Poppenkast
Voorzitter Leon Annokkee leefde na afloop natuurlijk met zijn spelers en staf mee. ,,Ik begrijp de frustraties. Het is gewoon lachwekkend deze hele poppenkast. Ik ben blij dat het klaar is na drie weken. Het gaat nergens over wat er allemaal op ons afkomt. Mijn vrouw heeft mij in de afgelopen weken meer op televisie gezien dan thuis.”

Naast de premie loopt FC Lisse ook nog eens het uitduel bij Heracles Almelo mis in de tweede ronde van de KNVB-beker. ,,Daar heb ik mij nog geen eens mee beziggehouden”, aldus Annokkee. ,,Ik wens Hoek heel veel succes daar. Ik ga komende periode heel goed nadenken of wij ons volgend jaar seizoen nog gaan inschrijven voor de beker. Als ik op persoonlijke titel praat: volgens mij is het nu echt een keer tijd om een statement te maken naar dat pluche daar.”

Voorlopig wordt het inschrijvingsformulier voor de KNVB-beker seizoen 2018/19 dus in een hoekje gelegd, naast de oude LP ‘Waterloo’ van ABBA, die de komende tijd ongetwijfeld niet meer wordt gedraaid in Lisse.

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude