Met z’n vinger gleed Van Nispen speaker en radiocommentator Aad Witteman over het wedstrijdformulier. ,,Wie is die keeper van Warmunda? Die staat z’n mannetje wel? Is het deze, die nummer 23? Jong ventje nog, zeg. Geboren in 2001.” De thuisploeg won zondag wel met 4-2 van de Warmonders, maar Rens van der Zwet, eigenlijk nog A-junior, kon niks worden verweten.

Daar zat hij dan, tussen de dertigers in de kleedkamer. Redelijk timide. Toch anders, dan bij de junioren. Als z’n trainer Ayhan Gargili ‘m dan ook nog eens vraagt naar buiten te komen voor een interview met Voetbal in de Bollenstreek is er lichtelijk gejoel uit de kleedkamer hoorbaar. Z’n teamgenoten vinden het blijkbaar tof voor de A-junior dat hij z’n aandacht krijgt.

,,Het was eigenlijk helemaal niet gepland dat ik ging keepen. Eigenlijk is Joran Kret onze eerste doelman”, erkende de jonge goalie na afloop. ,,Hij is alleen geblesseerd geraakt bij RKDES. Het was wel leuk, maar had het niet verwacht. Ik zit in de A nog eigenlijk. Het eerste is veel voetballender, veel ‘gemikter’ met schoten.”

,,Je kan veel beslissender zijn voor je elftal. Je bent machtig in de goal.”

,,Ik ben vanaf de C-tjes pas keeper. En dat bevalt mij echt. Het is veel leuker dan spelen. Je kan veel beslissender zijn voor je elftal. Je bent machtig in de goal. Als je een bal houdt, geeft dat een kick.”

Ervaring
Met z’n zeventien jaar blijft Van der Zwet een jonge keeper. De doelman zit in de kleedkamer naast een aantal jongelingen, ook met redelijk wat ervaren spelers. Zo heeft Özkan Özmen (30) gevoetbald in de jeugd van AZ en zag hij de top van het amateurlandschap bij ADO’20, ODIN ’59 en Turkiyemspor. Ook Necmettin Imac voetbalde in z’n jongere jaren bij clubs als FC Groningen en Cambuur Leeuwarden.

Dick Verhoeven is in de derby twee Warmonders te snel af

Voor jonge spelers zoals Van der Zwet is die ervaring essentieel in de verdere ontwikkeling als voetballer. ,,Maar weet je, ik kijk niet zo heel erg naar de leeftijd. We zijn met z’n allen één team. En die jongens waar je op doelt, zijn voor Warmunda, als ze het bij kunnen houden, echt aanwinsten. Het zijn ook toffe gasten. Gezellig ook.”

Volgens de jonge doelman is de sfeer prima, maar vallen de uitslagen nog wat tegen. Voorlopig staat de ploeg één na laatste met vier punten uit zes duels. ,,Het gaat steeds beter. Veel gasten waren nieuw. Nieuwe trainer erbij. We moesten kijken wat elkaars kwaliteiten zijn. De start was lastig, maar we hebben het aardig op de rit inmiddels. We gaan voor de winterstop nog wel een aantal punten pakken, dat weet ik zeker.”

,,Zolang dit jaar nog zo gaat, blijf ik onder de lat, denk ik. En anders help ik Joran waar ik kan.”

Tegengoals
Daarin wil de doelman zo lang mogelijk zijn plekje houden onder de lat. Z’n collega-doelman Kret zat wel op de bank, maar bleef daar ook negentig minuten zitten. ,,Zolang dit jaar nog zo gaat, blijf ik onder de lat, denk ik. En anders help ik Joran waar ik kan, zoals Joran mij nu ook helpt.”

Tegen Van Nispen (zon.) kreeg Warmunda al wel de complimenten, maar niet de punten. En dat overheerste toch het meest bij de jongeling. ,,Ik kreeg zelf ook te horen dat ik goed had gekeept, maar daar kan je zo weinig mee als je vier tegengoals hebt gehad. Je wilt ze toch houden.”

Foto’s: Trudy van den Berg
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 15 jun.
Sp. Duinwetering
DoCoS14.30VVSB (zat.)