Het was bij twee clubs in de Bollenstreek het weekend van de rode kaarten en invallers die de wedstrijden beslisten. In navolging van Ter Leede – Deltasport (3-2) zette Foreholte de trend voort tegen Voorschoten ‘97. Joeri Stavleu werd de grote man bij Foreholte met een ‘golden goal’.

Slechts zeven minuten speeltijd kreeg Stavleu om het tij te keren, De 18-jarige aanvaller pakte onmiddellijk zijn kans en schoot Foreholte naar de vierde overwinning. Stavleu was supergelukkig na de wedstrijd over zijn winnende goal. Het ging haast nog fout in de slotseconden, maar gelukkig voor de jongeling raakte de bal de lat.

Stavleu: ,,Het mooie van het verhaal is dat onze trainer tegen me zei: ‘Joeri, je hebt zes minuten de tijd om de winnende goal te maken en doe dat maar want je kunt het’. Hij wilde hoe dan ook deze wedstrijd nog winnen. En als je hem dan vervolgens maakt, weet je niet wat je overkomt. Al die gasten stormden op mij af, wat een geweldig gevoel. Hier kan ik verder mee en mijn vertrouwen is behoorlijk opgepoetst, al heb ik maar zeven minuten gespeeld. Even dacht ik nog dat ik toch niet de matchwinnaar zou worden. Gelukkig ging de bal op de lat en konden we feestvieren.”

Jongbloed                                   Bas Jongbloed (links) zet de achtervolging in

Voorschoten-trainer Laurens van der Voort, die jaren de zondagtak van Lisse trainde, vond de nederlaag zuur. ,,Wij hebben veel mogelijkheden gehad om meer goals te maken. De 0-1 voorsprong was nog aan de magere kant in de eerste helft. Het is jammer dat we niet effectiever waren. Wij hadden minimaal een punt verdiend. Ook het geluk ontbrak. Dat heb je gezien met die bal tegen de lat in de slotseconde.”

Marcel IJzendoorn was content met zijn wisselbeleid wat de winst betekende. ,,Ik wilde deze wedstrijd heel graag winnen. Ik heb gewisseld om te winnen en dat lukte. Prachtig toch dat een 18-jarige spits van de A1 de bal erin knalt. We hebben de tweede helft alles gegeven om te winnen. De eerste helft speelden we niet agressief genoeg. Toch was het bij vlagen al beter dan de andere drie wedstrijden hiervoor. We hadden onze handen vol aan Voorschoten. Ik heb de jongens een groot compliment gemaakt met deze overwinning. Als we dit vol kunnen houden, kunnen we dit seizoen weer ver komen.”

Grondel                                      Vleugelaanvaller Rik Grondel tekende voor de 1-1

Voorschoten liet Foreholte aanvankelijk voetballen en wachtte rustig af om in de tegenstoot toe te slaan. De eerste mogelijkheid voor de bezoekers kwam na zes minuten, Nikic schoot net naast. Foreholte drong aan, alleen was de tegenstander goed in het tegenhouden. Na twintig minuten spelen kwam de grootste kans voor Voorschoten. Bennie Hogewoning raakte de deklat. Foreholte ontsnapte toen aan een achterstand. De ploeg van IJzendoorn kon er weinig tegenover stellen. Het was eigenlijk elke keer net niet.

Gevolg was dat Voorschoten brutaal de leiding nam door Michael Kers. De uitblinker bij Voorschoten zette zijn ploeg op 0-1 rond de 34e minuut. Een domper voor de ploeg van IJzendoorn, die met man en macht probeerde om voor de rust de gelijkmaker te maken. Dat lukte niet, ondanks zeven corners die de ploeg afdwong. Na de rust maakte Tim Vincenten plaats voor Joost van Dam. Het wisselbeleid van IJzerdoorn was in werking getreden.

Wiering                                       Lukas Wiering stoomt op met de bal aan zijn voet

De gelijkmaker van Rik Grondel in de 52e minuut viel op het juiste moment Het bleef niettemin oppassen geblazen. De tegenstoten van Voorschoten waren messcherp. Schoten van Kers en Nikic gingen rakelings over. Ook Foreholte kreeg mogelijkheden via onder meer Grondel en Lemmers. De wedstrijd werd een kwartier voor tijd venijniger.

In een tijdsbestek van vijf minuten vielen er twee rode kaarten. Eerst was Voorschotenaar Jordi Van de Wijngaart aan de beurt, luttele minuten later volgde Foreholte-speler Ralph Schiebroek. De laatste tien minuten van de wedstrijd waren turbulent. Toen kwam het moment van Stavleu. Hij was het die de Voorhouters in vervoering bracht met zijn (winnende) goal.

IJzendoorn gaf zijn spelers na afloop een groot compliment. ,,Ze hebben het toch maar mooi weer geflikt.” Over zijn jeugdige team was IJzendoorn stellig. ,,Het is niet zo dat ik bewust voor de jeugd kies. Maar ik kies wel bewust voor een bepaalde opstelling of een wissel. Dat doen we altijd in overleg met elkaar. Eerst vanavond nog even lekker nagenieten en dinsdag weer lekker trainen.”

Foreholte-Voorschoten’97 2-1 (0-1). 34. Kers 0-1, 52. Grondel 1-1, 85, Stavleu 2-1

Foreholte: Duindam, Vincenten (45. Van Dam) Van Leeuwen, Dickhoff, Wiering, Jongbloed, Guijt, Bleijswijk, Schiebroek, Lemmers, Grondel, (83. Stavleu)

Foto’s: Jeannette Dijkstra